Vauvan kanssa liikkeellä

vauva

Vastasyntyneen kanssa ensimmäiset ulkoilu, kyläily, neuvola tai kauppareissut ovat usein jännittäviä, varsinkin ensi kertaa äidiksi tulleelle. Onko vauvalla tarpeeksi lämmin? Tuleeko nälkä? Tarviiko vaihtaa vaippaa? Missä imettää? Stressaaminen on täysin luonnollista ja lähes jokainen äiti kokee epävarmuuden tunteita ensimmäisiä kertoja vauvan kanssa liikkuessa. Varmuus ja luotto asioiden sujuvuuteen tulee pikkuhiljaa, pienistä onnistumisen kokemuksista. Valmistautuminen ja ennakoiminen helpottaa äidin oloa ja näin myös vauva vaistoaa että uudessa tilanteessa on mukava olla.  

Ulkoilut kannattaakin aloittaa pienissä pätkissä, kokeilla miten vauva viihtyy vaunuissa tai kantoliinassa. Usein vauvat nukkuvat pitkiä aikoja vaunuissa joten voit huoletta lähteä vauvan kanssa liikenteeseen. Kaupungeissa löytyy hyvin vaipanvaihto pisteitä suurimmista kauppakeskuksista ja kaupoista. Vauvan vaipan voi toki vaihtaa myös vaunukopassa. Imettää voi huoletta julkisella paikalla, eikä vauvan mahdollisesta itkusta kannata ottaa stressiä. Kaikki vauvat itkevät, ja on täysin normaalia että vauva välillä itkee. Jos imetys on vaikeaa alussa tai vauva kaipaa rauhaa ruokailuun kannattaa valita hieman rauhallisempi

Vauvan itkut johtuvat usein väsymyksestä, nälästä tai läheisyyden kaipuusta. Vauva ei vielä osaa ilmaista itseään ja epämukavaa oloaan muuten kuin itkemällä. Kun nämä kolme asiaa liikkuessa vauvan kanssa on kunnossa, on liikkuminen usein mukavaa ja vaivatonta. Toiset vauvat ovat tyytyväisempiä jos päivät kuluvat samassa rytmissä ja toisia ei haittaa vaikka olisi täysin erilainen rytmi eri päivinä. 

Imettäminen

Imettäminen on täysin luonnollista ja ihanaa. Monet julkiset paikat ovat hyvin imetysmyöteisiä. Mutta jos koet olosi epävarmaksi tai vauva häiriintyy helposti ulkopuolisista äänistä, valoista, liikkeestä voi imetyssuojista olla apua. 

Imettää voi suojassa häiriöiltä  vaikka oman huivin alla, tai ohuen vauva harson. Jos kaipaat suojaa kannattaa tutustua imetysponchojen valikoimaan.  

Kantoliinat ja reput

Läheisyyttä vauva saa tankattua helposti kantoliinassa tai repussa. Myös liikkuminen on vaivatonta näin. Metsäretkillä on helpompi kulkea kantorepun kanssa maastossa kuin vaunujen kanssa. Metsässä ja liukkaalla kannattaa panostaa omiin kenkiin, ettei kaadu vauvan kanssa. Tukevat ja liukumattomat pohjat ovat tärkeät. 

On makuasia kumpi on parempi, liina vai reppu. Liinan käytön oppii nopeasti ja se voi käytössä olla lähes yhtä nopea pukea kuin reppukin. Monet tykkää käyttää vastasyntyneellä liinaa ja reppua muutaman kuukauden ikäisestä eteenpäin. Tämäkin toki riippuu vauvan syntymäpainosta. Kokeilemalla selviää kumpi parempi. 

Kantoväline on kätevä myös silloin kun isompi sisarus kaipaa apua ja huomiota. Kantaminen helpottaa myös usein itkuisen vauvan kanssa kotitöiden tai esim. ruuan tekemistä. 

Liinoja on paljon erilaisia. Youtubesta löytyy paljon videoita liinojen solmimiseen ja niiden kanssa onkin helppo alotella ja opetella liinan käyttöä. Sekä tietysti palautella muistiin että mitenkäs tämä menikään.

Liinoissa löytyy ihania kuoseja ja liina menee pieneen tilaan, joten sitä on helppo kuljettaa mukana. Liina on pehmeä, joustava ja mukava päällä.

Hinta haarukka liinalla on n. 50-150€ Myös käytettynä liinoja löytää ylensä hyvin. Liina on helppo huoltaa pesemällä koneessa, liina kuivuu nopeasti. 

Kantoreppujakin löytyy monia malleja. Reppujen kanssa säädöt ja istuvuus on tärkeää. Varsinkin jos käyttäjät ovat erikokoisia on tärkeää saada reppu helposti ja nopeasti molemmille sopivaksi. 

Reppu vie hieman enemmän tilaa, mutta on usein nopeampi pukea kuin liina. Repun valinnassa kannattaa miettiä vauvan ergonomiaa. Vauvan lonkille on paras jos jalat ovat leveässä sammakko asennossa, ja pylly on alempana kuin polvet. 

