Parhaat vitamiinit lapsille

lasten vitamiini

Tarvitseeko lapsi vitamiineja? Yleinen kysymys, jota varmasti suurin osa vanhemmista pohtii ainakin jossain vaiheessa lapsen kasvua. 

Lähtökohtaisesti ruuasta saa jokainen tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita, kun ruokavalio on monipuolinen ja sisältää paljon kasviksia sekä hedelmiä. Meillä Suomessa lasten on kuitenkin suositeltua saada D-vitamiini lisää koko lapsuutensa, toki myös aikuisena. Odottavan ja imettävän äidin kannattaa myös tankata D-vitamiinia purkista, jotta lapsi saa sitä. 

Monivitamiini valmisteita lapsille on paljon markkinoilla, hyvin erilaisia koostumukseltaankin. Joten valinnan varaa riittää jokaisen tarpeeseen. Joskus parasta on ottaa täsmä hoitona pelkästään tiettyä vitamiinia tai hivenainetta josta on puutetta. Kalsiumlisä on monelle lapselle tarpeen, jos sitä ei saa ruuasta tarpeeksi. 

D-vitamiini on helppo annostella vauvalle, taaperolle ja isommallekkin lapselle tippana. Riittoisa, pieni purkki maksaa vain hieman alle 10€. Ja tämä käy koko perheellekkin! Tipan voi annostella suoraan suuhun tai sekoittaa vaikka lempi juomaan. Mauton pieni tippa on helppo ottaa. 

D-vitamiineja on myös hyvänmakuisina pureskelutabletteina. Lapsille suositeltu 10yg annos tulee saaduksi yhdestä pienestä, hyvänmaksuisesta, nallenmuotoisesta tabletista. Helppoa ja näitä lapset syövät mielellään. 

Monivitamiinit voivat olla tarpeen jos ruokavaliossa on puutteita tai halutaan tukea lapsen kasvua tai vastustuskykyä. Alle 14-vuotiaille suositellaan lasten vitamiineja ja yli 14 vuotiaille aikuisten vitamiineja. Lasten vitamiinit sopivat aina 3-v ylöspäin. Vauvoille riittää d-vitamiini. 

Lasten vitamiineissa on suunnitteen sama määrä vitamiineja ja hivenaineita, suositusten mukaan. Joten suurin eroavaisuus eri merkkien välillä on maku ja muoto. Monivitamiineissa on lähes aina lisätty myös D-vitamiini, joten erillistä D-vitamiinilisää et monivitamiinin kanssa tarvitse.  

 

Minisun pehmonallet on pehmeä nallekarkin muotoinen ja makuinen monivitamiini lapsille. Tämä on saavuttanut suuren suosion lasten keskuudessa. Eikä suotta, näiden maku on todella hyvä. 

Mulitabs monivitamiini valmisteessa on myös kalsium mukana. Pureskelutabletit ovat osan lasten mieleen mieluummin kuin hyytelömäiset, silloin multitabs mini sarjasta kannattaa etsiä oma suosikki maku.

Omega 3 lisä voi lapselle olla tarpeen jos kalan syönti on vähäistä. Omega 3 rasvahappoja saa myös pähkinöistä ja siemenistä. 

Lasten omegat ovat valmistettu lapsille mieluisaan muotoon. Osa meistä vanhemista varmasti muistaa omasta lapsuudestaan pahanmakuiset kalanmaksaöljyt, nämä ovat onneksi historiaa. Lasten omegat ovat hyytelömäisiä pehmeitä tabletteja, jotka maistuvat hyvältä. Pehmeä hyytelömäinen öljy on helppo syödä, eikä maistu kalalle, eikä röyhytä jälkeenpäin.  Makuja on monia ja kokeilemalla löytyy oma suosikki. 

Moni vanhempi miettii myös voiko monivitamiinien syöttämisestä lapselle olla haittaa. Vastaus on että ei. Keho hyödyntää sen  minkä tarvitsee ja loput poistuu elimistöstä. Tärkeää on kuitenkin noudattaa pakkausten annostusohjetta, joka on jokaisessa vitamiinissa hieman eri.  Monivitamiinit ja omegat on kätevä lisä varmistamaan lapsen vitamiinien ja hivenaineiden tarve. 

Lue lisää

*Mainoslinkki

Lähteet: apteekkituotteet.fi, yliopistonapteekki.fi.