Vinkit lasten toppahaalarin valintaan, mihin panostaa ja mistä ominaisuuksista voi pihistää?

Mitä lapsi tarvitsee talveksi? Haalarin valintaan vaikuttaa mm. käyttötarkoitus, haalarin ominaisuudet, onko luminen ja kylmä vai loskainen ja märkä talvi.  Ja haalarin pitää sopia omaan budjettiin. 

Toppahaalarin valinnassa tärkeää ottaa huomioon:

Lämpö 

Vilukissalle lämpimämpi haalari ja hikoilevalle viileämpi. Mistä sitten tietää mikä haalari kenellekin sopiva? 

Kevyt toppahaalari on sopiva hikoilevalle ja paljon liikkuvalle lapselle usein koko talven. Paukkupakkasilla voi alle tarvita kaksikin kerrosta villaa tai fleeceä. 

92cm, 98cm, 104cm, 116cm, 122cm, 128cm, Miten valita toppahaalarin koko?

Haalarin on tärkeä olla sopivan kokoinen. Sopiva koko löytyy kun haalari päällä pystyy tekemöön seuraavan tempun:  lapsi menee kyykkyy ja vetää kädet suoraksi eteen. Kyykkyyn pitää päästä helposti, hihat pitää riittää ranteisiin saakka. Tällöin haalari näyttää hieman suurelta kun lapsi seisoo, mutta nämä on liikkumisen kannalta nämä on todella tärkeitä. Jos kyykkyyn ei pääse kunnolla ts. niska-selkä mitta on liian pieni lapsen on hankala puvun kanssa liikkua. Jos hihat ei riitä kädet ylhäällä ranteisiin asti, joka kerta kun lapsi näin liikkuessaan tekee, kurottaa jotain tai roikkuu jossain, lähtee hanskojen ja hihansuiden välinen osuus auki ja paleltuu helposti. Joten nyrkkisääntönä, jos mietit kahden koon välillä, osta isompi. Haalarin käyttöikä on kuitenkin lokakuulta maaliskuulle, joten lapsi myös kasvaa sinä aikana ja kylmällä haalarin alle on hyvä saada lisää lämmikettä. 

Lumilukot ja kuminauhat

Lahkeissa lumilukot ja/tai kuminauhat, kuminauhat auttavat ettei lunta pääse saappaaseen. Ja näin estävät nilkan kylmettymisen. Muistathan uusia tarvittaessa rikkoituneet kuminauhat, niitä saa kangaskaupoista metritavarana sekä useilta haalari valmistajilta varaosina. 

Vesipilariarvo

lasten toppahaalarin vesipilariarvo

Haluatko käyttää haalarin päällä kurahousuja vai haluatko että haalarilla voi yksinään telmiä lumi ja loskakelillä? Haalarin vedenpitoarvot ilmoitetaan vesipilari arvona joka tarkoittaa kuinka suuren vesimäärän haalarin kangas kestää ennen kuin päästää veden läpi. Haalareiden merkinnät on usein 3000mm, 5000mm ja 10 000m. 3000m on vettä hylkivä kangas, joka suojaa pienen kuurosateen sattuessa. 5000mm puolestaan on jo täysin vedenpitävä sateessa. 10 000mm vesipilari arvon haalarin kanssa voit jo istua vesilätäkössä kuivana! Tästä on kuitenkin hyvä muistaa että vedenpito heikkenee käytössä ja pesuissa, joten jo käytetty haalari ei enää anna samanlaista suojaa kuin uudempi. 

Haalarin sisämateriaali

 Kannattaa suosia isommilla lapsilla <2v liukaspintaista sisäkangasta. Tällöin haalari on helppo saada fleece tai villavaatteen päälle. Jos vastassa on fleecevuorattu alaosa ja lapsen päällä on jo fleecehaalari, lahkeet tarraavat kiinni toisiinsa ja nousevat varmasti ylös. Pienemmällä lapsella >2v fleece haalarin sisällä tuo lisää lämmikettä ja viluisella lapsella on paikallaan. 

Kankaan kestävyys

Tämä on myös tärkeä asia. Se ilmoitetaan numeroina, niitä kannattaa vertailla haalaria ostaessa. Varsinkin etelän vähälumisissa talvissa haalarin kangas on kovilla. Kankaan tulisi kestää maassa rymyämistä ja pyllymäen laskua, mikäs sen ihanampaa talvena! 

Lapsen mielipide

Lapsen toppahaalari

Lapsen mielipide on myös hyvä ottaa huomioon, mieluisaa haalaria on mukava joka päivä pukea ja sen kanssa touhuta. Mitä isompi käyttäjä on, sen tärkeämpää oman näköinen ulkovaatetus lapselle on.

Haalarin pesu

Konepesun kestävä haalari on päiväkoti-ikäisen lapsen paras valinta.

Haalareiden lisävarusteet

Taskut haalareissa on lähinnä koristeena, toki taskuun voi sujauttaa vaikka nenäliinan jos sellainen haalarissa on, mutta ostopäätökseen taskun ei kannata antaa vaikuttaa. 

Heijastimet kannattaa tarkistaa haalarista, jos haalarissa on itsessään hyvät heijastimet säästyt ylimääräiseltä vaivalta lisäheijastimien tali heijastin liivin kanssa. Erityisesti yksin kulkevalla pikku koululaisella heijastimet helpottavat lähtöä, ja vanhempien muistutus listaa kun erillistä heijastiliiviä ei aina tarvitse. 

Haalarin hinta? Toppahaalari ale? 

Jos budjetti on tiukka, Hyvän haalarin voi löytää vallan hyvin kirpputorilta ja pitää kurahousuja kunnon vesikelillä päällä. Tärkeintä on että haalari on oikean kokoinen, ehjä ja lämmönpito on tallessa. Jos haalari on kovin monta kertaa pesty lämpö ominaisuudetkin kärsivät. 

Lasten toppahaalari ale

Laadukkaan toppahaalarin voi löytää edullisesti myös alesta. Useat nettikaupat tarjoavat hyviä alennuskoodeja ja alennuksia jo talven alkaessa. 

Jos budjetti haalaria varten on suurempi, kannattaa etsiä uusia haalareita joissa vesipilari arvo on vähintään 5000mm, mieluiten 10 000mm. Jos käyttäjä on rauhallinen leikkijä, leikkii mielellään pystyssä, laskee liukua pulkassa, hyppii vesilätäkössä kankaan kestävyyteen ei tarvitse kiinnittää kovin paljoa huomiota. Mutta jos tiedät että lapsesi valloittaa jokaisen vuoren ja kiipeilee puissa, leikkii maassa polvillaa, laskee pylly luisua jokaisesta metsän oksasesta kohdasta kannattaa valita haalari jonka kankaan kestävyys on suuri. Tai vaihtoehtoisesti haalari jossa on pepun ja polvien kohdalla tupla kangas. mm. polarn o pyret ja didrikson ovat panostaneet tähän. 

Mikä sitten tärkeintä? 

Tärkeintä on että haalari on lapselle sopiva. Lumisena ja kylmänä talvena tarvitaan lämmin mutta hengittävä haalari ja loskaisena talvena kannattaa panostaa vedenpitoon tai kunnon kurahaalariin. Tärkeää tietysti myös kysyä mikä on lapselle mieluinen haalari pukea päälle.