Mitä vastasyntynyt vauva tarvitsee?

mitä vauva tarvitsee

Pienen vauvan kanssa voi olla hukassa kaikessa tavara viidakossa, siinä mitä vauva oikeasti tarvitsee. Mainosta tulee joka tuutista ja kaikki tuntuu olevan tarpeellista ja tärkeää. 

Vauvan kanssa tavaramäärä voi helposti paisua suureksi ja koti on kohta täynnä erilaisia vempeleitä. Mutta moni näistä kuitenkin helpottaa elämää paljon. 

Äitiyspakkaus on hyvä pohja kaikelle vauvan tavaralle, mutta äitiyspakkauksen lisäksi vauva tarvitsee yleensä vielä muutakin. 

Mitä vauva tarvitsee lista on yksilöllinen, jokainen perhe on tavoiltaan hieman erilainen ja tarpeetkin näin ollen erilaiset. Tässä tärkeimmät:

Nukkuminen

Vauva tarvitsee paikan nukkua. Alkuun käy hyvin äitiyspakkauksen pahvilaatikko. Laatikon voi vaikka pitää omassa sängyssään, kunhan omaa kiinteän ei upottavan patjan. Kasvaessaan vauva voi nukkua vieressä tai omassa pinnasängyssään, joten pinna- tai lasten sängyn hankinta tulee ajankohtaiseksi vauvan ollessa muutaman kuukauden ikäinen, jollei vauvaa nukuteta perhepedissä. Äitiyspakkauksen pahvilaatikon voi pitää myös pinnasängyssä, jolloin pinnasänkyä saa “pienennettyä” eikä pinnasänky tunnu enää niin isolta. 

Sänkyyn vauva tarvitsee aluslakanan, peiton tai unipussin. Tyynyä pieni vauva ei tarvitse. Tyynyn käytön voi hyvin aloittaa vasta vuoden ikäisenä. Jos vauva pulauttelee paljon voi pään alla käyttää harsoliinaa joka on helppo ja nopea pestä ja vaihtaa. Patjassa on hyvä olla suoja, lakanan alla joko muovitettu frotee tai villainen luonnollinen kosteussuoja. Pulauttelut ja vaippa vuotovahingot on näin paljon helpompi siivota. Ja patja säilyy puhtaana.

 

Yöimetykset ja heräämiset on helppo hoitaa kun vauva on vieressä, mutta kuitenkin omassa sängyssään. Osa vanhemmista heräilee usein öisin jos vauva nukkuu perhepedissä. Ja toiset vauvat häiriintyvät helposti nukkuessaan. Silloin sivuvaunusta voi saada täydellisen ratkaisun. Hyvät yöunet ovat vauvavuotena tärkeä asia, niihin kannattaa panostaa.  

Pehmeä unipesä on suloinen lisä pinnasänkyyn. Pesä tuntuu vauvasta turvalliselta ja pienentää isoa pinnasänkyä. Pesässä nukkuvaa vauvaa on myös helppo siirtää pesän kanssa. Pesää voi käyttää myös esim sohvalla. Välttämätön tarve unipesä ei ole, ilmankin pärjää hyvin.

Äitiyspakkauksen laatikko toimii samallalailla. Pahvilaatikon reunat ovat korkeammat, vauvan siirtäminen pesään voi olla helpompaa matalalla ja pehmeällä reunalla. 

Suloiset pesät maksavat n. 39€-130€ riippuen mallista. Tämän suloisen pesän hinta on n. 40€

 

Easygrow unipesä on kalleimmasta päästä unipesiä, 129€

Laadukkaasta unipesästä saa muutettua kokoa vauvan kasvaessa, solmimalla nauhat tiukemmalle tai löysemmälle. Päällisen voi irroittaa ja pestä koneessa. 

Unipesää voi käyttää myös imettäessä, tukityynynä. 

Nukkumaan päälle vauvalle kannattaa pukea lämmin, pehmeä ja helposti riisuttava vaate. Usein yöpuvut ovat kätevimpiä öisin. Vaippaa voi joutua vaihtamaan yöllä ja syötöissä voi vaate kastua. Öisin vauvaa kannattaa hoitaa mahdollisimman hämärässä, jotta unirytmi kehityy ja vauva oppii etteä oisin tehdään vain välttämätön ja muuten nukutaan.  

