Atooppisen ihon hoito luonnonmukaisesti

vauvan ihottuma

Atooppinen, kuiva, hilseilevä, ihottumainen iho on monen lapsiperheen tuttu vaiva. Varsinkin talvikuukausina atooppinen iho voi pahentua ja kesäisin iho voi usein paremmin. Ihottumaa voi olla kasvoissa, raajoissa, taipeissa, joskus kauttaaltaankin koko lapsen vartalossa. Atooppiset ihosairaudet kulkevat usein suvussa. Lohduttavaa on se että usein atopia helpottaa lapsen kasvaessa, tai ainakin lievenee. 

Atooppista ihoa hoidetaan usein jokapäiväisellä pesulla, perusvoiteilla ja kortisonilla. Tässäkin valitettavasti markkinoinnilla on osuutensa eivätkä lapsetkaan kokonaan välty siltä että tuotteet olisivat oikeasti heille hyväksi. Onneksi kuitenkin luonnonmukaiset hoidot ovat nousseet rinnalle ja antaneet monelle lapselle helpotusta ihoon. 

Tärkein asia on kokonaisvaltaisuus. Kun ihoa lähdetään hoitamaan huomioidaan myös ihon hoito sisäisesti,  pesutottumukset sekä pyykinpesu aineet. Mahdollisia syitä ihottumalle on monia, mutta tavallisimmin iho alkaa parantua kun kemikaalikuorma poistetaan tai vähennetään. Voit lähteä kokeilemaan yhdestä pienestä muutoksesta tai vaihtaa kaikki kerralla. Jo muutamassa viikossa on huomattavissa selkeää parannusta jos osuit oikeaan. Joskus atooppisen ihon syy onkin ruoka allergioissa ja niiden selvittäminen onkin sitten oma juttunsa. Ruoka-aine allergioissakin usein luonnonmukainen hoito parantaa ihon kuntoa, vaikka ei poistakkaan juuri syytä. 

Tärkeät ennalta ehkäisyyn ja lapsen ihon hoitoon: 

  • vältä jokapäiväistä pesua
  • valitse kemikaalittomat, luonnonmukaiset rasvat sekä saippuat
  • pehmeät luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet
  • vältä käsidesiä, pese kädet mielumin hellävaraisella pesuaineella
  • käytä rasvoja vain tarvittaessa, jos lapsen iho on päässyt kuivumaan. 
  • pese vaatteet, lakanat, pyyhkeet ennen käyttöä. Vaikka kemikaalit eivät atooppista ihoa aiheutakaan, pahentavat ne usein ihon oireita. 

Oikean rasvan valinta on tärkeää. Useat perusvoiteet sisältävät paljon erilaisia kemikaaleja, alkoholia sekä säilöntäaineita. Ihottuman taustalla voi olla pelkästään herkkyys tai allergia johonkin näistä. Helpoin keino on tässäkin kokeilla luonnonmukaisia rasvoja. Valikoimasta löytyy jokaiselle iholle jotakin. Näitäkin kokeilemalla löytää lempivoiteen, joka on täydellinen juuri omalle iholle. Tärkeää on panostaa laadukkaisiin ainesosiin, usein tuoksuttomuus on myös tärkeää atoopikolle. 

Atooppiselle iholle loistava tuote on Balm Balmin vauvabalsami, ikään katsomatta. Tämä hellävarainen pehmentävä ja ravitseva vedetön 100% luomu voide sopii täydellisesti lapsille, etenkin vauvoille, ja herkkäihoisille. Sopii myös raskauden aikana käytettäväksi.

Sheavoi, auringonkukka, mehiläisvaha, jojoba ja kehäkukka yhdessä luovat täyteläisen voiteen, joka pehmentää ja ravitsee ihoa sekä vähentää kutinaa. 

Olivia Klein on kotimainen laadukas, mutta kohtuuhintainen ihonhoito sarja. Sarjan Base+ lotion on kokoperheen, erityisesti atooppiselle iholle suunniteltu voide, riittoisassa pumppupullossa, päivittäiseen käyttöön. Kokeile myös voide pesuun!

