Juhlat tulossa? Opas lasten juhlapukeutumiseen vauvasta teiniin!

lasten juhlavaatteet

Juhliin pukeutuminen ja suunnittelu on iso osa juhlaa ja virittää myös juhlatunnelmaan. Lasten pukeutuminen on kuitenkin välillä haastavaa ja pukukoodit erilaisia lapsilla kuin aikuisilla. On ihana pukeutua siististi ja juhlia myös lasten kanssa! 

Juhlia on monenlaisia ja pukeutuminen juhlan mukaan on osa kunnioitusta juhlaa ja muita vieraita kohtaan. Osa juhlista, kuten syntymäpäivät, ovat hyvinkin vapaita pukeutumisen suhteen. Osaan juhlista kuten hautajaisiin on taas sopivampaa pukeutua yleisen pukukoodin mukaan. Yleispätevä ohje on kuitenkin kunnioittaa isäntäväen toivetta pukeutumisesta. 

Seuraavaksi kattava info paketti juhlapukeutumisesta, ensin vauvat, leikki ja kouluikäiset, sekä teinit. 

Vauvojen juhlapukeutuminen

Vauvan juhlapukeutuminen saa olla käytännön läheistä ja mukavaa tilanteesta riippumatta. Pehmeät puvut ja bodyt ovat vauvalle mukavin päällä. Mekon alle voi laittaa lyhythihaisen bodyn sekä sukkahousut. Tai valita jo valmiiksi mekon jossa on body kiinniommeltuna. Vaihtoehtoja on monia. Onhan hyvin suloista kun myös vauva on puettu juhlavasti, varsinkin valokuvauksen tai seremonian ajaksi. 

 

Vauva usein nukkuu ja syö juhlan aikana, joten on hyvä miettiä vaatetus sen mukaan että vauva pystyy myös mukavasti nukkumaan. Trikoovaatteella on myös se etu että käyttöä on arkenakin. Kun juhlava vaate on mukava päällä, ei sen käyttö jää yhteen kertaan. Vauvat kasvavat hurjaa vauhtia ensimmäisen vuoden aikana ja vaatteet jäävät nopeasti pieneksi. 

Vauvan pukeutuminen juhlaan voi olla myös arkisempaa, kunhan vauvan on mukava ja sopivan lämmin olla. Juhlaan kuin juhlaan kannattaa vauvalle varata mukaan myös tavallisia vaatteita jotka voi vaihtaa jos vahinko käy tai vauva tuntee olonsa epämukavaksi juhlavaatteessa.  Siistit ja puhtaat vaatteet riittävät useimmiten. 

Mutta on toki juhlia joissa juhlava ja siisti pukeutuminen on tärkeää, kuten häät, rippijuhlat tai ristiäiset. Onneksi niihinkin löytyy iso valikoima mukavia ja kauniita vaatteita vauvalle puettavaksi. 

Leikki-ikäisten ja koululaisten juhlapukeutuminen

Lasten (n. 92-128cm) juhlapukeutumisessa kannattaa myös muistaa mukavuus. Lapset leikkivät, touhuavat ja sotkevat. Vaatteessa on hyvä olla joustavuutta jotta sen kanssa on mukava puuhata.  Juhliin kannattaakin aina varata myös varavaatteet mukaan. 

Valikoimaa leikki-ikäisille ja pienille koululaisille löytyy paljon, niin pojille kuin tytöillekkin. 

Joistain mallistoista on myös saatavilla samaa kuosia tai mallia vauvasta kouluikäiseen. Silloin voi helposti samistella sisarusten kesken. Myös valokuvissa yhtenäiset vaatteet tuo harmonisen ja rauhallisen kokonaisuuden. 

Rennompi juhlapukeutuminen sopii erityisesti rennompiin juhliin, syntymäpäiviin, päiväkodin ja koulun juhliin ym. Mutta lapsilla myös suurempiin juhliin. 

Lapset kasvavat hurjaa vauhtia ja vaatteet jäävät nopeasti pieneksi. Kirpputoreilta löytää myös juhlavaatteita usein todella hyväkuntoisina. Toinen vaihtoehto on ostaa juhlaan vaate jota voi käyttää myös arkena. Juhlavan lisän voi saada lisäämällä rusetin tai kauniin kampauksen, juhlavat kengät. Ja näin sama kesämekko tai kauluspaita kulkee myös arjessa mukana. 

Teinien juhlapukeutuminen

Mistä vaatteet teini-ikäiselle juhliin? Usein murrosikäiset nuoret ovat hyvin tarkkoja siitä mitä pukevat, joten mielipidettä kannattaa kysyä ja kunnioittaa. Tässäkin tärkein sääntö on kuitenkin se että nuori viihtyy vaatteissa. Luonnollisesti kuitenkin juhlien juhlallisuuteen sopivalla tavalla. 

Pojat voivat hyvin tulla lähes joka juhlaat suorissa housuissa tai siisteissä farkuissa. Yläosaksi juhlan mukaan kauluspaita, neule tai kauluksellinen t-paita. Juhlavin on tietysti pojilla ja nuorilla miehillä puku. Musta puku on klassinen valinta ja käy mihin juhlavaan juhlaan vaan. 

Tytöille on valtava valikoima erilaisia mekkoja. Jos nuori neiti ei pidä mekoista voi päälle pukea myös suorat housut, sekä juhlavan puseron tai siistin neuleen. 

Juhlavaatteet, tilaisuudesta riippumatta kannattaa valita teinin kanssa yhdessä. Nettishoppailu pelastaa nuoren joka ei halua lähteä kauppaan kiertelemään. 

Pukeutumisetikettejä juhliin

Lasten pukeutuminen hautajaisiin mietityttää usein. Mustaa, tumman sinistä, valkoista, klassista ja väritöntä perinteisesti puetaan hautajaisiin, lapsillekkin.  Lasten pukeutuminen juhlaan ei kuitenkaan yleisestikään ole niin tarkkaa kuin aikuisten. Lapset saavat pukeutua rennommin. Mitä läheisemmästä ihmisestä on kyse sen enemmän lapsen kannattaa itse antaa valita vaatteensa tai ainakin vaikuttaa niihin. Kun päivä on lapsellekkin raskas, voi tuttu ja turvallinen vaate helpottaa päivää. 

Lasten pukeutuminen häihin, ristiäisiin, rippujuhliin on samalla kaavalla kuin muutkin juhlat. Juhlavat, siistit ja puhtaat vaatteet riittävät. Myös juhlien pukuetiketti kannattaa huomioida. Jos juhlissa on rento puku koodi, saa lapsetkin olla hyvin rennosti puettu. Lasten kanssa juhlapukeutumisessa kannattaa aina muistaa että lapset tuohuavat, leikkivät ja liikkuvat. Vaatteen kannattaa juhlasta riippumatta olla sellainen jonka kanssa on hyvä olla, eikä likaantuminen haittaa. 

Iloisia ja onnistuneita juhlia! 

Lue lisää