Parhaat vinkit taaperon kanssa matkustamiseen!

*Mainoslinkki

Matkustaminen taaperon kanssa voi olla yhtä aikaa ihanaa ja… noh, hieman kaoottista! 😅 Mutta kun mukana on sopiva annos suunnittelua, aimo ripaus joustavaa mieltä ja muutama vanhemman kikka kolmonen, voi reissusta tulla koko perheen paras seikkailu.

Matkan suunnittelu ja valmistautuminen

Valitse taaperolle sopiva matkakohde
Lyhyemmät lennot tai automatkat ovat usein armollisempia niin pienille kuin aikuisillekin. Jos reissu suuntautuu kauemmas, yöaikaan lennot voivat olla pelastus: taapero nukkuu ja aikuiset saavat edes hetken rauhaa (ehkä). Suosi majoituksia, joista löytyy leikkipaikkoja tai lastenaltaita – kun lapsi viihtyy, aikuisetkin voivat hengähtää.

Älä unohda ilmastoa: liian kuuma tai kylmä voi olla pienelle rankkaa. Kohtuullinen sää on kultaa. 

Pakkaaminen – vältä paniikkia, tee lista!
Perustarvikkeet kuten vaipat, kosteuspyyhkeet, vaihtovaatteet, tuttipullo ja tuttiruoka kannattaa ottaa mukaan, sillä lomakohteissa perusjutut voivat olla yllättävän kalliita – tai loppu!

Eväät ja välipalat ovat taaperomatkailijan salainen ase. Tuttuja ruokia kannattaa pakata mukaan edes aluksi, jotta vatsakin pysyy tyytyväisenä. Vinkki: pakkaa ruuat suljettavaan muovipussiin – jos purkki posahtaa, koko matkalaukku ei mene pilalle. Lentokoneessa pienet, avaamattomat ruokapakkaukset yleensä sallitaan, mutta tarkista lentoyhtiön säännöt.

Viihdykkeet: tarroja, pieniä kirjoja, leluja ja tabletista ladattuja ohjelmia (muista offline-tila!). Unilelu ja tuttu viltti voivat olla kullanarvoisia – ne lohduttavat vieraassa ympäristössä. Kantoliina tai reppu on ehdoton apuväline lentokentällä ja päiväunilla.


Eri kulkuvälineet – mitä ottaa huomioon

Lentokoneessa:
Ajoita lento päiväunien aikaan, jos mahdollista. Paineen tasaamiseen toimii tutti, imetys, pullo – tai vanhan kansan klassikko: tikkari!  Varaudu yllätyksillä: ota mukaan uusia, pieniä leluja, joita voi “paljastaa” tylsyyden iskiessä.

Autolla:
Pysähdy vähintään kahden tunnin välein – tai ajoita ajot päiväunien aikaan. Äänikirjat, laululeikit ja autoleikit esim. “kuinka monta punaista autoa näet?” pitävät mielen virkeänä. Ja muista: oikein asennettu turvaistuin on tärkein turvavaruste!

Junalla tai bussilla:
Junassa liikkumatila on plussaa, ja usein niissä on jopa leikkivaunu. Bussissa kannattaa valita istuin, josta pääsee helposti vessaan ja jossa on jalkatilaa. Pakkaa “taaperoreppu”, josta löytyy eväät, viihdykkeet ja pikku apuvälineet.

Perillä kohteessa – nyt alkaa loma!

Majoitus:
Tarkista, löytyykö pinnasänky tai mahdollisuus lisävuoteeseen. Keittiöllinen majoitus on kullanarvoinen, jos haluat valmistaa tuttuja ruokia. Ja kyllä – kannattaa kurkata lähikauppojen valikoima jo ennen reissua Google Mapsista!

Ruokailu:
Tuttu ruoka = rauhallinen lapsi. Pakkaa mukaan hedelmäsoseita, riisikakkuja ja muuta helppoa. Ravintolassa perusruoat, kuten pasta ja perunamuusi, ovat usein toimiva valinta.

Päiväohjelma:
Vähemmän on enemmän. Yksi aktiviteetti per päivä riittää – leikkipuistot, eläintarhat ja vesileikit ovat taaperohittejä. Jätä tilaa levolle ja improvisoinnille.

Muista UV-vaatteet – suojaa pienet auringolta

Aurinko, meri ja leikit – täydellinen lomakombo! 🌞 Mutta taaperon herkkä iho tarvitsee erityistä suojaa, ja siihen UV-vaatteet ovat ehdoton ykkösvalinta.

Pue lapselle pitkähihainen UV-paita, housut ja leveälierinen hattu, niin voit huoletta antaa pienen temmeltää rannalla tai altaalla pidempään. UV-vaatteet kuivuvat nopeasti ja ovat mukavia päällä, eikä aurinkovoiteen kanssa tarvitse lotrata ihan joka paikassa.

Kokemuksesta voin sanoa – kun lapsi on suojattu kunnolla, säästyt palaneilta korvanlehdiltä ja stressiltä. Ja hei, UV-vaatteet ovat nykyään myös supersöpöjä!

*Parhaat uv vaatteet reissun mukaan täältä! 


Haasteet – ja miten selviät niistä kuin reissumestari

Unirytmin heittelyt:
Aikaero? Uusi ympäristö? Yölliset hulabaloot? Se kuuluu asiaan. Pidä kiinni iltarutiineista ja tuo mukaan nukkumaanmenon turvavarusteet. Usein pienet nukkuvat reissussa yllättävän hyvin, jos aktiviteettia on riittävästi.

Matkapahoinvointi:
Vältä nälkää, valitse suora reitti, ja harkitse matkapahoinvointirannekkeita. Kokemukset ovat todella hyviä – ne voivat pelastaa koko matkan! Muista laittaa ne käteen jo ennen matkaa. *Sea-Band-rannekkeet voit tilata helposti tästä.

Rutiinien muutokset:
Pidä kiinni tärkeimmistä rutiineista (ruoka, uni), mutta älä hätkähdä jos kaikki ei mene kuin kotona. Lapsi sopeutuu yllättävän nopeasti, kun vanhemmat pysyvät rentoina.


Taaperomatkailijan muistilista

  • ✔️ Tarkista lapsen passi ja matkavakuutus

  • ✔️ Lääkkeet ja ensiaputarvikkeet mukaan

  • ✔️ Tuttilelu tai pehmokaveri matkaan

  • ✔️ Offline-viihdettä ladattuna

  • ✔️ Aikaa siirtymisiin – ja varasuunnitelmia!

Matkailu taaperon kanssa voi olla ihanaa (ja vähän kaoottista)

Matkustaminen taaperon kanssa vaatii hieman enemmän suunnittelua – mutta se myös antaa enemmän: yhteisiä muistoja, naurua, uusia kokemuksia. Joustavuus ja ennakointi ovat taikasanoja, mutta tärkeintä on muistaa, että täydellistä reissua ei ole – vain teidän oma seikkailu. ❤️