Kaikki vauvat itkevät, se on yksi vauvojen tapa viestiä tarpestaan. Itku loppuu tavallisesti kun vauva saa tarpeensa tyydytettyä, läheisyyden, nälän, märän vaipan, vatsavaivat, väsymyksen… Syitä on monia ja niiden selvittäminen ei aina helppoa. Läheisyyttä vauvat eivät koskaan voi saada liikaa, eikä vauvaa voi halia piloille kuten joskus opetettiin. Vauvan kuuluu olla vanhemman lähellä, vauvat kaipaavat paljon läheisyyttä.
Joskus vauvat itkevät enemmän niin että se vaikuttaa koko perheen jaksamiseen, vaikka koliikista ei olisikaan kyse. Vauvan itkuisuus tai koliikki on raskas elämän vaihe, mutta loppuu aikanaan. Aina vauvan itkuun ei auta mikään, mutta täältä löydät vinkkejä joita kannattaa kokeilla. Joskus vauvan itkuisuus on pienestä kiinni, kun vain löytää oikean tavan toimia. Välillä vauvan itkuun ei auta mikään ja senkin on ok. Vanhempana yrittää kaikkensa vauvan eteen. Välillä on hyväksyttävä ettei itkuisuuteen auta kuin aika. Tästä paljon kokeilemisen arvoisia vinkkejä helpottamaan vauvan itkuja!
Mikä helpottaa jos vauva itkee?
Vauvan itkuisuutta voi helpottaa monilla tavoilla. Kaikki lähtee vauvan perustarpeiden tyydyttämisestä: läheisyys, ruoka, uni ja kuiva vaippa. Kun nämä on tehty kannattaa kokeilla seuraavia. Tosin vauvat ovat arvoituksellisia, eikä tänään toimiva juttu toimi välttämättä huomenna.
Ihokontakti, vauvat rakastavat läheisyyttä, ihokontaktia alasti vauvan ja vanhemman ihot vastakkain. Näin vauva saa tuntea sydämen lyönnit, lämmön ja läheisyyden. Vauvat voisivat usein olla ihokontaktissa ensimmäiset viikot kokonaan, mutta tätä kannattaa kokeilla myös isomman vauvan kanssa. Vaipan voi halutessaan pitää vauvan päällä.
Kantaminen rauhoittaa useimmiten. Lähellä olo ja rauhallinen liike voi helpottaa hetkessä vauvan oloa. Ainakin saat kädet vapaaksi ja pystyt tekemään muutakin, vaikka vauva itkisi. Huippu kätevät ja laadukkaat kantoliinat sekä reput löydät täältä.
Alasti oleminen, vauvat viihtyvät usein alasti. Voit kokeilla laittaa vauvan alasti lattialle, lämpimän viltin/peiton päälle ja antaa vauvan rauhassa nauttia ilmakylvystä. Vastasyntyneelle lämpö on tärkeää, mutta jo muutaman kuukauden ikäisenä vauva voi hyvin olla huoneenlämmössä alasti. Paikka ei saa kuitenkaan olla kovin vetoinen. Vauva voi valvottuna kölliä sohvallakin, mutta ilman vaippaa köllivän vauvan alle kannattaa laittaa kosteussuoja mahdollisia vahinkoja varten.
Suihku/kylpy, useat vauvat rakastavat vettä. Rauhoittava suihku voi olla itkuisten iltojen pelastus. Vauvan voi ottaa suihkuun mukaan, samalla vauva saa olla ihokontaktissa vanhempiensa kanssa. Avuksi suihkuun voi ottaa vaikka sitterin, johon vauvan voi laskea pyyhkeen sisään kun kuivaa itsensä.
Imettävän äidin ruokavalio voi vaikuttaa vauvaan paljonkin. Toiset vauvat ovat herkempiä kuin toiset, ja vain kokeilemalla selviää. Mausteet, ruisleipä, maitotuotteet, kofeiini, suklaa ovat yleisimpiä jotka vaikuttavat imetyksen kautta vauvaan. Paras keino on kokeilla jättää ne omasta ruokavaliosta pois ja kokeilla miten vauva reagoi. Aikaa tähän tarvitaan ainakin viikko. Jos huomaat vaikutusta ruokavaliollasi vauvan vointiin, kannattaa palauttaa ruoka-aineita yksi kerrallaan niin tiedät mikä vauvalle ei sovi. Suklaan, teen, kahvin kofeiini voi vaikuttaa vauvan uniin piristävästi, niitä kannattaa välttää itkuisen vauvan kanssa. Vaihtoehtoisesti voit valita kofeiinittoman vaihtoehdon ja vaihtaa suklaan hetkellisesti vaikka irtokarkkeihin. Vauvan uni on ensisijaisen tärkeää koko perheen jaksamisessaa, joten siihen kannattaa panostaa.
Unirytmi, jo muutaman kuukauden ikäinen vauva nauttii rytmeistä. Kun päivät sujuvat samaantahtiin on vauvan helppo ennakoida mitä on tulossa. Ja tämä lisää turvallisuuden tunnetta sekä rauhoittaa vauvaa.
