Parhaat kengät vauvalle

kengät vauvalle

Milloin ja millaiset vauvalle kengät? Millaiset on hyvät ensiaskelkengät lapselle? Nämä ovat kysymyksiä joita moni vanhempi miettii vauvan kasvaessa. 

Kengät tulevat tarpeelliseksi kun lapsi liikkuu ulkona ja kaipaa suojaa jaloille. Vuodenaika vaikuttaa myös paljon. Kesällä lämpimällä vauvan voi antaa olla paljainjaloin ulkona tai ohuilla sukilla. Mutta talvella tarvitaan hyvin lämpimät kengät. 

Konttaamiseen ulos käy hyvin vauvatossut, pitkävartiset tai lyhytvartiset. Näillä voi toki myös kävellä, mutta kangas rikkoutuu tossuista helposti. Nahkaiset tossut on loistava valinta kesällä kävelemään opettelevalle. 

Miten valita lapselle hyvät ensiaskelkengät?

Tärkeimpinä vauvan ja lapsen kenkien valinnassa on  oikea koko sekä istuvuus jalkaan. Pienten lesti on usein leveä, joten jos oman lapsesi jalka onkin kapea kannattaa etsiä kapea lestinen kenkä. Kengän on hyvä istuia jalkaan sopivasti, ilman että kenkä pääsee hölskymään. 

Vauvan ja lapsen kengässä pitää olla vähintään 1,2cm käyntivaraa, jotta jalalla on tilaa liikkua. Kesäsandaali voi olla juuri tämän kokoinen, mutta kaikkiin muihin kenkiin kannattaa varata sukka ja villasukka vara. Joten talvikengät ja kumisaappaat on hyvä valita 1,5- 2cm käynti/sukka/kasvuvaralla. 

Liian isokin kenkä on huono lapsen jalkaan. Ei pysy jalassa ja klonksuu kävellessä. Pienet jalat kasvavat nopeasti ja kenkiä onkin syytä tarkistaa 2kk välein. Tarkistus kannattaa merkitä vaikka kalenteriin ettei unohdu. Liian pieni kenkä estää lapsen jalkaa kasvamasta normaaliin asentoon. 

Ensiaskelkengän pitää olla kevyt ja notkea, helposti joka suuntaan väännettävissä. Ennen ajateltiin että lapsen jalkaa täytyy tukea, mutta nykyään ymmärretään että jalan pienet lihakset tarvitsevat liikettä kehittyäkseen. 

 

Pandafeet.fi

Mistä kenkiä voi ostaa?

Nettikaupoissa on laaja valikoima ensiaskel kenkiä, joista on helppo valita omat suosikit. Kenkiä voi aina tilata kahdessa koossa ja palauttaa väärän kokoiset jos epäilet kahden koon välillä. Myös palauttaminen on tehty nopeaksi ja vaivattomaksi. Nettikaupoista löydät myös kokotaulukot joihin voit verrata lapsen jalkaa. Muista lisätä käynti ja sukkavara. 

Varsinkin pieniä kokoja jää usein varastoon. Mallit pysyvät lähes samoina ja vain värit vaihtuvat kengissä. Ale puolelta voi tehdä edullisia löytöjä vauvojen kengistä. 

Muistilista kenkä ostoksille:

  • mittaa lapsen jalka ja lisää kasvu/käyntivara
  • tarkista pohjan joustavuus
  • sopiva lesti
  • tasainen ohut pohja

Tässä toimituksen suosikit:

Viking

Viking mallistosta löydät kengät joka keliin. Kesälenkkareita, talvikenkiin, kumisaappaita unohtamatta. Hintaluokaltaan Viking kengät ovat keskiluokkaa n. 40-100€ välillä riippuen mallista. Kokoja heidän mallistostaan löytyy aina 19-37 välillä. Joten voit pukea lapsesi Viking kenkiin vaikka koko lapsuuden. 

Kengissä toistuu sporttinen muotoilu ja toiminnallisuus on heillä pääosassa. Kengät ovat kevyitä ja notkeita. Vedenpitävä coretex kalvo löytyy lähes kaikista malliston kengistä. Joten välikausi ulkoiluun loistavat kengät löytyy Viking mallistosta. 

Viking coretex talvinilkkurit on loistavat kengät pienelle syksyyn. Ne pitävät vettä täysin ja varsi on tarpeeksi pitkä. Pakkasille kannattaa valita tarraton malli ja syyskeleille tarrallinen. Talvikengät ei usein ole yhtä joustavia kuin kesäkengät. Paksu pohja eristää kylmää paremmin. Talvinkengät ei kuitenkaan usein ole jalassa yhtä kauan kuin välikausikengät kun ulkoilut on pidempiä. 

Talvikengissä tärkeää on tarkistaa että villasukka mahtuu väliin ja kenkä on mahdollisimman kevyt. Talvekengänkin lestin on syytä olla taipuisa. 

Bungaard

Bungaard valmistaa laadukkaita lasten kenkiä vauvasta teini-ikäiseen. Vauvojen ensiaskel kengissä oon panostettu laatuun ja käytettävyyteen. Notkea, pehmeä pohja antaa jalalle tilaa liikkua ja kasvaa luonnollisesti. Luonnonkuminen pohja ja- nahkainenkenkä ovat mukavat jalassa, sekä suojaavat pientä jalkaa.

