Nuoren aikuistumisen juhla, Rippijuhlat

rippijuhlat

Konfirmaatio on usein nuorelle pitkään odotettu suuri päivä. Kun mukava rippikoulu on ystävien kanssa käyty, on aika juhlia perheen ja sukulaisen kanssa. Konfirmaatio antaa mm. nuorelle oikeuden toimia kummina. Rippujuhlaan kannattaa valmistautua ajoissa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pätee tässäkin tapauksessa.  Tästä kaikki vinkit onnistuneeseen juhlaan! 

Muistilista rippijuhlien järjestäjälle:

 • Lähetä kutsut juhliin ajoissa. Juhlakutsun rippijuhliin voi lähettää kirjallisena, viestinä tai suullisena
 • Ketä rippijuhliin kutsutaan?
 • Millaiset vaatteet rippijuhliin?  nuorelle ja perheelle
 • Millä kengillä rippijuhliin? 
 • Missä juhlitaan?  Perinteisesti rippijuhlat pidetään kotona, mutta tilojenkin vuokraaminen yleistyy
 • Mitä tarjolle rippijuhliin? 
 • Valokuvaus,  halutaanko kuvaaja myös juhliin? 
 • Mitkä kukat nuori haluaa? 
 • Mitä rippilahjaksi? 
 • Kuka ostaa rippiristin? Haluaako nuori ristin lahjaksi? 
 • Onko astioita tarpeeksi? Pitääkö lainata/vuokrata? 
 • Muista varata useampi maljakko valmiiksi esille
 • Tarvitaanko apua? esim. tarjoilussa, siivouksessa, tiskeissä?  

Rippijuhla on ennen kaikkea nuoren oma juhla. Nuoren mielipide kannattaa ottaa huomioon mahdollisuuksien mukaan kaikessa, näin saat ikimuistoisen päivän nuorelle. 

Mitä kirjoittaa kutsukorttiin? 

 • Mikä juhla?
 • Aika ja paikka
 • Kirkkoon vai kotiin?, tarvittaessa tulo ohje
 • Ketä kutsuu, yleensä vanhemmat tai perhe 
 • Toivotaanko ilmottautumista?  

Ketä sitten kutsua rippijuhliin? Perinteisesti rippijuhlia juhlitaan samalla porukalla kuin ristiäisiä, lähin suku, lähimmät ystävät ja kummit. Rippijuhlat ovat kuitenkin rento perhejuhla jonne voi kutsua naapurit, harrastuskaverit, valmentajan, papin ja isosetkin. Nuorelta kannattaa myös kysyä ketkä itselle tärkeitä ihmisiä, näin saat nuorelle mieluisan vieraslistan. 

Juhlavaatteet nuorelle? Rippijuhlissa on tapana käyttää nuorella juhlavaa vaatetusta, useimmat sen haluavatkin. Kannattaa kuitenkin kunnioittaa päivän päätähden toivetta ja sallia myös rennompi pukeutuminen niin halutessaan. 

Varsinkin tytöillä, mekon etsiminen kannattaa aloittaa ajoissa. Osa mekoista on tilattavia ja toimitusajat voivat olla pitkiäkin. Osaa mekoista tarvitsee hieman korjata ja juhlasesonkina ompelijoillakin on välillä ruuhkaa. Ajoissa varmistat nuorelle mieluisat vaatteet.  

Rippijuhlissa voi vapaasti käyttää mitä väriä vain. Mutta toki kannattaa miettiä jos edessä on samalla mekolla muitakin juhlia (esim. häihin ei valkoinen mekko sovi kuin morsiammelle).  

Nuorilla miehillä rippijuhlissa on myös vaihtoehtoja. Klassisin ja juhlavin on luonnollisesti puku. Samettihousut ja kauluspaita tai  siistit farkut ja kauluspaita voivat hyvin olla vaihtoehto pojallekkin juhliin. Kravaatti tai rusetti lisää juhlavuutta, joten vapaasti vain käyttämään! 

Mitä tarjolle rippijuhliin?  Nuori kannattaa ottaa mukaan myös tarjoiluiden valintaan. Näin saatte nuoren näköisen juhlan. 

Jos vieraita tulee kauempaa on kohteliasta tarjoilla lämmin ruoka tai ruokaisa salaatti/piirakka tai vastaava. Jos vieraat tulevat kaikki läheltä, riittää perinteinen kakkupöytä. Mitään tarkkaa koodia ei ole rippijuhlien tarjoiluille, joten voitte laittaa nuoren lempitarjottavat. Kannattaa myös miettiä ehtiikö tekemään kaiken itse vai tilaako osan tai kaikki valmiina. 

Perinteinen juhlapöytä sisältää kakun lisäksi pikkuleipiä ja suolaista. Suolainen voi olla voileipäkakkua, juhlavia voileipiä, suolainen piirakka, karjalanpiirakat + munavoi, ruokaisa salaatti ja patonki kera tuorejuustojen. Myös erilaiset juustolautaset ovat suosittuja!