Rauhoittavat äänet, whitenoise, imuri, musiikki voivat auttaa vauvaa rauhoittumaan. Raskausaikana kuunneltu musiikki on monen vauvan mieleen ja sitä kannattaa kokeilla myös.
Kapalointi rauhottaa osan vauvoista ja toinen osa ei voi sietää kun heidät kääritään pakettiin. Kokeile mitä oma lapsesi tykkää kapaloinnista.
Allergiat, joskus allergiat aiheuttavat suolisto-ongelmia, ihottumaa, kurjaa oloa joka itkettää vauvaa. Nämä kannattaa aina pois sulkea joko itse tai lääkärin avustuksella.
Ulkoilu, ulkoilma piristää niin äitiä kuin vauvaakin. Kun lapsi oppii istumaan voit käydä puistossa keinumassa, se voi olla vauvan mielestä todella hauskaa. Kantorepun kanssa kävely metsässä, kaupungissa, puistossa voi toimia rauhoittajana. Raitisilma ja paljon katseltavaa ympärillä on usein vauvojenkin mieleen.
Babynest on vauvan oma pesä, joka liikkuu mukana kodissa ja rattaissa. Kätevä kun nukkuvaa vauvaa tarvitsee siirtää paikasta toiseen. Voit nostaa kopan vaikka vauvan sänkyyn. Vauvaa saa myös keinutettua babynestissä, oka voi auttaa itkuisen vauvan kanssa. Babynestit löydät edullisesti täältä!
Vauvoillakin voi olla tylsää. Leikkiminen kuuluu vauvoillekkin. Toiset vauvat kaipaavat koko hereillä olo ajan touhua ja toimintaa ympärilleen, kun taas toiset vauvat viihtyvät pitkiäkin aikoja yksinään katsellen perheen toimia. Vauvat rakastavat yllätyksiä.
Erilaiset laululeikit, vuorovaikutusleikit, kukkuu leikit ym ovat usien vauvan mieleen.
Kirjojen katselu, lukeminen, loruttelu, laulaminen, keinuttelu, kutittelu, tanssiminen, kokeile mistä saa vauvan nauramaan!
Miten jaksaa itkuisen vauvan kanssa?
Vanhempien jaksaminen on vauva-arjen keskellä tärkeää, kun itse on levännyt ja hyvinvoiva jaksaa vauvankin kanssa paremmin. Omaa aikaa kannattaa arjessa vaalia ja ottaa sitä tarvittessa. Ajan löytäminen on haasteena monessa perheessä, varsinkin jos lapsia on useampi. Isommatkin lapset kaipaavat vanhempien aikaa ja huomioa. Jos aika meinaa olla kortilla, kannattaa pyytää apua, tilanteen salliessa palkatakin sitä.
Omasta jaksamisesta on tärkeää pitää huolta ja muistaa pyytää apua ajoissa. Jos puoliso, ystävät tai suku eivät pysty tai riitä avuksi kannattaa apua hakea neuvolan kautta. Joskus itkuisen vauvan hoitaminen on henkisestikin kuormittavaa ja apua kaivataan enemmän. Mitä aikaisemmin apua haet, sen parammin usein apu auttaa nopeasti.
Vanhemman muistilista vauva-ajessa jaksamiseen:
- lepää aina kuin mahdollista, kotityöt odottavat kyllä
- syö terveellisesti, vältä sokeria ja keinotekoisia ruokia
- nauti luonnosta
- liiku lempeästi oman jaksamisen mukaan, mutta tee se säännöllisesti
- jaa arki ystävien kanssa, samassa tilaneessa olevat äiti kaverit voivat olla kultaakin kalliimpia
- jakakaa vanhempien kesken lastenhoitovastuuta tasaisesti
- nauti ja muistele pieniä ilonhetkiä kiitollisuudella silloinkin kun on vaikeaa
Vauvan itkuisuus voi olla haastavaa aikaa koko perheelle. Itkuisuuteen voi hakea apua myös vyöhyketerapiasta. Vauvoja hoitavia taitavia vyöhyketerapeutteja löytyy ympäri Suomen.
Vauvan itkut loppuvat viimeistään kuin vauva kasvaa, tiedän että se ei koliikkivauvan kanssa lohduta. Mutta on hyvä muistaa ettei raskas elämänvaihe kestä ikuisuutta, se antaa voimia kokeilla uutta ja jaksaa arkea. Apua kannattaa pyytää ajoissa ja kokeilla omaan perheeseen sopivat rutiinit ja keinot, välittämättä muiden neuvoista ja arvostelusta. Jokainen vauva on oma yksilö ja jokaisella toimii omat tavat ja keinot rauhottua. Vanhemmat tuntevat vauvan parhaiten, joten omaa intuitioa kannattaa kuunnella ja luottaa.
Elämä kantaa. Sinä riität. <3