Miten saada rauhalliset yöunet lapselle?

taaperon nukkuminen

Onko ihanampaa näkyä kuin nukkuva lapsi? Vauva, taapero tai isompi lapsi, kaikki ihastuttavat suloisuudellaa nukkuessaan. Osassa perheitä nukkuminen aiheuttaa haasteita ja koko perheenkin jaksaminen voi olla koituksella. Uni on ensiarvoisen tärkeää hyvinvoinnille ja terveydellemme, lasten ja aikuisten. Nukkuessa keho saa uudistua, levätä ja kasvaa. 

uniongelmat

Lapsen uniongelmat voivat johtua monestakin syystä. Uniongelmia voi olla jo vauvana ja ongelmat voivat hoitamattomana jatkua pitkään. Onneksi kuitenkin uningelmien hoitaminen on useimmissa tapauksissa helppoa ja nopeaakin. Pienikin pidempi unipätkä auttaa usein jaksamaan. Vanhempien kannattaa vuorotella omaa nukkumistaan ja näin saadaan koko perhe jaksamaan huonosti nukutun ajan yli. 

Tärkeimmät asiat hyvälle yöunelle on usein säännöllinen rytmi ja rauhallinen paikka nukkua. Kun joka ilta asiat menevät saman kaavan mukaan, lapsi oppii että näin on turvallista ja mukavaa mennä nukkumaan. Rajat luovat lapselle turvaa ja rakkautta, toki lempeästi ohjaten. Jokapäiväiset valinnat vaikuttavat myös. Ulkoilu on tärkeä osa kokonaishyvinvointia, lapsella ja aikuisilla. Kun saa sopivasti liikuntaa, ulkoilua ja ravitsevaa ruokaa, on yöunetkin usein rauhallisemmat.  Näin yksinkertaista se toki ei aina läheskään ole, mutta nämäkin perusasiat on hyvä tiedostaa. Iltaan kannattaa luoda rauhallinen yhteinen rutiini, näin lapsi tietää että on aika mennä nukkumaan. Rutiiniin voi kuulua teidän perheelle tärkeitä juttuja, iltapalan syöminen, yöpuvun pukeminen, iltasatu, iltalaulu, kylpy, halittelut ym. Mikä ikinä omalla kohdalla tuntuukaan luontevalta ja hyvältä. Myös päiväunien määrällä on merkitystä yöuneen, siitä lisää alempana.

Rauhallinen paikka nukkua

Lapsi tarvitsee rauhallisen paikan unelle. Jokaisen perheen kannattaa miettiä omaan tarkoitukseensa sopiva tapa nukkua. Toiset lapset nukkuvat perhepedissä loistavasti kun taas toiset tarvitsevat omaa rauhaa ja nukkuvat rauhallisemmin omassa sängyssään omassa huoneessaan. Näiden välimuoto tuntuu olevan suosituin, lapsella voi olla oma sänky vanhempien huoneessa tai vanhempien sängyssä kiinni, sivuvaununa. 

Lapsen on hyvä nukahtaa iltaisin paikkaa jossa nukkuu koko yön. Jos lapsi nukahtaa eripaikkaan ja vanhemmat siirtävät lapsen nukkumaan omaan sänkyynsä, voi pelästys olla suuri kun lapsi herää eripaikasta mihin on nukahtanut. Ajattele itse jos nukahdat sohvalle ja heräisitkin tunnin päästä sängystä? Voisi pelästys olla melkoinen kun et tiedä missä olet ja miten sinne päädyit. Turvalliset asiat ympärillä nukahtaessa ja yöllä herätessä lisäävät turvallisuuden tunnetta ja rauhoittavat lasta. 

Lapsi kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa mukaan sängyn valintaan. Kun sänky on mieluinen, onnistuu myös nukkumaan meneminen usein helpommin. 

Jokaisen perheen omaa valintaa tulee kunnioittaa, se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovikkaan toiselle. Pääasia on että jokainen perheessä saa nukkua.