Reppujen hinnat liikkuvat 50-150€ välillä ja niilläkin on hyvä jälleenmyyntiarvo.

ergobaby reppu

Kantorepun valinnassa kannattaa tarkistaa minkä painoinen vauvan täytyy olla jotta repussa voi kantaa. Osaan reppuja saa erillisen vauvatuen ja osaan saa muutettua kokoa pienelle vauvalle sopivaksi. Monet kokevat repun helpommaksi varsinkin isommalla lapsella. 

ergobaby kantoreppu
tula kantoreppu

Vaunut

Vaunujen valinta on yksi isompia ja usein tärkeimpiä hankintoja vauvalle. Vaunujen käyttöikä on kolmekin vuotta yhdellä lapsella ja monilapsisessa perheessä vieläkin pidempään. Joten tämä päätös kannattaa tehdä ajan kanssa. 

Vaunuja valitessa kannattaa pohtia seuraavia asioita:

  • Missä vaunuja käytetään? Onko tiet aurattuja? Pitääkö mahtua auton takakonttiin, pieneen hissiin? Kauppojen käytäville?
  • Onko tarkoitus käyttää samoja vaunuja kotona nukkuessa, ulkoilessa ja kauppareissuilla? Tarviiko alakoriin mahtua kauppakasseja? Harrastusvälineitä? 
  • Mitä ominaisuuksia haluat vaunuilta, nopeaa kasausta? pehmeää jousitusta?  
  • Haluatko erillisen vaunukopan? 
  • Säädettävän työntoaisan? Kasvot menosuuntaan vai vaihdettavan suunnan? 
  • Halutaanko rattaiden runkoon saada turvakaukalo kiinni?

Nettikaupat myy tunnettuja ja laadukkaita merkkejä mm. Bugaboo, Cybex, Babyjogger, Silver cross ja monia muita.  Valikoimat nettikaupoissa ovat laajat, eri malleja ja värejä. Toimitus on nopeaa ja luotettavaa. Joustavat maksutavat auttavat ison ja tärkeän ostoksen kanssa. 

Ota kuppi lempijuomaasi ja nauti valikoimasta. 

Vaunuja kannattaa katsella rauhassa, tutkia ominaisuuksia ja vaunumerkkien eroja. Vaunujen hintahaarukka on laaja, hyvät vaunut saa uutena 400€-1500€ välillä.

Vaunuilla on hyvin pidettynä hyvä jälleenmyynti arvo. Käytettyjä lasten vaunuja löytyy kirpputoreilta ja netistä. Jos ostat käytetyt vaunut kannattaa tarkistaa missä vaunuja on säilytetty ettei kankaat ole päässeet homehtumaan. Ja että kaikki toimii. Varaosat ovat usein todella arvokkaita suhteessa vaunujen hintaan, jos niitä on saatavilla. 

Jollyroom myy laadukkaita vaunuja suosituilta merkeiltä mm. Beemoo, Uppababy, Babyjogger, Joolz ja monia muita. Jollyroomin toimitus on nopeaa ja turvallista. Joustavat maksutavat helpottavat suuren ostoksen tekemistä. 

Ota hyvä asento ja nauti valikoimasta!

Kaukalo

Kaukaloa valittaessa tulee turvallisuuden olla etusijalla. Autoillessa turvakaukalo on välttämätön varuste vauvan kanssa. Julkisissa vauva voi kulkea vaunuissa tai kantorepussa/liinassa, mutta myös taxi kyydillä vauva tarvitsee kaukalon. 

Kannattaa miettiä kaukalon käyttötarvetta valitessa kaukaloa. Jos autolla ajetaan usein esim pitkää mummola matkaa kannattaa valita mahdollisimman makaava kaukalo. Jos kaukalo on käytössä myös rattaissa, pitää muistaa tarkistaa näiden yhteensopivuus jollet halua ostaa erikseen matkarattaita kaukaloa varten. 

Jos auton kanssa liikutaan paljon, kannattaa miettiä telakan ostamista kaukaloon. Telakka jää autoon ja usein kiinnittyy auton isofix kiinnikkehin, jolloin kaukalo tulee asennettua aina autoon oikein. Kaukalon saa telakkaan vain napauttamalla, joten se on todella nopeaa verrattuna turvavöiden pujoittamiseen. 

Matkarattaiden ja turvakaukaloiden väliin on saatavilla myös adaptereja, joiden kanssa useimmat mallit sopii yhteen. Näiden yhteen sopivuus kannattaa aina tarkistaa ennen ostoa, jotta välttyy uudelleen ostamiselta. 

Liikkuminen kodin ulkopuolelle jännittää monia vanhempia. Vauvat aistivat usein vanhemman tunnetiloja, kun olet itse rauhallinen vauva aistii että kaikki on hyvin. Liikkuminen kannattaa aloittaa pienissä pätkissä ja näin oppia pikku hiljaa oman vauvan tapoja ja mieltymyksiä, sekä saa itse roppakaupalla varmuutta ja luottoa itseensä. 

Oma jaksaminen on tärkeää ja siihen kannattaa muistaa panostaa. Vauvakerhot, vertaistuki, kahvittelu ystävän kanssa tai vaunulenkki luonnossa ovat hyviä keinoja lisätä omaa jaksamista.