Trampoliini pihalle, kesän suosikki lelu!

maahan upotettava trampoliini

Trampoliinilla hyppiminen on hauskaa ja kehittää lasten motoriikkaa helpolla ja hauskalla tavalla. Trampoliineja löytyy suuri valikoima, suorakaiteen ja ympyrän muotoisia, omilla jaloillaan seisovia sekä maahan upotettavia, mini kokoisia trampoliineja sekä jätti suuria tempputrampoliineja. Mistä sitten tietää mikä omaan käyttöön paras? Täältä vinkit sekä kokemukset trampoliinin valintaan! 

Koko, iso vai pieni trampoliini?

Käyttö tarkoitus sekä pihan kokoa asettavat jo itsessään vaatimukset trampoliinin koolle ja muodolle. Jos piha on pieni kannattaa harkita pientä trampoliinia tai mahdollisisesti suorakaiteen muotoista joka hyvällä tuurilla sopii paremmin kuin pyöreä trampoliini. Sisäkäyttöön useimmiten sopii vain mini trampoliini. Osa talonyhtiöistä sanoo myös omat sääntönsä trampoliineille, joten yhtiön säännöt kannattaa selvittää ennen trampoliinin hankkimista. Jos kyseessä on oma aisattu takapiha rivitalossa, ei trampoliinin hankkimiseen pääsääntöisesti tarvita talonyhtiön lupaa. Mutta yleiselle pihalle tarvitaan. 

Omakotitalon pihalle trampoliinin saa laittaa ilman lupaa. Maahan upotettava trampoliini tarvitsee kuitenkin kaivuutöitä, joten on hyvä selvittää että maahan saa kaivettua tarvittavan kuopan. Kaltevalle pihalle, tai rinteeseen voi myös laittaa trampoliinin, kun kaivaa maan trampan alta tasaiseksi tai upottaa tooisen puolen jalat maahan niin että trampan kangas on tasainen. 

Trampoliineja löytyy suorakaiteen muotoisia, neliöitä ja pyöreitä. Kannattaa miettiä omalta pihalta hieman varjoinen paikka jossa on turvallista pomppia ja helppo pystyttää trampoliini. Tuuli kannattaa myös huomioida, varsinkin peltotonteilla, joissa tuuli välillä yltyy kovaksikin. Pomppimiseen muoto ei vaikuta, mutta jos lapset haluvat tehdä temppuja, voltteja, flikkejä ym. on usein suorakaiteen mallinen pidempi ja näin siinä on tilaa enemmän. 

Turvallisuus

Trampoliinilla hyppiessä on tärkeää muistaa turvallisuus. Turvaverkko sekä reunasuoja ovat hyvin tärkeitä, vaikka trampoliini olisi upotettu maahan.

Turvaverkkoja on saatavilla vetoketjulla sekä kahdella kankaalla. Kahden kankaan verkosta sujahdetaan kankaiden välistä sisään ja vetoketjullisessa avataan ja suljetaan vetoketju. Molemmissa puolensa ja onkin maku asia kumpaa tykkää käyttää. Vetoketjut toki joskus rikkoituvat ja unohtuvat auki. Hyvä vinkki pienten pomppijoiden valvomisessa on poistaa portaat käytöstä kun trampalle ei ole asiaa,näin pystyt helposti valvomaan turvaverkon käyttöä sekä vältytään turhilta loukkantumisilta. 

Trampoliinilla on tärkeää muistaa hyppiä yksi kerrallaan jotta vältytään tapaturmilta. Erityistä varoivaisuutta pitää noudattaa jos pomppijat ovat erikokoisia. Kun painavampi hyppää trampan kangas menee alas ja ponnahtaa voimalla takaisin jolloin kevyempi hyppääjä voi loukata. 

Trampoliinilla ei myöskään saa hyppiessä pitää ylimääräisiä leluja tai esineitä johin voi liukastua tai loukata. 

Oikein käytettynä trampoliinilla on turvallista ja mukavaa leikkiä, pomppia ja vaikka makoilla sekä katsella tähtiä! Yökyläilläkkin rohkeimmat voivat trampoliinilla! 

Reunapehmuste suojaa reunalla olevia jousia jottei niiden väliin pääse jalka tai käsi. Reunapehmusteen on tärkeä pysyä hyvin paikallaan. Pehmusteen kiinnikkeet kannattaa tarkistaa vuosittain ja uusia koko trampoliinin reunapehmuste tarvittaessa. Sää vaihtelut, aurinko, kosteus, pakkanen, kaikki vaikuttavat pehmusteen käyttöikään. 

Trampoliinin lisävarusteet

Trampoliiniin on saatavilla paljon lisävarusteita, jotka lisäävät turvallisuutta, käyttömukavuutta tai antavat uusia ulottuvuuksia hyppimiseen! 

Volttivaljaat on niistä hauskimmasta päästä. Lapsi kiinnitetään turvavaljailla kiinni köysiin jotka sitten antavat lisävauhtia hyppyyn ja hidastavat laskeutumista, näin saa hypättyä korkealle ja on aikaa turvallisesti harjoitella voltteja sekä temppuja. Toki pelkkä hyppiminenkin näin on hauskaa! 

Metsäisellä paikalla trampoliini on hyvä suojata suoja peitteellä kun siinä ei hypi. Näin trampoliinin kangas pysyy puhtaana sekä turvallisena. Trampoliinin kankaan päällä olevat pienetkin ylimääräiset roskat, lehdet, kävyt ym ovat kurjan tuntuisia sekä vaarallisia kun voivat olla liukkaita. 

Kuumien kesäpäivien lempileikkeihin on saatavilla myös helpotusta kuumuuteen. Trampoliiniin on ostettavissa sadetin, ja näin saat mukavan viileän suihkun samalla kun pompit, ihan kuin vesisateessa! 

Trampoliinin saat tilattua turvallisesti suoraan kotiovellesi n. 5-8 päivän toimitusajalla. Trampoliinin kasaaminen on nopeaa ja helppoa, lapsetkin usein auttavat tässä mielellään. Joten pomppimaan pääsee muutamassa tunnissa! 

Trampoliini on monivuotinen jumppa kaveri, oikein huollettuna se kestää vuosi kymmeniä. Trampoliineihin on saatavilla paljon varaosia, joten kun runko ja kangas säilyvät ehjänä, saa trampan käyttöikää pidennettyä turvaverkkoa ja suojapehmustetta uusimalla.

Talvehtimaan trampoliinin voi laittaa usojapeitteen alle, mutta lumet on hyvä luoda siitä päältä, ettei kangas vaurioidu. Toki trampoliinin voi purkaa kokonaankin, mutta se vaatii toki tilaa säilytykselle. Hyvä tapa on purkaa turvaverkko, reunasuojus, sekä trampoliinin kangas. Näin vain runko jää jäljelle talveksi ulos ja kankaat mahtuvat pienempään tilaan talveksi säilytykseen. 

Trampoliini on loistava lasten, nuorten ja aikuisten liikuttaja. Jo pieni taapero usein tykkää kontata, kävellä ja juosta trampalla. Pehmeä kangas ja verkko on oiva paikka harjoitella kehon rajoja ja opetella uusia taitoja. Trampoliini on sijoitus koko perheen hyvinvointiin liikunnan kautta.  Toimitus suosittelee lämpimästi!

*mainoslinkki