Unipussi vauvalle ja taaperolle, unien rauhoittaja

unipussi

Unipussi on makuupussi tyylinen peitto, jonka kanssa lapsen on turvallista ja helppoa nukkua. Unipussi, kapalo ja unipesä rauhoittavat usein levottoman nukkujan unta. 

Vauva herää helpommin jos lämpötila muuttuu. Unipussin kanssa lämpötila pysyy samana kokoyön, eikä peitto pääse tippumään päältä. Imettäminen onnistuu myös helposti unipussin kanssa. Voit ottaa vauvan syliin tai viereen yöllä ja palauttaa takaisin omaan sänkyynsä ilman että lapsi joutuu kylmälle patjalle ja herää helposti. Omassa unipussissaan tasainen lämpö säilyy vaikka vauvaa siirtää. 

Unipussi lisää myös turvallisuutta kun se pysyy paikallaan, eikä vahingossakaan pääse vauvan pään päälle.

Unipusseja on monenlaisia, on ohutta ja paksua, hihoilla ja ilman sekä paljon eri kuoseja sekä kuviota. Unipusseja kannattaa käytössä olla kaksi, jotta pystyt tarvittaessa pesemään pussin.

Vauvat ja lapset kaipaavat tuttua turvallisuutta. Iltarutiinit, hammaspesu sekä tuttuun unipussiin pukeutuminen luovat vauvalle ja taaperolle tutun kaavan iltaisin ja näin unille rauhoittuminen sekä nukahtaminen helpottuu. 

Paras unipussi löytyy kokeilemalla.  Toinen lapsi nauttii viileässä nukkumisessa ja toinen rauhoittuu ihanan pehmeään lämpöpussiin nopeasti. Täältä löydät kattavan paketin vinkkejä unipussin valintaan ja käyttöön.

Millainen unipussi kannattaa valita?

Unipusseja löytyy muutamaa lämpöluokkaa. Lämpöluokat ilmaistaan tog merkinnällä. Mitä suurempi luku, sen lämpimämpi lämpöpussi on.  Suosituimmat ja yleisimmin Suomessa myynnissä olevat on kesäpussi 1 tog ja talvipussi 2,5 tog. Jokainen lapsi on kuitenkin yksilö ja lämmönsäätely on erilaista joten omaa lasta kannattaa kokeilla ennen kuin luottaa lämpötilaluokituksiin täysin. Unipussin alle voi aina lisätä vaatetta tarpeen mukaan. 

 • 0,5tog on kevyin pussi. Ohut kesäpussi joka vastaa lakanaa. Suositeltu n. 24 asteen lämpötilaan.
 • 1 tog on suosittu kesäpussi, joka vastaa ohutta peittoa.  Alle voi tarvittaessa lisätä yöpuvun. Hyvä valinta n. 21.5-23asteen lämpötilaan
 • 2,0-2,5 tog on tavallisin lämpöpussi, joka vastaa normaalia peittoa. Lämpöpussin kanssa voi kylminä talvikuukausina käyttää lisäksi yöpukua, mutta usein tämän kanssa pärjää pelkän bodyn kanssa. Huoneen lämpösuositus n. 20-22 astetta
 • 3,5 tog lämpöpusseja on myös myynnissä. Ne ovat lämpimämpiä mitä löytyy, näillä tulee suomen lämpimissä taloissa usein liian kuuma. 

Lämpöpusseja löytyy hihoilla ja ilman. Tämä on ihan maku asia kummasta tykkää. Hihallisen lämppussin hihat on hyvä olla irroitettavat tai sitten lämpimämmälle kelille oma kevyempi lämpöpussi.

Lämpöpusseja saa eri kokoisina. Vastasyntyneestä n. 6kk saakka on ylensä ensimmäinen koko. Koot jatkuvat laajasti noin puolen vuoden välein aina 5vuotiaaksi saakka. Lämpöpussiin ei kannata varata kasvuvaraa, puolen vuoden kasvuvara riittää hyvin. Lämpöpussin turvallisuus myös kärsii jos lämpöpussi on liian iso. 

Muita huomion arvoisia asioita lämpöpussia valitessa:

 • vetoketju tai nauhat joilla saat pussin auki vaipanvaihtoa varten
 • unipussissa pissavahinko pysyy yleensä pussin sisällä, joten on hyvin helppoa pestä vain pussi kuin että pesisi koko sängyn lakanat
 • lämpöpussia voi käyttää kylässä, mummolassa ym myös makuualustana vauvalla
 • vieraassa paikassa nukkuminen helpottuu kun tuttu ja turvallinen unipussi on mukana
 • unipussia voit käyttää myös unipesässä
 • unipussiin voit pukea lapsen pelkästään vaipan kanssa, bodyn tai yöpuvun kanssa, riippuen unihuoneen lämpötilasta
 • unipussit on konepestäviä ja niitä uolletaan peittojen tapaan. Pesuun riittää pieni määrä pesuainetta. Vauvan unipussi on paras pestä aina likaantuessaan tai muutaman viikon välein. 
 • unipussia tai kapalopussia voit käyttää myös vaunuissa
 • unipussi on hyvä rauhoittamaan levottomia jalkoja

Unipussin käytöstä on vaikea keksiä huonoja puolia, mutta mietittäväksi muutama.