Yöpuvun päälle joko peitto, kapalo tai unipussi. 

Liikkuminen

Vaunut tai kantoreppu on myös vauvan kanssa aika ehdoton. Pienet usein nukkuvat vaunuissa tai liinassa hyvin. Hyvin nukutut päiväunet usein auttavat myös yöunia. 

Moni perhe pitää molemmista, liinan kanssa on mukava käydä kaupassa, kun pieni vauva on lähellä ja suojassa. Myös metsässä liikkuessa usein kantoreppu tai -liina on kätevämpi kuin vaunut. Vaunuissa taas vauva on omassa rauhassaan ja nukkuu pitkiäkin pätkiä. Vaunuilla pääsee kätevästi kulkemaan kauppareissulla, pururadoilla ja kaupungissa. Vaunut kannattaa valita oman käyttötarkoituksen mukaan.

kantoliina

Kantoliinan kanssa voi kantaa pientäkin vauvaa. Rauhattoman vauvan kanssa liina tai reppu on usein loistava rauhottaja. 

Reppu on liinaa nopeampi käyttää. Hyvillä säädöillä repunkin saa istumaan erikokoisille kantajille. 

Bugaboo on tunnettu laadukkaista vaunuistaan, hinta haarukka uutena on n. 900€-1500€

Beemoo on vastaava edullisempi vaunumerkki ja näiden vaunujen hinta on n. 400€

Vaunujen valintaan vaikuttaa moni tekijä, valikoimaa löytyy vaunuista paljon. Kannattaakin tutustua muutamaan merkkiin tarkemmin ja valita itselle parhaat vaunut. Muistettavaa on että vaunuja usein käytetään 2-3vuotta, joten tämä päätös kannattaa tehdä ajan kanssa. Vaunujen jälleenmyynti arvo on usein hyvä kirpputoreilla, joten niitäkin kannattaa seurailla. 

Vauvan kanssa liikkuessa autolla vauva tarvitsee turvakaukalon. Jos vauvan kanssa kuljetaan vain bussilla, kaukaloa ei tarvita. Bussissa vauvan kanssa voi kulkea rattailla tai kantorepussa/-liinassa. Myös taxi kyydillä tarvitaan turvakaukalo. Autoilessa on kätevää kun kaukalon saa kiinni rattaiden runkoon ja vauva saa jatkaa unia rauhassa kun liikkuu paikasta toiseen. 

Vaatteet

Vastasyntynyt usein tarvitsee kokoa 50cm tai 56cm, keskimääräinen suomalainen vauva painaa 3500g ja on 53cm pitkä. Äitiyspakkauksen vaatteet ovat usein vastasyntyneelle todella suuria. Toki jos vauva on iso, äitiyspakkauksen vaatteet voivat olla suoraankin sopivia.  

Vauvat kasvavat hirveää vauhtia, ja ensimmäiset vaatteet jäävät usein pieneksi jo kahden-kolmen viikon jälkeen. Vaatteiden määrä on hyvin yksilöllistä, kuinka usein peset pyykkiä? Vauvat jotka pulauttelevat paljon, sotkevat luonnollisesti vaatteita enemmän. 

Vaatteissa kannattaa suosia kietaisumallisia bobeja, ne ovat helpompia pukea kuin päänyli vedettävät paidat ja bodyt. Body on kätevä kun vauvaa nostetaan kainaloista se pystyy hyvin paikallaan, paita nousee helposti ylös ja jättää selän paljaaksi. Pienet kynnet ovat todella terävät, eikä niitä voi leikata ensimmäisiin viikkoihin, joten on kätevää jos bodyssä on käännettävät hihansuut. Pienet puuvillatumput tai sukat sormien päällä ajavat saman asian. Potkuhousuissa on valmiina terät, jolloin myös varpaat pysyvät paremmin lämpiminä. Näiden päälle voi pukea vielä sukat niin pysyvät paremmin jalassa. 

Lindexin valikoimista löydät suloiset ja käytännölliset vauvojen vaatteet. Lindex on panostanut mukavuuteen. Kaikki vauvojen bodyt ovat unelman pehmeitä, ihanan tuntusia iholla. Valikoimista löytyy paljon erilaisia kietasubodeja, pyjamia, potkuhousuja, suloisia mekkoja unohtamatta. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan näihin. 

