Äidin oma jaksaminen on tärkeää. Kannattaa antaa ja ottaa aikaa itselleen, vaikka vain pieniä hetkiä päivittäin. Joskus 5min hengittelykin on tarpeeksi.
Synnytyksen jälkeinen masennus on yleistä ja siihen kannattaa hakea apua, neuvolan tai oman lääkärin kautta mutta muutaman asian oman hyvinvoinnin eteen voi tehdä itsekkin.
Liikunta kannattaa aloittaa pienistä kävelyistä, luonnossa liikkuminen on kaikintapaa hyväksi ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.
Meditaatio auttaa rentoutumaan ja läsnäolemaan. Rauhallinen, tyytyväinen äiti luo vauvallekkin rauhaa. Vastasyntyneet ja lapset ylensäkin ovat todella taitavia aistimaan aikuisten tunnetiloja, erityisesti vanhempiensa. Stressaatunut ja turvaton olo voi vauvallekkin luoda stressiä. Kun oma mieli on tasapainossa vauvakin aistii sen ja rauhoittuu.
Terveellinen, värikäs, kasvispainotteinen ruoka on tärkeä perusta jaksamiselle ja terveenä pysymiselle. Väsyneenä on helppo tarttua sokeriin ja vääränlaiseen ruokaa. Joten tähän kannattaa panostaa, että tarjolla on aina helposti saatavilla nopeaa ja terveellistä ruokaa. Hyviä rasvoja kannattaa syödä paljon ja d-vitamiini lisä muistaa äidille ja vauvalle. Myös herkkuhetket kuuluvat arkeen, ja niistäkin kuuluu nauttia. Käytä valmiita ruokakasseja, kauppakassi palveluita tai nautiskele lähikaupassa kävelystä, ihan mikä tuntuu itselle parhaalta.
Toisten äitien seura on usein loistava mielenkohottaja, vauvakerhot, harrastukset, erilaiset netin välityksellä toimivat vauvaryhmät. Kun on samanikäisiä lapsia, jakaa samoja iloja ja haasteita ja niistä onusein myös helpompi puhua samassa elämäntilanteessa olevan kanssa. Ilo ja onnellisuus on tärkeitä aina, mutta erityisesti vauvavuotena.
Ennenkaikkea muista olla armollinen itselle, antaa aikaa palautua ja nauttia vauva vuodesta. Aika kuluu nopeasti ja lapset kasvavat.