Lapsi tottuu helposti ja asiat on ylensä helpompia kun ne sujuvat tutussa kaavassa. Unipussista kasvaessa pussia joutuu muutaman kerran vaihtamaan isompaan, toki vanha unipussi on helppo myydä kirpputoreilla jos siitä raaskii luopua.

Kun lapsi sairastaa ja kuumeilee hän usein silti haluaa tutun ja turvallisen unipussin nukkuessaan. Tällöin on tärkeää varmistaa että unipussissa on vetoketju tai nauhat niin että sen saa auki kunnolla ettei lapselle tule liian kuuma.

Mutta tässäpä nämä, unipussin käyttökokemukset toimituksen lapsiperheissä  ovat olleet hyvin positiivisia ja rauhoittaneet unia vauvasta taaperoon. 

Unipussien vertailu

Villa on ylivoimainne materiaali hengittävyytensä, kosteuden siirtokykynsä ja lämpönsä kanssa. Ruskovilla valmistaa suloisia ja pehmeitä merinovillaisia unipusseja vauvoille, hihoilla tai ilman.

Villaisen unipussin kanssa osa vauvoista nukkuu lämpimässä ihan pelkällä pussilla. Osa kaipaa kevyttä peittoa päälle. Tämä kannattaa huomioida vauvan nukkuma huoneen lämpötilan mukaan. Kesäksi villainen unipussi riittää usein yksinään. Lisäksi viluinen vauva kannattaa pukea villaiseen kerrastoon pussin sisälle.  

Pesutarve on myös vähäinen villaisella unipussilla, joten hyvin helppo hoitaa. Hintaa pussilla on n. 75€ ja kokoja 50cm, 70cm ja 90cm. 

Love to swapple unipussi tarjoaa vauvalle kapalomaista turvaa pienien hihojen kanssa. Hihat saa kuitenkin pois, joten vauvan kanssa on helpompi siirtyä nukkumaan ilman kapalointia. 

Unipusseissa on hengittävä bambuviskoosi sisäkankaana, joten vauvan on aina sopivan lämmin nukkua. Näin unet pysyvät tasaisena ja koko  perhe tyytyväisenä. 

Luonnollisesti konepestävä unipussi, jossa pitkä vetoketju edessä. Vetoketju helpottaa unipussin pukemista, mutta myös tarvittaessa lämmönsäätelyä sekä vaipanvaihtoa. Kokoja Love to Swapple mallistosta löytyy useita, samoin kuin lämpöluokkiakin. Hyvinkin kohtuu hintainen, n. 50€. Lämmin suositus tälle unipussille. 

Polarn O. Pyret valikoimasta löydät suloisen lämpimän unipussin jossa seikkailee pienet hiiret. Pussissa on nepparit olkapäillä ja lähes kokopussin avaava vetoketju sivulla. Näin helppoa vaihtaa vaippa tarvittaessa yölläkin. 

Popin valikoimista löytyy myös ohut unipussi. Tämä pehmä luomupuuvillainen unipussi käy lämpimässä yksinään, esimerkiksi kesällä. Tai sitten voit sujauttaa lämpimän unipussi tai peiton tarvittaessa tämän päälle.  Ihania unia näissä suloisissa pusseissa näkee väkisinkin 😉

Jollein unipussit ovat laadukkaita ja huippunsa mietittyjä. Valikoimista löytyy pientä 70cm ja  90cm sekä isompaa 110cm unipussia. 

Hempeä roosa unipussi viereisessä kuvassa on malliston huippua. Unipussissa on alas asti vetoketju, sisällä ohut hihaton unipussi. Näitä voi käyttää yhdessä tai erikseen. Yhdessä saat 3tog lämmön ja yksinään päällispussilla on lämpöarvoa 2,5tog. 

Alla oleva sininen unipussi on hihallinen pussi, jossa on irroitettavat hihat. Tässäkin pussissa on lämpöarvo 2,5tog, joka on ihanteellinen suomen keleihin. 

Hintaa näillä pusseilla on mallista riippuen n. 29.90-49.90€

Allberno Mio valmistaa laadukkaita ja kauniita lasten makuuhuoneen tekstiilejä, unipusseja ja unipesiä. 

