Uima-allas omalle pihalle

uima-allas pihalle

Isot uima-altaat kasvattavat suosiotaan, eikä syyttä. On luksusta saada omalle pihalle uima-allas jossa koko perhe viihtyy. Eikä aina tarvitse lähteä rannalle. Altaiden valikoima on suuri. Erikokoisia, muotoisia ja tyylisiä altaita löytyy jokaiselle pihalle sopivaksi. 

Isojen altaiden kanssa pohjatöitä joutuu hieman tekemään. Altaan alle kaivetaan tai tasoitetaan tasainen alusta. Tämän vaiheen kanssa kannattaa nähdä hieman vaivaa, jotta veden pinta pysyy ylhäällä tasaisena. Yksi helppo, nopea ja edullinen vaihtoehto on tasoittaa ohut sepelipeti, jonka jälkeen asetella päälle altaan pohjaa vastaava määrä stryrox levyjä. Näin saat kivan alustan altaalle, joka eristää myös maankylmyyttä pääsemästä altaaseen. Altaiden pohjakangas, allaspussi on ohut ja sen läpi tuntuu jalkoihin pohjan epätasaisuudet. Altaan voi asentaa suoraan tasaisen nurmikonkin päälle. Nopeaa ja helppoa! 

Teräsrunkoiset altaat

Teräsrunkoiset altaat on edullisia, nopeita ja helppoja pystyttää. Edullisimmillaan altaan voit löytää muutamalla satasella. Tarvitset pohjalle tasaisen maan. Paketin mukana tulee kaikki muu tarvittava, allaspussi pingoitetaan teräskehikon väliin ja näin allas on valmis. Tämän jälkeen lisää suodatinpumppu ja vesi. Pussi kestää normaali käytössä muutaman vuoden, jonka jälkeen se on tarvittaessa helppo uusia. Myös paikkasettejä uima-allaspussiin on saatavilla jos se vahingossa rikkoituu. 

Teräskehikko allasta ei voi upottaa maahan. Pienten lasten kanssa turvallisuutta on helppo lisätä kun altaaseen menoon tarvitaan tikapuut. Tikapuut voi säilyttää uima-altaan sisällä, jolloin lapsi ei pääse sinne vaihingossa kiipeämään.

Teräsrunkoisia altaita on saatavissa monen eri kokoisena. Halkaisijat vaihtelevat 3.5m-7m välillä ja syvyyttä näillä altailla on mallista riippuen 90cm-140cm välillä. 

Näiden altaiden mukana tulee usein suodatin pumppu, jonka sisällä on vaihdettava suodatin. Uima-altaan paikan likaisuudesta riippuen suodatinta pitää pestä välillä ja vaihtaa tarvittaessa, muutaman viikon välein.  Uima-altaan vesi kiertää pumpun läpi ja puhaltaa takaisin puhdasta vettä. Lisäksi allasvesi tarvitsee klooria pysyäkseen puhtaana. Isoissa altaissa ei ole tarvetta vaihtaa vettä, vaan sama vesi pysyy altaassa puhtaana kemikaalien ja suodatinpumpun avulla. 

Teräskehysaltaat

Teräskehys altaassa uima-altaan allaspussin suojaksi tulee ohut teräsrunko, joka luo kauniin pinnan altaalle. Tämäkin allasmalli vaatii alleen tasaisin pohjan. Teräskehysaltaan ja teräsrunkoisen altaan ero on vain altaan reunalla kiertävässä kehikossa ja teräsreunassa. Eläinperheessä usein teräsreunainen allas on kestävämpi.  Jos koiran tai kissan kynnet tai hampaat pääsevät vahingoittamaan allaspussia on se vaihdettava. 

Kuvassa näkyy altaassa kiinni valkoinen ”tötterö”, sitä kautta vesi kulkee maassa olevaan pumppuun ja lämmittimeen, sekä sieltä puhtaana ja lämpimänä takaisin altaaseen. 

Teräsrunkoisissa altaissa on usein osittainen mahdollisuus upottaa maahan. Mutta näiden molempien altaiden ympärille voi rakentaa korkean terassin, niin halutessaan ja näin ”upottaa”altaan terassin sisään. Toki pienten lasten kanssa turvallisuutta lisää korkeat reunat ja pois otettavat rappuset. Isompien lasten kanssa taas veteen hyppiminen onnistuu rappusilta tai terassilta. 

Katetut ja lämmitetyt uima-altaat

Lämmitetty allas vesi lisää uimisen mukavuutta. Hintaa näillä lämmittimellä varustelluilla altailla on n. 1400€ – 1800€. Tähän hintaan saat täydellisen allaspaketin, johon kuuluu lämmittimen lisäksi myös hiekkasuodatin. Katos altaan päällä pitää roskat poissa lisäksi altaan lämpö ei pääse karkaamaan yöllä. Katos luo myös ihanan uintipaikan vesisateella! Turvallisuutta lisää kun lapset eivät pääse itse avaamaan katosta ja näin menemään luvatta veteen. Uima-allas vesi lämpeää ilmalämpöpumpulla, ja pysyy näin kokoajan mukavan lämpimänä.  Vaikka lämpöpumput ovat energiatehokkaita kannattaa ennen käytön aloitusta kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus ettei maksa turhasta.