Suloiset kietaisu bodyt on valmistettu pehmeästä puuvillasta. Kietaisubody on helppo pukea vauvan päälle. Joskus vauvan kanssa vaatteita voi joutua vaihtamaan usein.

Sukkahousut ovat loistavat vauvankin jalassa. Pehmeät ja joustavat housut, jotka ei purista, mutta pysyvät hyvin päällä. Talvella sukkahousujen kanssa on myös helppo lisätä lämpöä jos tuntuu että vauva palelee helposti.  Toki näillä kelpaa olla yksinäänkin. Piukat sukkahousut pitävät vaipan myös hyvin paikallaan. 

Päällivaatteet valitaan kelin mukaan. Syksyllä ja talvella päälle lämmintä ja tuulta pitävää. Myös kesävauva tarvitsee lämpimät vaatteet, pitkähihainen body ja pitkät lahkeet ovat usein vauvalle helteelläkin parhaat. Omien vauvojen kanssa suosikkina oli kesällä ohuet unihaalarit! Toki kesävauvalle kannattaa valita ohuempia materiaaleja.

Täältä voit lukea lisää talvivauvan pukeutumisesta.

Imettäminen, pullot ja tutit

Imettämistä helpottaa imetystyyny. Pieni vauva syö pitkiä aikoja ja vauvan kannatteleminen on raskasta niska ja hartialihaksille. Imetystyynyn kanssa on helpompi löytää itselle ja vauvalle hyvä asento. 

Tyyny helpottaa myös pullovauvan ruokkimista. 

Imetystyynyjä löytyy monen mallisia ja kokoisia. Osa tyynyistä on tarkoitettu käytettäväksi myös raskausaikana oman nukkumisen helpotamiseen, ja mukavan asennon löytämiseen. 

Kannattaa miettiä tyynyn hankinnassa omia tarpeita, minkä kokoisen

Tutteja löytyy paljon eri muotoisia. Voi olla hyvä ostaa yksi pieni tutti alkuun ja katsoa mitä vauva siitä tykkää. Osa vauvoista ei koskaan halua syödä tuttia, osa taas oppii tutin syömisen heti.

Pakollinen tutti ei ole, vanhemmat voivat itse päättää haluavatko vauvalleen opettaa tutin syömisen. Jossain tilanteissa tutti voi olla helpottava rauhottaja, mutta toki tutista luopumien aikanaan aiheuttaa omat haasteensa. 

Tuttipulloa vauva tarvitsee usein jos käytössä on imetyksen lisäksi lisämaito. Ja tietysti silloin jos äiti on syystä tai toisesta estynyt imettämään. Sekä isä voi syöttää vauvaa tuttipullon kanssa. Toki maidon syöttäminen vauvalle onnistuu vaikka snapsilasin tai pienen lusikan kanssa hörpyttämällä. 

Imetys ja vauvan ruokailu on jokaisen oma päätös. Vauva on yhtä rakastettu vaikka saisikin maitonsa pullosta. 

Pulloja saa kaikista isoista ruokakaupoista, joten sitä ei välttämättä tarvitse ostaa etukäteen. 

Hoitopöytä

Hoitopöytä ja vaipat. Hoitopöytiä on montaa erilaista. Tässäkin kannattaa miettiä omaa kotia. On kätevää jos hoitopöytä on vesipisteen lähellä, näin saat helposti pestyä pienen pyllyn, välillä tosi useastikin. Hoitopöytää et välttämättä tarvitse. Hoitopöytänä voi hyvin  toimia pelkkä pehmeä alusta pesukoneen tai tason päällä. Toiset tykkäävät käyttää hoitopöytää myös vauvan tavaroiden säilytyspaikkana, jolloin on kätevää että hoitopöydässä on laatikoita tai koreja joihin tavarat saa kätevästi. 

Erilaisia hoitopöytiä löytyy paljon. Oma tila ja tarve kannattaa miettiä tarkkaan. Hoitopöytä on tarpeellinen ensimmäiset kaksi vuotta. Hoitopöydän voi kiinnittää myös suoraan seinän. Hoitopöytä kannattaa mitoittaan niin että siihen mahtuu myös vauvan hoitotarvikkeita, vaippoja ja vaihtovaatteet ainakin. Hoitopöytä kannattaa myös sijoittaa mahdollisimman lähelle vesipistettä. Näin on paljon helpompaa pestä vauvan pylly. Hoitopöydän ääressä vietetään usein paljon aikaa ja se kannattaakin valita ja sijoittaa mukavaksi paikaksi, vauvan ja vanhemman yhteiseksi. 