Heidän mallistossaan seikkailee metsän eläimet ja kauniit sävyt. Unipusseista löytyy useampi koko ja lämpöluokaltaan pussit ovat 2,5tog lämpöisiä. Näissä pusseissa kiinnitys on neppareilla olkapältä. 

Hintaa Alberno Mio unipusseilla on n. 50€

Easygrow unipussit on valittu testivoittajaksi Ruotsalaisessa lasten unipussi vertailussa. Loistava unipussi meidänkin mielestä, mutta uusia juttuja tästä ei löydy. Joten kilpailee samassa sarjassa usean muun unipussin kanssa. 

Easygrow unipussi on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Pehmeästä sekä hengittävästä bambukankaasta. Lisäksi unipussi on vapaa myrkyllisistä kemikaaleista. Lämmin unipussi on n. 59e. Kokoja on kaksi 3-18kk sekä 12-36kk, joten pitkäikäinen pussi. Kiristys vyötäröllä ja pitkävetoketju lisää käyttömukavuutta. 

Noboninoz valmistaa rauhallisia ja tyylikkäitä  unipusseja. Pussit sulkeutuvat nauhoilla. Nauhat ovat kaukana lapsesta sivulla, joten tukehtumusvaaraa näistä ei ole.

Unipussin saa kokonaan auki. tämä on iso plussa, näin vauvan sekä lapsen lämpöä on helppo säätää. Myös vaipan vaihto on kokonaan avutuvassa pussissa helppoa ja  nopeaa, sen pystyy tekemään jopa vauvaa herättämättä.

Kokoja unipusseissa on monta, vastasyntyneestä n. 18kk asti. 

Hintaa näillä pusseilla on mallista riippuen n. 59,90€-74,90€.

Heidän valikoimistaan löytyy myös vastasyntyneen kapalomallinen unipussi. Lämpöluokaltaan tämä on peittoa vastaava, joten lämmin. Kaunis pussi avautuu kokonaan ja kiinnittyy suloisilla nauhoilla. 

Done By Deer mallistosta löytyy myös kauniit ja käytännölliset unipussit. Heidän mallistossaan on kahta lämpöluokkaa 1tog ja 2,5tog. 

Hauskat, hillityt kuosit ovat koko perheen mieleen. Kun pussi on lapsellekin mieluinen, pukee hän sen iltaisin mielellään päälle. Tästäkin löytyy iso molempiin suuntin aukeava vetoketju. 

Kokoja 70cm ja 90cm, joten näillä pärjää vauvavuoden loistavasti. Hintaa pusseilla on n. 42€ kesäpussilla ja 60€ talvipussilla, joten varsin kohtuuhintainen unipussi. 

Done by Deer mallisto löytyy myös Jollyroomin valikoimista. Norsukuvioinen unipussi on kevyt kesäpussi ja paksumpi pussi on hillitympi kuvioltaan. Tuttua laadukasta ja kaunista mallistoa jatkaa myös nämä unipussit. 

Unipussista löytyy alasasti aukeava vetoketju, joka aukeaa molemmista päistä. Alhaalta avautuva vetoketju on kätevä jos haluat vaihtaa vauvan vaippaa unipussi päällä. 

Turvavyön reikiä ei tästä unipussista löydy. 

Unipussi liikkuvalle lapselle

Ergobabyn unipussit on viety seuraavalle tasolle. Liikkuvan taaperon kanssa elämää helpottaa kun unipussin kanssa pääsee liikkumaan. Ergobabyn unipussissa on sivuilla paikat jaloille, joten tämän kanssa pystyy myös kävelemään. Unipussin saa suljettua alhaalta, joten unirauha jaloille löytyy myös. 

Ergobabyn laadukasta unipussia on saatavilla suosituimmissa 2,5tog ja 1 tog lämpöluokissa. Kokoja pusseista löytyy useita, vastasyntyneestä 36kk saakka. 

Pussista löytyy kaksisuuntainen vetoketju, joka helpottaa vaipanvaihtoa. Säädettävät olkaimet täydellistä istuvuutta varten. Lisäksi unipussia on helppoi käyttää vaunuissa tai kaukalossa ja näistä löytyy paikat turvavöille. 

Hinta Ergobabyn unipussilla on varsin kohtuullinen n. 45€-55€

Ergobabyn unipusseja läydät laajan valikoiman myös Jollyroomin valikoimista, kuten tämän suloisen kukkapussin.  

Unipussit jakaa käyttäjät, toiset lapset rakastavat nukkumista unipussissa, kun taas toiset lapset eivät. Tämä selviää vain kokeilemalla. Usein levottomasti ja pätkissä nukkuvan lapsen unia rauhoittaa unipussi tai unipesä. Uni on tärkeintä hyvinvoinnillemme, joten siihen kannattaa panostaa. Kauniita unia!

*mainoslinkki