Lapsen sänky ja nukkumiseen varattu tila kannattaa usein pitää pelkistettynä, jotta unille on helpompi rauhoittua. Jos leluja on ympärillä paljon esillä, ne voivat kutsua liikaa ja näin estää lapsen rauhoittumista. 

Lasten sänkyjen kanssa on vain mielikuvitus rajana! Toki tila ja budjettikin 😉 Nämäkin upeat sängyt löytä Jollyroomin valikoimista. 

Painopeitto

Moni on saanut apua levottomiin öihin painopeitosta. Peitto rauhoittaa lapsen liikkumista sekä lisää turvallisuuden tunnetta kun kehoa ympäröi hellästi painava peitto ja näin yöunet paranevat luonnostaan. Painopeitto on turvallinen myös lapsille. Lasten paino peitto painaa 2,6-9kg. Paino kannattaa valita lapsen iän mukaan. Ensin vi aloittaa kevyemmästä peitosta. Painopeitto auttaa hermostoa rauhoittumaan ja lihaksia palautumaan. Painopeitto antaa lapselle turvallisen tunteen tasaisesti koko kehon ympärillä. Peittoja löytyy monen hintaisia ja painoisia, myös allergisille lapsille löytyy omat allergia ystävälliset painopeitot. 

Unipesä ja pehmolelut

Lapset kaipaavat turvallisuuta nukkuessaan, erityisesti nukahtaessaan. Sängyn laitaa kiertävä pehmolelu tai unipesä luo turvaa lapsen ympärille. Näin rauhoittaa lasta, luoden ihanan paikan käpertyä unille. Osalle lapsista pehmolelu unikaverista  muodostuu todella tärkeä, silloin ilman unikaveria uni ei tahdo tulla. Hyvä vinkki on ostaa kaksi täysin samanlaista lelua, ja vuorotella niitä. Silloin ”hädän tullen” lelun unohtuessa mummolaan tai hoitoon on kotona toinen varalla jota käyttää. 

Pehmolelujen kanssa pitää kuitenkin muistaa että lapsen turvallisuus on aina ensisijainen. Mitä pienempi lapsi, sen tärkeämpää on ettei sängyssä ole liikaa tavaraa. Leikki-ikäinen lapsi osaa jo kääntyä unissaa ja hän voi halutessaan ottaa pehmoleluja mukaansa nukkumaan useammankin. 

Vartalotyynyn tai unipesän voi laittaa sängyn reunoille niin että lapsen liikkuessa hän nojautuu tyynyyn, eikä kovaan ja kylmään sängyn reunaan. Näin lapsi kokee turvallisuutta ja rauhoittuu helpommin uudelleen unille. 

Univalo

Pimeä huone on monelle lapselle pelottava. Univalo rauhoittaa ja luo turvaa. Univaloksi kannattaa kuitekin valita punainen tai oranssi valo. Sininen ja kirkas valo estää luonnollista nukahtamista. Punaisilla sävyillä ei ole tälläista vaikutusta ja näin ne toimivat paremmin yövaloina. 

Univaloissa on tärkeää tarkistaa lampun turvallisuus! Nykyään on saatavilla paljon vaihtoehtoja, joita voi ottaa viereenkin nukkumaan. 

Äänet

Osa lapsista kaipaa nukahtamiseen ääntä, laulua, hyräilyä, tasaista ääntä. Äänet ja tuoksut rauhoittavat usein lasta ja näin on helpompi nukahtaa. Whitenoise on myös monen isommankin lapsen kohdalla toimiva nukutta, varsinkin jos sitä on kuunnellut vauvasta asti. Kasvaessa usein mielyttävämpää on kuunnella kaunista musiikkia. Tämäkin kovin yksilöllistä ja kokeilemalla selviää mikä oman lapsen kohdalla paras ratkaisu. 

Naturalsleeper on innovatiivinen uniapu. Laitteesta saa valoja, ääniä ja tuoksuja. Rauhallinen tasainen ääni auttaa lasta rauhoitumaan. Valo ja äänitoimintoja voi käyttää yhtäaikaa tai erikseen. Turvallinen käyttää, sammuu itsestään tunnin kuluessa. Laitteen mukana tulee 5ml pullo laventelia! Laitteessa vit käyttää myös muitakin tuoksuja. 