Makeaan tarjoiluun kannattaa varata kakku, joko täytekakku tai juustokakku. Tarjolla voi olla useampikin kakku! Jos vieraat tulee kovin eriaikaan, kannattaa varata useampi pieni kakku. Varsinkin kesällä, täytekakku ei säily kauan lämpimässä. Näin voit ottaa aina kylmän kakun edellisen loppuessa. Toki tässä täytyy miettiä saako useamman kakun mahtumaan jääkaappiin kotona. Kakun lisäksi voi tarjota pullaa, keksejä, pikkuleipiä, macarons, suklaaherkkuja ym vain mielikuvitus on rajana. Myös tuoreet hedelmät tuovat kauniisti pilkottuna juhlatarjoiluihin vaihtoehtoja. Loistava tarjoiluidea myös jos vieraiden joukossa on pieniä lapsia. 

Juhlavuutta tuo myös tarjoiluiden esillepano. Kannattaa miettiä miten tarjoilut kotiin laittaa. Onko mahdollista tehdä noutopöytä? Esimerkiksi keittiön tasolle. Myös hellan päälle saa juhlavan tarjottimen kun peität hellan levyt vaikka juhlavalla liinalla. (muista ottaa hellan sulake irti!)

Erilaiset tarjoiluastiat tuovat myös juhlantuntua. Näyttävä macarons torni on helppo ja nopea kasata itse. Torneja löytyy monen erikokoisia ja hintaisia, katso vaihtoehdot täältä. 

Vastaavia voi tehdä pikkuleivistä, muffinseista, donitseista, anna mielikuvituksen lentää! 

Juhlapöydän tärkein osa on luonnollisestikin kakku. Näyttävän kakun saat lisäämällä kakkuun koristeet. kakun koriste voi kulkea myös kakusta toiseen. Näin myös erilliset kakut on helpompi säilyttää jääkaapissa. 

Rippijuhlien värimaailma on usein hyvin hillitty, valkoista, kultaa, hopeaa ja ripaus mustaa. Luonnonvärit, vihreä, kukat kuuluvat myös rippijuhlien koristeisiin. Keskittymällä muutamaan väriin saat harmonisen ja juhlavan tarjoilupöydän. 

Muista myös miettiä tarvitsetko kertakäyttöastioita?

Mitä rippilahjaksi nuorelle? Kummit ostavat perinteisesti rippiristin. Kannattaa kuitenkin ensin selvittää toivooko nuori rippiristiä ja millaista. Ihanaa olisi varmasti nuorelle ja kummille käydä yhdessä ostamassa rippiristi, näin saat varmasti mieluisan. Toki lahjakorttikin rippiristin ostoon on hyvä vaihtoehto. 

Myös muut laadukkaat korut jättävät  ihanan muiston juhlapäivästä. Nuorille naisille on valikoimaa hurjasti. Nuorelle miehelle voi ostaa myös kellon tai vaikka panssariketjun. 

Rippilahjaksi nuorelle annetaan perinteisesti rahaa tai lahjakortti. Osa nuorista säästää mopoa ja mopokorttia varten, osa kielikurssia, osa myöhempää opiskelua varten. Mutta myös  lahjakortit ovat toivottuja. Nuorten suosimat merkkivaatteet löydän Kids Brand Storen valikoimista täältä!

Osa nuorista kerää myös jo rippilahjaksi astioita tai muita kodin tavaroita tulevaa muuttoa varten, tätä toivetta kannattaa tiedustella nuorelta tai vanhemmilta. Osalle nuorista ne ovat tässä vaiheessa vielä turhia. Suosiossa oat klassikot, mm Marimekon astiat ja lakanat. Laajan valikoiman Marimekko löydät Stockmannilta täältä! 

Nuorelle voi rippilahjaksi ostaa myös muuta mieluisaa, kuten urheilukellon, kuulokkeet, leffalippuja. Lahjan ei tarvitse olla suuri tai arvokas, jokainen antaa omaan budjettiin sopivan lahjan. Perinteisesti nuorelle tuodaan myös kukkia. Tässä toki kannattaa muistaa kohtuus. Jos jokainen vieras tuo mukanaan kukkia, on niitä helposti liikaa. Rippilahjan voi ostaa myös vieraiden kesken yhdessä! 

Rippijuhlien pukukoodi? Mitä rippujuhliin päälle? Rippijuhla on juhlava perhejuhla, joten asukin on sen mukainen. Miehille puku, sekä kauluspaita tai puvun housut ja kauluspaita. Sopivaa on myös siistien farkkujen ja kauluspaidan yhdistelmä. 

Naisille juhlavaatteet, mekko tai housut ja pusero. Juhlavan saa myös tunikasta ja tiukosta housuista. Mekko saa olla kesäinen, hulmuava kukkamekko. Samoilla vaatteilla voi kiertää koko vuoden sukujuhlat, ristiäiset, lakkiaiset, rippijuhlat sekä häätkin.  

Tärkeintä rippijuhlissa on yhdessä olo. Joten nauti juhlista! Pyydä apua, hanki osa valmiina, tee juhlista oman näköisenne ilman tiukkoja velvollisuuksia. 

Lue lisää