Olivia Klein Base+ Lotionin sisältämät luomu kasviöljyt sekä kaurauute estävät ihon kuivumista ja tekevät kuivasta ihosta pehmeän ja joustavan. Base+ voide helpottaa ja edistää karstaisen ihottuman irtoamista ja rauhoittaa tehokkaasti ihon punoitusta ja kutinaa.

Olivian Base+ Lotion sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti atooppiselle ja herkistyneelle kuivalle iholle.

Ihon hoitaminen sisäisesti on yhtä tärkeää kuin ulkoinen ihonhoito. Ruokavalioon kannattaa lisätä esimerkiksi avokadoa, laadukasta oliiviöljyä, pähkinöitä, siemeniä. Ison muutoksen ihon kuntoon voi tehdä yksinään puolikkaan avocadon syöminen päivittäin. Helppo ja edullinen keino, kokeilua kannattaa jatkaa ainakin kaksi viikkoa. Lapselle avocadon voi sujauttaa vaikka smoothien joukkoon. Tai antaa syödä sellaisenaan, miedon makuinen hedelmä maistuu useammille lapsille alun jälkeen loistavasti. 

Ruokavalioon kannattaa lisätä myös kalaa sekä pähkinöitä. Jos lapsi on valikoiva tai allerginen jollekin voi öljyt nauttia myös pullosta.  Öljyjen laatuun kannattaa kuitenkin panostaa. 

Balanstri Omega3+ valmisteissa rasvahappojen lähteenä on käytetty puhdistettua villikalojen öljyä. Balanstri öljyt ovat omaa luokkaansa rasvahapovalmisteiden joukossa, sillä tämä valmiste sisältää myös kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä, jonka sisältämät antioksidantit estävät tehokkaasti herkkiä rasvahappoja hapettumiselta.

Makuina öljystä löytyy miedon makuiset mango ja piparminttu. 

Ihoa suojatakseen lasta ei kannata pestä joka päivä, kun pesuja harventaa saa iho rauhassa parantaa itseään. Hikinen ja likainen lapsi tietysti tarvitsee pesua, mutta muuten iltaisen pyllypesun voi suorittaa vaikka käsisuihkulla pytyn päällä. Kannattaa kokeilla esimerkiksi joka toinen ilta koko pesua ja joka toinen ilta vain pyllypesua ja katsoa rauhoittuuko iho. 

On myös tärkeää valita suihkussa ja käsien pesussa käytettävä pesuaine tarkasti. Käsidesiä kannattaa välttää ja suosia käsien pesua aina kun mahdollista. Käsidesi kuivattaa ihoa entisestään ja vie ihon omaa suojakerrosta pois. 

Voidepesut ovat loistavia kun iho on akuuteimmassa vaiheessa. Tilanteen rauhoituttua voi käyttää tarkoin valittuja saippuoita. 

Olivia Klein Cream&Wash pesuvoide on 91% luomu ja hajusteeton emulsio, jota voi käyttää monipuolisesti kehon ja kasvojen puhdistukseen sekä kosteutukseen.

Pesuvoide sisältää ainoastaan luomulaatuisia öljyjä ja luonnollisia raaka-aineita, jotka puhdistavat, suojaavat ja samalla kosteuttavat ihoa tehokkaasti.

Olivia Klein Cream Wash pesuvoide on kehitetty ensisijaisesti atooppiselle, kuivalle ja karstaiselle sekä erittäin herkistyneelle iholle. 

Lähde twistbe.fi

RimitaOats käsi- ja vartalosaippua Sitruunaruoho on suunniteltu erityisesti kuivaihoisen saippuaksi. Se puhdistaa ihon jättäen sen puhtaaksi ja pehmeän tuntuiseksi.

Se soveltuu hyvin koko perheelle käytettäväksi niin käsi- kuin suihkusaippuana. Valmistuksessa on käytetty kotimaista kaura- ja tyrniöljyä, joiden ansiosta iholle jää pesun jälkeen silkkisen pehmeä tunne.