Pehmeän hoitoalustan voi sijoittaa hoitopöydän päälle tai kotona sopivaan paikkaa, esimerkiksi kylpyhuoneen tasolle tai pesukoneen päälle. Hoitoalustan pinta on vettä ja likaa hylkivää materiaalia, joten ne on helppo puhdistaa pyyhkimällä. Pehmeä täyte takaa vauvalle mukavan olon. 

Vaipat

Vaipat, kestoja tai kertakäyttöisiä. Vaippoja kannattaa ostaa kotiin muutama paketti niin ei tarvitse heti liikkua vastasyntyneen kanssa. Vaikka käyttäisit pelkkiä kestovaippoja, kannattaa alkuun ostaa myös kertakäyttöisiä, varoiksi niin että löytyy oikean malliset kestovaipat ja oikea määrä. 

Kestovaippojen käyttö lisääntyy kokoajan. Vaippoja löytyy monen mallisia ja kokoisia, iloisen värisiä ja kauniita kuvioita. Kestovaipan hinnat liikkuu 20€ tietämillä, usein vaippoja on edullisempi ostaa settinä. Kirpputoreilta löytää myös hyvin käytettyjä vaippoja ja omat vaipat saa hyvään hintaan myytyä vauvan kasvettua. 

Muuta tärkeää

 • Pientavarat
 • Harsot, paljon! Äitiyspakkauksessa näitä on muutama, mutta niitä yleensä kannattaa ostaa paketti tai kaksi lisää. 
 • Topsi puikot navan putsaukseen
 • Kylpyamme, kannattaa miettiä haluaako jalallisen mallin vai istuuko lattialla kylvettämässä vauvaa. 
 • Kynsisakset saa äitiyspakkauksen mukana
 • Kuumemittari
 • Rintapumppu, maidonkerääjä, rintakumit. Nämä kaikki ovat hyvin yksilöllisiä, toiset pärjäävät ilman ja toiset ei ollenkaan. Jos olet ajatellut viettää aikaa myös muualla kuin vauvasi vierellä ruoka-aikoina, kannattaa näiden hankkimista miettiä. Toiset vauvat eivät koskaan opi syömään pullosta tai tuttia vaan syövät onnellisena äidin rintamaitoa. Pienelle maitoa voi hörpyttää snapsilasista tai lusikastakin. 
 • Talkkia, vauvaöljyä. Pientä vauvaa ei tarvitse pestä saippualla, kylpyammeeseen kun laittaa muutaman tipan öljyä se riittää.

Kätevät lisätarvikkeet

Sitteri, tämän ihanan kanssa saat kätesi vapaaksi ja vauvat viihtyvät usein muutaman kuukauden ikäisenä sitterissä jo hyvin. Hieman pysty asento on mukava vauvan katsella muita ja keinuva liike rauhoittaa lasta. Pysty asento auttaa myös nuhaisen vauvan oloa.

Itkuhälytin, jos vauva nukkuu omassa huoneessaan tai ulkona päivällä on itkuhälytin kätevä. Pystyt itse rauhassa tekemään kotitöitä, rentoutumaan tai lepäämään ja kuulet jos vauva herää.

Yhteenvetona lista vauvan tarvikkeista:

 • vaatteet
 • sänky
 • vaunut
 • kaukalo
 • kantoreppu tai -liina
 • vaipat
 • harsot
 • ruokinta
 • sitteri
 • itkuhälytin

Valmiina vauvan syntyessä on hyvä olla ensimmäisen koon vaatteet, paikka nukkua. muut ehtii hankkimaan tarvittaessa pikkuhiljaa vauvan synnyttyäkin. Toki näiden ostaminen ja miettiminen on ihanaa puuhaa ja se usein tehdään hyvin mielellään etukäteen. Näin myös vauvan kanssa saa olla synnytyksen jälkeen ihanassa vauva kuplassa liikkumatta mihinkään jos niin toivoo. Toki voi pyytää osan lahjaksikin.

Vauvan syntymä on  ihana ja jännittävä seikkailu. <3

*Mainoslinkki

Lue lisää