Kokoja vauvojen mallistossa on  19-23 välillä. Hintaa kengillä on n. 55-65€ riippuen mallista.

Bungaardin kenkiä löytyy myös Jollyroomin valikoimasta. Laadukkaassa nahkakengässä on vetoketju sivulla ja pehmeä hyvin joustava pohja. Kokoja 19-26 välillä. Hinnat vaihtelevat 70-90€ välillä riippuen mallista. Vetoketju sivulla lisää käytettävyyttä, lapsen jalka on helppo saada kenkään ja kengästä pois kun kengän saa kunnolla avattua.

Superfit

Superfit on ratkaissut talvikenkä onglman ja heidän mallistostaan löytyy hyvät talvikengät vauvalle. Superfit on panostanut istuvuuteen ja käyttöön. Kengät ovat todella kevyitä, notkeita ja laadukkaita. Superfit kengissä on usein myös coretex kalvo, varsinkin talvikengissä. Kokoja ja malleja löytyy vauvasta teiniin ja hinnat pyörivät n. 30-80€ välillä. Hyvät talvikengät vauvalle voi löytää hyvinkin 50€ panostuksella. Superfit kenkiä löytää aina välillä hyvin myös ale osastoilta. 

Superfit talvikengät ovat ohuet, kevyet ja näissä on korkea varsi. Kengissä on joustava,  notkea pohja. Vedenpito on näissä kengissä lähes sama kuin kumisaappaassa. Usein pienellä on vaikea saada kumisaappaita pysymään jalassa. Mutta coretex talvikenkä on täydellinen syksyn ja kevään vesi ja loskakeleihin. Usien talvipakkasilel tarvitaan lämpimämpi kenkä, joten näiden paikka on paremmin välikaudessa ja loskassa. Värejä ja malleja löytyy tästä kengästä useampi. 

Superfit kenkiä myydään monessa nettikaupassa. Kannattaa kurkata valikoima ja tarjoukset! 

Ecco

 

Ecco on tunnettu laadukkaista kengistään. Ergonimia on heillä pääosassa. Nupukkinahasta valmistettu kenkä on sopiva syksyyn. Nilkka pysyy suojassa kun kengässä on korkea varsi. Goretex kalvo pitää myös huolen että jalat pysyvät kuivana märässä nurmikossakin.  

Hintaa kengällä on 80€ ja kokoja 19-26 välillä. 

Kavat

Kavat valmistaa huippulaadukkaista ja kohtuu hintaisia kenkiä kävelemään opettelevista koululaisiin. Kenkien hinnat vaihtelee mallin mukaan n. 40-65€ välillä. Kokoja pienten mallistosta löytyy 18-25 välillä. 

Kavat kengät valmistetaan pehmeästä nahasta, sisäpohjassa on vaimennus, kengät ovat kevyet ja mukavat jalassa. Mallistosta löytyy kesäsandaaleita, välikausikenkiä ja talvikenkiä sekä siistimpään menoon kenkiä. 

Kavat kengissä on myös nauhakiinnitteisiä kenkiä. On maku asia kummasta pitää, molemmat saa istumaan lapsen jalkaan hyvin. Nauhat on tietysti lapselle vaikeat joten hoitoon ainakin kannattaa valita tarrallinen tai vetoketjullinen malli, mutta kotona nauhallinenkin on varsin suloinen. 

Paljasjalkakengät lapselle

Paljasjalkakengät nostavat suosiotaan  kokoajan. Paljasjalkailun idea on siinä että jalka saa olla mahdollisimman luonnollisessa asennossa ja näin kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla. Ulkona liikkuessa maaston erot tuntuvat jalassa ja näin jalkojen pienet lihakset saavat kehittyä. Paljasjalkakenkäily auttaa mm jalkojen virheasentoihin, juurikin saamalla jalan pienet lihakset töihin. 

Ohut ja joustava pohja on mukava käytössä, eikä lapsen/vauvan jalat vahingoitu ulkona. Kengät ovat mukavat jalassa, näissä on varpailla luonnollinen asento eivätkä pääse puristamaan. Ja näin jalka saa kasvaa luonnollisella tavallaan.  

Kokoja paljasjalkakengissä on kaikenikäisille, mutta tätä kirjoittaessani elokuun alussa syksyn mallisto ei ole vielä saapunut ja nyt varastossa on vain koosta 26 eteenpäin. Mutta lähiviikkona varmasti varasto täydentyy. 

Värejä ja malleja on monia. Hintaa kengillä on  n. 60-90€ riippuen mallista.

Kengät on tärkeä muistaa mitata parin kuukauden välein. Liian pienet kengät on epämukavat ja vaikeuttavat jalan normaalia kasvua. Kenkien valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa. Mukava ja sopivan kokoinen kenkä innostaa lasta liikkumaan. 

Lapsilla kenkien käyttöikä on suhteellisesn lyhyt ja jalat voivat kasvaa välillä tosi nopeastikkin. Hyviä kenkiä llöytyy myös kirpputoreilta. Lapselle pieneksi jääneet kengät kannattaa myös myydä kirpputorilla eteenpäin. 

Lue lisää

*mainoslinkki