Rauhallista musiikkia saa myös monesta muusta yövalosta. Valikoimaa riittää, joten varmasti löytyy jokaiselle oma suosikki. Suloisia eläimiä ja tähtiä, pehmeitä kavereita, jotka voi ottaa mukaan nukkumaan. 

Unirytmi kadoksissa? Tarvitaanko päiväunia vielä?

Joskus taaperon ja vauvan unirytmi on erilainen perheen muiden jäsenten kanssa. Tällöin kaikkien jaksamista helpottaa kun lasten unirytmi saadaan sopimaan yhteen vanhempien unirytmin kanssa. Usein tarpeen määrittää työt ja päivähoito tai koulu.

Unirytmi on kuitenkin kovin yksilöllinen asia. Jokaisella meillä on sisäinen kellomme, jota ei aina ole ihan helppo muuttaa. Päiväunen tarve kannattaa sovittaa lapsen tarpeeseen, on vanhanaikasta ajatella että kaikki lapset tarvitsevat päiväunet ja vielä samaan aikaan. On täysin yksilöllistä miten tarvitsemme unta, lapsilla ja aikuisilla. Toinen lapsi nukkuu päiväunet vielä esikoulussa ja toinen lopettaa ne alle kaksi vuotiaana. Tämä on normaalia ja tavallista että unirytmeissä on paljon vaihteluita. Jos lapsi herää kovin aikaisin aamulla tai nukkumaan meno illalla on vaikeaa kannattaa miettiä onko päiväunet enää tarpeen? Tai voisiko niitä lyhentää? Kannattaa ottaa huomioon myös että liian vähän nukkuminen aiheuttaa helposti uningelmia, joten unen kanssa olisi hyvä löytää tasapaino. Kokeilemalla selviää onko lapsella vielä tarvetta päiväuniin. Voi olla niinkin että päiväunitarve on lapsella vain muutamana päivänä viikossa. 

Monen lapsen apuna on ollut unikello. Varsin näppärä keksintö! Kelloon saa vanhemmat asettaa nukkuma ajan joka näkyy eri värillä kuin valveillaolo aika. Jos lapsella on tapana herätä yöllä tai aamulla liian aikaisin, voi unirytmikellosta olla iso apu. Kellosta lapsen on helppo katsoa pelkän värin perusteella että onko yö vai aamu. Näin usein myös uni tasoittuu ja rauhoittuu. Turvallisuuden tunne on lapselle hyvin tärkeää rauhoittumiseen. Kun tilanteet on ennakoitavissa, ts lapsi tietää mitä on tapahtumassa on lapsella turvallinen olo. Kelloja löytyy useampaa mallia ja jokaiselle löytyy näistäkin varmasti lemppari! 

Unisieppari

Viimeisenä, muttei vähäisempänä mörkökarkoitin, unisieppari! Tämä ihastuttava koriste karkoittaa kaikki pahat unet ja näin lapsi saa nukkua yönsä rauhassa. Kaikkihan haluamme uskoa satuihin, eikö niin?

Uniongelmaisen lapsen kanssa voi tuntua vanhemmasta tuntua välillä toivottomalta ja riittämättömältä. Itselleen kannattaa kuitenkin olla armollinen, jokainen toimii sen hetkisen tiedon valossa. Ja oppia voi kokoajan lisää! 

Uniongelmien taustalla on harvoin suurempaa sairautta, mutta jos sellaista epäilette suosittelen käymään lääkärin puhelilla.

Rauhalliset yöt ovat jokaisen perheen oikeus, kannattaa kuitenkin muistaa että kaikilla on aikoja kun nukutaan huonommin ja taas tulee aikoja kun nukutaan paremmin. Omaan jaksamiseen panostaminen on myös tärkeää, meditoi, liiku luonnossa, lue, urheile, ennen kaikkea tee asioita jotka saavat sinut voimaan hyvin <3

*mainoslinkki

LISÄÄ LUETTAVAA