Moni ei tule ajatelleeksi, että vääränlainen käsisaippua voi olla yksi merkittävin tekijä käsien kuivumisessa. Rimita Greenin RimitaOats-saippuoiden valmistuksessa on mietitty erityisesti ihon luontaista tasapainoa ja kuinka tehdä saippua, joka ei vaurioita ihon uloimman kerroksen tasapainoa, joka puolestaan aiheuttaa ihon kuivumista

Lähde:twistbe.fi

Myös pyykinpesuaineeseen kannattaa kiinnittää huomioita. Vaikka paketissa lukisi sensitive tai olisi allergia ja astmaliiton yhteistyö merkki, voi pesuaine allergisoida herkkää lapsen ihoa. Turvallisin on valita jonkin luonnonmukainen pyykinpesuaine. Osta purkillinen ja  kokeile lapsen pyykin, lakanoiden ja pyyhkeiden pesemistä sillä muutaman viikon ja katsoa tapahtuuko ihossa muutosta. Hinnaltaan ekologiset sarjat eivät juuri eroa tavallisista, joten hintakaan ei useimmiten ole esteenä. Pyykinpesun lopputuloksen kannalta luonnonmukaiset pesuaineet ovat yhtä tehokaita kuin kemikaalipesuaineetkin. 

Pyykinpesuun löytyy paljon vaihtoehtoja. Kotimainen Ole Hyvä sarja on miettinyt tuotteensa loppuun asti. Tuotteet ovat luontoystävällisiä ja ihoystävällisiä, ilman haitallisia kemikaaleja, ainoastaan kasviperäisiä ja biohajoavia ainesosia. Pesuaineet ovat näin turvallisia myös herkkäihoisille lapsille ja vauvoille. Valikoimasta löytyy kokonaan tuoksuton pyykinesuaine, sekä mietoja tuoksuja jotka ovat peräisin vain eteerisistä öljystä. 

Vaatetukseen kannattaa myös miettiä ihon näkökulmasta. Suosi pehmeitä, hengittäviä luonnonmateriaaleja iholle. Puuvilla ja merinovilla ovat molemmat loistavia lapsen sisävaatetuksissa. Kun vaate antaa ihon hengittää, ei iho pääse haitumaan. Keinokuidut hengittävät usein huonosti. Vaatteet kannattaa myös pestä ennen käyttöä, näin saat poistettua kemikaalit vaatteista. Käytetty vaate on usein pestynä ystävällinen iholle, kunhan pesuaine on valittu oikein. 

Merinovilla on loistava materiaali vauvoille ja lapsille. Hengittävä, pehmeä ja lämmin vaate antaa ihon hengittää.

Osalle lapsista kuitenkin hienokin villa voi kutittaa ja tuntua kurjalta iholla. Silloin kannattaa valita pehmeää puuvillaa. Puuvilla kannattaa valita luomuna ainakun mahdollista. Silloin vaatteessa on vähemmän kemikaaleja.

Vaatteet kannattaa valita myös niin ettei napit, vetoketjut ym. pääse ihon kanssa kosketuksiin. Pehmeät, joustavat ja ilmavat vaatteet ovat ihoystävällisimmän ja mukavimmat päällä. 

Vauvan ja lapsen iho on ohut ja herkkä. Ihon korjaantuminen vie aikaa, ja kaikki muutokset eivät ihossa näy heti. Siksi on tärkeää jatkaa hoitoa muutaman viikon, jopa muutaman kuukauden, jotta näkee ihon muutokset selvästi.

Kannattaa alkuun ostaa pieniä purkkeja, ja kun löytää omalle iholle loistavan merkin kannattaa pitäytyä siinä. Aikaisemmin ajateltiin että on parempi vaihtaa rasvoja tietyin väliajoin, mutta nyt tiedetään että samaa rasvaa kannattaa käyttää aina. Toki jos rasva ei auta, kesän/talven tarve iholla on erilainen, joten niiden mukaan kannattaa vaihtaa tuotetta. Kesällä kevyempi tuota ja talvella hoitavampi. Lapsen iho on aina paras ilman mitään tuotetta, joten jos ihoa kannattaa hoitaa vasta ihon kuivuessa. 

ihottuman hoito

Osa atooppisista lapsista on allergisia jollekin kemikaalille, tuotteiden ainesosa luettelot on pitkiä ja näiden veikkaaminen on vaikeaa. Siksi kaikenlaisia kemikaaleja kannattaa allergisella ja atooppisella lapsella välttää. Luonnonmukaisiin rasvoihin, pesuaineisiin sekä ihon rauhoittaminen usein auttaa jo paljon. 

*mainoslinkki

Lue lisää