Lasten pelastusliivit vertailussa

pelastusliivit lapselle

Vesillä on turvallisuus tärkeintä. Veneilessä ja rannalla pelastusliivit ovat lapselle tärkeät. Pelastusliiveissä on eroja ja eri painoisille lapsille on omat liivinsä. Pelastusliivien suosituimmat merkit on Helly Hansen sekä Baltic, molemmat laadukkaita ja turvallisia pelastusliivejä kaikenikäisille.  Vertailimme puolestasi suosituimmat pelastusliivit vauvoille ja lapsille. 

Pelastusliivien valinnassa on tärkeää ottaa huomioon muutama asia.

  • Oikea painoluokka lapsen painoon nähden. Huomio märkien vaatteiden paino. 
  • 100N on täysin kannatteleva pelastusliivi
  • CE merkintä takaa Suomessa hyväksytyt pelastusliivit
  • Niskatuki on lapselle tärkeä ominaisuus
  • Mukavia pelastusliivejä on mielyttävä käyttää
  • Kirkas väri auttaa löytämään vedenvaraan joutuneen lapsen nopeasti
  • Haararemmi pitää pelastusliivit paikallaan
  • Liiveissä ei saa olla kasvuvaraa. Sopivat liivit pysyvät lapsen päällä ja jaksavat kannattaa vedenvaraan joutuneen lapsen painon. 

Pelastusliivit vauvoille

Vauvojen pelastusliivin pitää olla pehmeä ja mukava päällä. Iso niskatuki pitää vedenvaraan joutuneen lapsen oikeassa asennossa, turvallisesti pään vedenpinnan yläpuolella.

Vauvan pelastusliivissä on tärkeä katsoa oikea painoluokka, 3-10kg useimmiten ja seuraava koko on 10-15kg. Vauvat kasvavat hurjaa vauhtia, silti pelastusliiviin ei kannata hankkia kasvuvaraa. Oikean kokoinen liivi ei pääse karkaamaan lapsen päältä vedessä. Vauvan pelastusliivissä on hyvä olla kiristysnauhat ylhäällä, alhaalla sekä keskellä. Haararemmi on myös tärkeä olla säädettävä, näin saat liivin istumaan hyvin vauvan päällä. 

Niskassa takana on lähes kaikissa vauvojen ja lasten pelastusliiveissä lenkki, josta lapsen voi turvallisesti nostaa vedestä tai vetää vedessä. 

Baltic vauvan pelastusliivissä on pehmeä täyte vaahto, joten nämä ovat todella mukavat päällä. Lisämukavuutta lisää pehmeä fleecevuoraus niskan kohdalla.  Liiviä on saatavilla keltaisena ja pinkkinä. Hintaa n. 79€ 

Balticin mallistosta löytyy myös edullisempi vauvan pelastuliivi, joka on täysin yhtä hyvä kuin kalliimpikin pelastusliivi. Tällä liivillä hintaa n. 52€. Tästäkin vauvan pelastusliivistä löytyy samat tärkeät ominaisuudet, sekä pehmeä täyte. 

Pelastusliivit lapsille

Niskalenkki lisää turvallisuutta ja se löytyykin lähes kaikista lasten ja vauvojen pelastusliivestä. Lapsen joutuessa vedenvaraan hänet on helppo nostaa ylös lenkistä. lastenkin pelastusliiveissä on tärkeää mukavuus päällä. Oikean kokoinen pelastusliivi on mukava pitää päällä. Kunnolliset kiristysnyörit sekä haararemmi pitävät liivin tukevasti paikoillaa. 

Painoluokkia lasten liiveissä on useampi. 10-20kg, 15-30kg, 20-30kg, 30-40kg Joten voit valita lapsellesi oikean painoluoka liivit helposti. jos lapsi on juuri kahden koon välillä kannattaa valita suurempi. Märät vaatteet lisäävät kuitenkin painoa hieman. 

Baltic lasten pelastusliivistä löytyy myös edullinen loistava vaihtoehto. Tällä kirkkaalla liivillä on hintaa n. 49€-59€ riippuen kuosista ja koosta. Kirkkaat värit lisäävät turvallisuutta vesillä ja vedenvaraan joutunut lapsi on helppo huomata pimeälläkin. 

Baltic on myös koristellut pelastusliivinsä hauskalla Bamse kuvioinnilla. Näitä liivejä löydät lasteen koossa 10kg ylöspäin aina 40kg saakka. Hintaa liivillä on  n. 52€

Ruotsalainen Baltic on ajatellut myös isompien lasten halukkuutta pukea pelastusliivit päälle. Heidän mallistostaan löytyy toppaliiviltä näyttävä huippulaadukas pelastusliivi. Kokoja näissä on 25-40kg sekä 40-50kg. Joten nämä sopivat vain isommille lapsille. Hintaa liivillä n. 119€

Miinuksiakin tästä liivistä löytyy. Puuttuva niskatuki on tärkeä myös isommille lapsille. Sekä näiden kantokyky on vain 50N, joka tarkoittaa että lapsen  pitää osata uida. Näitä suosittelen kalastukseen, veden äärellä oleiluun, kumiveneellä leikkimiseen ym. Mutta veneilyyn kannattaa koululaisellekkin ostaa kunnolliset liivit joissa kantokyky 100N.

Helly Hansen pelastusliivissä on mukava isomman lapsen viettää kesäpäivää. Tässä pelastusliivissä on 100N täysi kantokyky, mutta niska tuki uupuu. Tätä pelastusliiviä löytyy myös sinisenä ja monessa koossa, aina 30-40kg aikuisiin asti. Hintaa liivillä on n. 60€

Muuta huomion arvoista

Pelastusliivejä lapsille löytyy harjoin tarjouksesta, mutta pelastusliivit on monivuotinen sijoitus lapsen turvallisuuteen. Lisäksi pelastusliivit on helppo myydä käytön jälkeen pois.

Uimaliivit ovat puhallettavat tai ohuesta kelluttavasta materiaalista tehdyt uimaliivit. Joten ne eivät sovellu veneilyyn. Uimaliivin tarkoitus on auttaa uimaan opettelemisessa, mutta vedenvaraan joutuessa on tärkeää että päällä on kunnolliset pelastusliivit. 

Pelastusliivejä voi hyvin käydä lasten kanssa testaamassa rannalla. Näin lapsi huomaa liivien tarpeellisuuden ja toimintaperiaatteen ja pystyt itsekin tarkastamaan liivien oikean koon tositoimissa. Toki pienen vauvan ja taaperon kanssa veden pitää olla oikeasti lämmintä ennen kun kannattaa lähteä kastautumaan liiveillä. 

Vesillä on tärkeä muistaa suojata myös auringolta

*Mainoslinkki