Lasten talvikenkien tärkeimmät ominaisuudet

lasten talvikengät

Mitkä ominaisuudet on tärkeitä kun valitset lapselle talvikenkiä? Lasten talvikenkien koko mietityttää? Tässä täsmävinkit talvikenkä ostoksille. 

Tärkeimmät ominaisuudet

Tärkeimmät ominaisuudet lasten kengissä on kengän istuvuus, miten se istuu jalkaan ja miten hyvä sen kanssa on liikkua. Lapsen jalat tarvitsevat kevyen ja joustavan kengän. Kengän jonka kanssa jaksaa juosta ja hyppiä,kiivetä mäen päälle aina uudestaan. Kengän pohjan kuuluu joustaa liikkeen mukana. Pohjan materiaalia ja muotoa kannattaa katsoa tarkkaan, pitävä pohja on tärkeää ominaisuus jäisellä tiellä tai kun lapsi vetää pulkkaa ylös jäistä mäkeä. Jalan leveys kannattaa ottaa myös huomioon. Kenkiä löytyy monenlaisilla lesteillä. Liian kapea lesti kiristää lapsen jalkaa ja liian leveä lesti antaa liikaa tilaa sivusuunnassa ja kenkä hölskyy helposti lapsen jalassa. Varressa on hyvä olla tarpeeksi mittaa, jotta lumi ei pääse sisälle kenkiin.

viking talvikengät

Käyttömukavuus

Käyttämukavuudelle kannattaa antaa paljon arvoa. Lapsen kuuluu saada kenkä helposti jalkaan ja jalasta pois. Myös housujen ja haalarin lahkeet tulisi saada kengän päälle helposti. Mitä isompi lapsi, sen enemmän painoarvoa näillä. Makuasiat kannattaa huomioida myös. Kengän ulkonäön on hyvä miellyttää lasta jotta kenkää on mukava käyttää. Vartta pitää olla kengässä sen verran että housut tai haalarin lahkeet pysyvät hyvin kengän päällä, eikä näin lumi pääse kenkään.

Lämpö ja vedenpitävyys

Lasten talvikenkiä valittaessa tärkeät ominaisuudet ovat lämpö ja vedenpitävyys. Etelän talvessa suurempi arvo vedenpitävyydelle ja pohjoisessa lämmölle. Toki Suomen talvessa tarvitaan usein molempia ominaisuuksia. Märällä loskakelillä vedenpitävyyden lisäksi on syytä tarkastella miten nopeasti kengät kuivuvat. Miettiä voi myös mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä, kuivataanko kenkiä kuivauskaapissa? Ovatko kengät käytössä kovalla pakkasella ja vesikeleillä, vai onko tarpeen hankkia lapselle kahdet talvikengät? Toiset kovalle pakkaselle ja toiset loskakeleille vai halutaanko käyttää koko tarvi samoja kenkiä? Valikoimista löytyy kenkiä joka lähtöön ja helposti voi löytää laadukkaat kengät joilla pärjää yksinään koko talven. 

sorel talvikengät

Lasten talvikengän koko

Kengän koko mietityttää usein, liian iso ei saa olla eikä liian pieni, mutta mikä sitten on oikea koko talvikenkiin? Talvikengän tulee mahtua päälle usein lokakuun lopusta maaliskuun loppuun, joten käyttöikä on pitkä. Villasukka vara on hyvä olla jokaisella lapsella. Nykyään on saatavilla monenlaisia pohjallisia, huopapohjallisia, lämmittäviä pohjallisia ja eristäviä pohjallisia. Jos lapsella on helposti kylmät varpaat kannattaa kenkään lisätä pohjallinen.

Sopivan koon löytää usein vain sovittamalla. Lasten talvikenkää kannattaa sovittaa oman villasukan kanssa ja varata kenkään n. 1,5cm kasvu, villasukka ja liikkumavara. Jos vara tuntuu liian suurelta voi alkuun laittaa kenkiin pohjallisen ja poistaa pohjallisen kun jalka on kasvanut. Pohjallisella saa kokoa korjattua noin puoli senttiä. Yleensä suurempaa kasvuvaraa ei tarvita, mutta jos tiedät lapsesi jalan kasvun olevan nopeaa kannattaa kenkään varata ylimääräinen 0,50cm kasvua varten. Lapsen kengän tulee olla oikean kokoinen. Liian pieni kenkä on kurja jalassa, eikä veri pääse kiertämään kunnolla, jos kenkä puristaa jostakin kohtaa. Näin myös lapsen jalat kylmettyvät nopeammin. Kun kengässä jossa on hieman väljyyttä jalka voi hyvin. 

Lapsen mielipide

Lapselta kannattaa kysyä miltä kenkä tuntuu jalassa. Hyviä kysymyksiä kysyttäväksi lapselta;  Puristaako jostain?  Pystyykö varpaita heiluttamaan? Pysyykö kantapää paikallaan kun liikkuu? Jos ei pysy, yleensä kenkä on liian suuri lapsen jalkaan. 

Kenkien sovitus

Verkkokaupoista voi usein tilata useamman koon ja näin rauhassa sovittaa kotona. Häiriötekijöitä on kotona usein vähemmän jolloin lapsella on rauhallisempaa sovittaa ja tunnustella miltä kengät tuntuvat jalassa. Kengät kannattaa aina sovittaa lapsellekkin illalla, silloin jalka on suurimmillaan päivän touhujen jälkeen. 

Seuraavaksi sitten esittelemme parhaat lastenkenkä merkit ja mallit. Esittelyssä seuraavien merkkien lasten talvikengät Viking, Kuoma, Ecco, Kavat.