Ulkoporealtaat

Pihalle luksusta tuo ulkoporeallas. Lämmin kylpy on ihana saunakaveri ja kesäiltojen suosikki. ulkoporealtaan saa lämmitettyä jopa 42 asteiseksi. Ilmatäytteiset mallit on valmistettu vahvasta materiaalista, joka kestää hyvin käyttöä. Mutta ovat hinnaltaan murto-osan kalliimmista kavereistaan. Ulkoporealtaissa on pohjassa venttiili, joten niiden veden vaihto käy näppärästi sitä kautta. 

Uima-altaan hoitaminen

Uima-altalle kannattaa valita aurinkoinen paikka, mahdollisimman aukealta. Jos ympärillä on paljon puita, voi niistä lennellä roskia altaaseen. Roskat, pienet ötäkät ym. on helppo puhdistaa haavilla altaasta. Uima-allas tarvitsee veden puhdistukseen klooria. Ensimmäisellä kerralla altaaseen laitetaan aloituskloori ja sen jälkeen kelluva annostelija on helppo. Annostelijaan annostellaan klooritabletti ja vaihdetaan uuteen kun edellinen loppuu. Kloorin määrä vaihtelee sään, käyttäjien ja veden lämpötilan mukaan. Joten kloorin määrää on hyvä seurata erillisellä mittarilla, josta pystyy seuraamaan myös veden ph arvoa. Ph arvo suositellaan pitämään 7,2-7,4 välillä ja tarvittaessa lisäämään ph – tai ph+ ainetta. Usein pelkkä kloorin lisääminen riittää kun aloittaessa katsoo veden ph arvon kohdilleen. 

Veden suodattaminen hoituu joko suodatin pumpulla tai hiekkasuodatin pumpulla. Suodatin pumppu on edullinen ja tulee useamman altaan mukana. Tästä kuitenkin pitää pestä ja vaihtaa suodatinta aika ajoin, käytön mukaan. 

Hiekkasuodatin on tehokkaampi, mutta hieman arvokkaampi, n. 220€. Mutta hiekkasuodatin on käytössä tehokkaampi. Vesi kulkee suodattimen läpi ja roskat sekä lika jää näin hiekan joukkoon. Hiekkasuodattimessa on takaisin huuhtelutoiminto, jolla saa suodattimen hiekan puhtaaksi. Isompaan altaaseen hiekkasuodatin on kannattava investointi ja osassa isoja altaita se kuuluukin automaattisesti pakettiin. Pienellä altaalla pärjää hyvin suodattimellakin. 

Uima-allas imuri on kätevä jos altaaseen tulee paljon roskaa tai hiekkaa. Allasimuri laitetaan päälle, upotetaan veteen ja se imuroi itsenäisesti altaan pohjan. Tämä n. 200€ arvoinen robotti imuri helpottaa altaanpuhtaana pitoa, mutta ilmankin toki pärjää. Haavilla sekä harjalla saa suurimmat liat pois. Talveksi kun altaan tyhjentää, siivoaa kätevästi samalla myös allaspussin. 

Turvallisuus

Lasten ja veden kanssa on tärkeää aina muistaa turvallisuus. Lasten valvominen veden äärellä on tärkeää, mutta erilaiset uima-avut helpottavat. Uimaliiviä voi pitää pihalla päällä muutenkin. Se on myös nopea riisua ja pukea. Kellukkeet ovat myös loistava apu uimaan opettelevalla lapsella. 

Allasvalot

Allasvalot ovat lasten mielestä parasta! Tunnelman luojana syksyisessä pimeydessä valo tuo luksusta uima-altaaseen. Väriä vaihtava allasvalo tuo ihanaa tunnelmaa myös aikuisten kesken uimiseen.

Uima-allas on helppo ja nopea pystyttää. Tasainen pohja onnistuu lapiolla, jollei omista tasaista  aluetta jonne altaan pystyttää.  Altaan pystytys muutamassa tunnissa. Veden täyttäminen vie tietysti oman aikansa, mutta paketin kotiuttamisesta voi parhaimillaan päästä uimaan saman päivänä! 

Kesä kuumalla lasten ja aikuisten lempi puuhiin usein kuuluu uiminen ja vedessä vilvoittelu. Lämmittimen kanssa saat altaan pysymään mukavan lämpöisenä myös sateisena ja viileämpänä kesänä. Oma uima-allas tuo helpoutta ja luksusta omalle pihalle tai mökille. Lapsia on myös helppo valvoa kun vesi on kirkasta ja tila on hyvin rajallinen.  

Lue lisää:

*Mainoslinkki