Välikausi haalarin valinta opas

välikausihaalari

Välikausi edessä ja haalari valikoima mietityttää? Mistä tietää minkä haalarin tai kaksiosaisen puvun lapsi tarvitsee? Millainen puku on hyvä vauvalle? Softshell, sadehaalari vai välikausihaalari ? Täältä löydät vinkit pukujen valintaan!

Milloin välikausihaalari?

Kevät, kesä ja syksy on välikausi vaatteiden aikaa. Kun aurinko paistaa ja lämpötila laskee lähelle nollaa on jo lämmin verisimmille, paljon liikkuville lapsille välikausi vaatteet tarpeen. Välikausipuvun alle voi laittaa villa tai fleece haalarin ja näin siitä saadaan lämpimämpi. Viluinen ja helposti paleleva lapsi voi tarvita vielä -10 asteessa kevyt toppaa päälleen. On kovin yksilöllistä miten lapsen lämmönsäätely toimii ja miten paljon lapsi liikkuu. Myös tuuli kylmentää reippaasti lämpötiloja ja aurinko lämmittää, joten näiden vaikutus kannattaa ottaa huomioon vaatetusta valittaessa. 

Millainen välikausihaalari vai takki ja housut?

Välikausi haalari kannattaa valita käyttäjänsä mukaan. Osalle lapsista sopii mitoiltaan paremmin takki ja housut ja osalle haalari. Haalari on nopeampi pukea vauvan ja isomman lapsen. Haalarissa pysyy myös selän alue piilossa kun leikeissä liikutaan. Pienelle lapselle haalari on ehdottomasti helpompi käytössä, ja mukavampi päällä. 

Usein viimeistään kouluiässä lapset itse haluavat vaihtaa kaksiosaiseen välikausi asuun. Osalle välikausi takki ja välikausi husuut sopivat paremmin jo taaperosta alkaen. Takki&housu yhdistelmän etu on se että saat takin pois jos tulee lämmin tai menee sisätitoihin. Välikausi housuja voi myös käyttää pelkästääun ulkona keväämmällä collegen kanssa jos haalari on liian kuuma. 

Joten omasta käyttötarpeesta ja lapsen mieltymyksistä lähtöisin kannattaa miettiä kumpi omaan käyttään parempi ratkaisu. 

Mikä on softshell?

Softshell viittaa nimensäkin mukaisesta pehmeään kuoreen. Softshell valikoimasta löytyy haalareita, takkeja, housuja ja asusteita. Näissä on pehmeä harjattu sisäpinta, fleecemäinen sisäpuoli, joka on lämmin ja pehmeä lapsen iholle. Päällipuoli kankaasta on vettä ja tuulta hylkivää kangasta. Näin ollen softhell välikausivaatteet ovat lämpimiä, notkeita ja mukavia päälle. Ainut pieni moite on kankaan sisäpuolessa, se kun ei ole liukas jää siihen helpommin sisävaatteen lahkeensuut ja hihojen suut kiinni ja näin ”karkaavat”. Tämä on helposti estettävissä laittamalla sisähousujen lahkeensuut sukan alle ns. sukkalukoiksi ja hihansuista voi pukiessa pitää käsillä kiinni. Loistava haalari kylmempään välikausi keliin.

Milloin kevyt toppahaalari tai kevyt toppatakki?

Kevyt toppahaalari tai kevyt toppatakki on nimensä mukaisesti kevyempi versio toppatakista tai haalarista. Kevyttoppa on loistava vaihtoehto vauvalle ja taaperolle kauppa/autoilu haalariksi. Meillä täällä eteläisemmässä suomessa osan talvesta pärjää usein helposti kevyt toppavaatteilla. Kun pakkasta alkaa olla n. -2 astetta on hyvä jo siirtyä toppapukuun. Juhannuskeleissäkin, varsinkin merellä on välillä kevyttoppa varsinkin vauvalla loistava valinta!  

Mistä sopivan hintainen haalari?

Välikausihaalareiden hinta vaihtelu on suuri. Kannattaa miettiä omaa käyttöä. Tuleeko haalari monen lapsen käyttöön? Käyttääkö haalaria rauhallinen vai touhukas lapsi? Tuleeko haalari millaiseen käyttöön? Päivähoitoon vaihdikkaalle lapselle kannattaa ostaa hyvin kulutusta kestävä sekä helposti pestävä asu. Tällöin myös kannattaa kinnittää huomioa lämpöön, kovin liikkuva lapsi kaipaa hengittävää, ohutta haalaria. 

Rauhallisemmalle tutkijalle riittää vähemmän kulutusta kestävä haalari. Mutta hän usein kaipaa lisää lämpöä ja silloin esimerkiksi softshell haalari voi olla loistava valinta! 

Haalarin voi löytää edullisemmillaan kirpputoreilta muutamalla kympillä, muttä muista tarkistaa polvet ja pylly ettei haalari rikkoidu heti käytössä. 

Uuden haalarin hintahaarukka liikkuu n. 50€ ylöspäin. Jokaisen budjettiin ja kukkarolle sopivia vaihtoehtoja on hyvin tarjolla. Moni edullinen välikausihaalari merkki on panostanut laatuun yhtälailla kuin kalliimpikin. 

Nordbjornin mallistosta löytyy kauniita ja edullisia haalareita. Näiden vedenpito on huippuluokkaa ja kauniit kuosit piristävät päivää. Kokoja haalareissa on 80cm-116cm välillä ja mallistosta löytyy myös takkeja isommille. 

Välikausi vaatteen, haalarin tai takin ja housujen on tärkeää suojata käyttäjänsä tuulelta, kosteudelta sekä pitää lämpimänä. Kauniit kuosit piristävät lasten ja vanhempien päivää. On mukava pukea mieluinen asu päälle ja lähteä ulos seikkailulle!  

Lue lisää aiheesta

*mainoslinkki