Raskaudesta palautuminen

synnytyksen jälkeen

Raskausaika on mullistavaa aikaa keholle ja mielelle. Itselle kannattaa olla armollinen ja panostaa omaan hyvinvointiin. Jaksava äiti on myös perheelle parasta.

Synnyttäminen vie voimia sekä vastasyntyneen hoitaminen on alkuun usein rankkaa, kun rytmiä ei ole vielä kehittynyt. Parin viikon ikäisenä vauva usein löytää jo unirytmin ja imettäminen ja oma palautuminen on alkanut.

Alussa kannattaa ottaa rauhallisesti ja antaa itselle aikaa. Kehon muutokset ovat suuria ja niihin on mennyt 9kk kehittyä, palautuakseen vaativat ainakin saman ajan.

 

Kompressio vaatteet

Kompressio lisää alueen verenkiertoa joten nämä vaatteet nopeuttavat palautumista. Korkea, napakka vyötärö tukee mukavasti ja auttaa vatsalihaksia ja keskivartaloa palautumaan. Kompressio vaatteita voi käyttää alatiesynnytyksen ja keisarileikkauksen jälkeen. Nämä vaatteet ovat loistavia liikuntaan, mutta mukavia myös jokapäiväiseksi arkivaatteeksi synnytyksen jälkeen. 

Vinkki, jos olet vielä raskaana samaisesta 2XU mallistosta löytyy myös raskausaikaan urheiluvaatteita! 

Lantionpohjan vahvistaminen

Lantipohja on kovilla raskausaikana ja synnytyksessä. Lantionpojan vahvistaminen on tärkeää synnytyksen jälkeen. Sen pystyy hyvin tekemään ilman laitteita, mutta välillä lihaksia on vaikea löytää ja treenimotivaatioon kaipaa buustia. Loistava apu tähän on esimerkiksi Elvie lantionpohjatreeni laite. 

Treenaaminen on helppoa ja nopeaa, 5min päivässä riittää. Sovelluksen saa asennettua puhelimeen ja sieltä voi seurata etenemistä ja voiman kehitystä.

Tukivyö

Tukivyö auttaa palautumaan raskaudesta. Vatsalihakset, syvät ja pinnalliset venyvät raskausaikana ja niiden palautuminen on yksilöllistä. Tuki vyö tulee selkää ja helpottaa selkäkipuja. Muuttaa keskivartalon ja selän asennon oikeaksi kun kannat ja imetät vauvaa. Myös lenkeillä ja liikunnassa tukivyö on loistava apu. 

Äidin jaksaminen

Äidin oma jaksaminen on tärkeää. Kannattaa antaa ja ottaa aikaa itselleen, vaikka vain pieniä hetkiä päivittäin. Joskus 5min hengittelykin on tarpeeksi. 

Synnytyksen jälkeinen masennus on yleistä ja siihen kannattaa hakea apua, neuvolan tai oman lääkärin kautta mutta muutaman asian oman hyvinvoinnin eteen voi tehdä itsekkin. 

Liikunta kannattaa aloittaa pienistä kävelyistä, luonnossa liikkuminen on kaikintapaa hyväksi ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Meditaatio auttaa rentoutumaan ja läsnäolemaan. Rauhallinen, tyytyväinen äiti luo vauvallekkin rauhaa. Vastasyntyneet ja lapset ylensäkin ovat todella taitavia aistimaan aikuisten tunnetiloja, erityisesti vanhempiensa. Stressaatunut ja turvaton olo voi vauvallekkin luoda stressiä. Kun oma mieli on tasapainossa vauvakin aistii sen ja rauhoittuu.

Terveellinen, värikäs, kasvispainotteinen ruoka on tärkeä perusta jaksamiselle ja terveenä pysymiselle. Väsyneenä on helppo tarttua sokeriin ja vääränlaiseen ruokaa. Joten tähän kannattaa panostaa, että tarjolla on aina helposti saatavilla nopeaa ja terveellistä ruokaa. Hyviä rasvoja kannattaa syödä paljon ja d-vitamiini lisä muistaa äidille ja vauvalle. Myös herkkuhetket kuuluvat arkeen, ja niistäkin kuuluu nauttia. Käytä valmiita ruokakasseja, kauppakassi palveluita tai nautiskele lähikaupassa kävelystä, ihan mikä tuntuu itselle parhaalta. 

Toisten äitien seura on usein loistava mielenkohottaja, vauvakerhot, harrastukset, erilaiset netin välityksellä toimivat vauvaryhmät. Kun on samanikäisiä lapsia, jakaa samoja iloja ja haasteita ja niistä onusein myös helpompi puhua samassa elämäntilanteessa olevan kanssa. Ilo ja onnellisuus on tärkeitä aina, mutta erityisesti vauvavuotena. 

Ennenkaikkea muista olla armollinen itselle, antaa aikaa palautua ja nauttia vauva vuodesta. Aika kuluu nopeasti ja lapset kasvavat. 

Ihonhoito

Iho venyy ja on kovilla raskausaikana. Kosteuttamalla, hieromalla ja hoitamalla ihokin palautuu raskaudesta ylensä hyvin. osalle naisia tulee paljon raskausarpia ja osalle ei juuri ollenkaan. Tähän vaikuttaa varmasti monikin asia, vauvan koko ja asento, ihotyyppi, naisen rakenne, ihon hoito ja hyvät rasvat. 

Hyviä rasvoja kannattaa nauttia raskausaikana ja sen jälkeen. Avokado, pähkinät, lohi esimerkiksi ovat todella hyviä luonnollisia rasvanlähteitä tukemaan ihoa. 

Ihoa kannattaa silti, varsinkin vatsan alueelta rasvata raskausaikana ja sen jälkeen. Kun valitsee luonnonmukaisen ja turvallisen rasvan itselle, voi samaa tuotetta käyttää vauvankin iholla. 

Rintojen hoito

Rinnat kokevat suuren muutoksen raskaus ja imetysaikana. Rinnat ovat turvonneet, voivat olla kovinkin arat sekä herkät kylmälle. 

Rintoja kannattaa hoitaa ja pitää niistä hyvää huolta. Hyvät imetysliivit, kaarituettomat, pehmeät ja joustavat ovat ensimmäinen tärkeä hankinta rinnoille. Nämä voi ja kannattaa hankkia jo raskausaikana. Rinnat usein muuttuvat odotus ja imetysaikana joten monia liivejä ei ylensä varastoon kannata hankkia.

Rinnat ovat kovilla imetysaikana ja tarvitsevat usein rasvaa. Nänneille on kehitetty erityisesti niiden haavaumiin ja haavaumien ennalta ehkäisyyn tarkoitettuja voiteita.  Nämä voiteet ovat myös turvallisia vauvalle. Tärkeää kun niitä väkisinkin tahtoo imettäessä joutua vauvan suuhun. 

Rinnat voivat olla todella kipeät kun maito nousee tai ovat saaneet kylmää. Tällöin loistava apu on kylmä/kuuma tyynyistä. Jotka hoitavat turvotusta ja tulehdusta, tarpeen mukaan molempia. 

*mainoslinkki