Miten säästää lasten talvivaate hankinnoissa?

haalari ale

 

Lasten talvivaatteisiin saa uppoamaan helposti useamman satasen per lapsi. Vaatteita tarvitaan suojaamaan lasta, on kyseessä sitten vauva, leikki-ikäinen tai koululainen. Vinkit edullisiin ostoksiin ovat varmasti monen vanhemman mielessä, varsinkin jos lapsia on useampia. Vaikka ehtisit kiertää kirpputorit ja saisit osan kierrätettynä, rahaa kuluu silti. Talvivaatteisiin saa helposti uppoamaan useamman satasen, mutta tarkkana lapsen voi saada puetuksi talveksi kympeillä, varsinkin jos kotoa löytyy jo osa vaatteista. 

Kartoita todellinen tarve

Kannattaa aloittaa kartoittamalla ensin kaikki talven jemmat, miettiä mitä jo on valmiina ja mitä pystyy kierrättämään sisarukselta toiselle. Tämä kannattaa tehdä paperille. Miettiä mitä oma lapsi tarvitsee talveksi. Muistilistaa voi käyttää myös ostoslistana, lisätä oman lapsen koon perään ja vetää yli vaatteet ja asusteet jotka jo löytyvät kotoa. 

Muistilista päiväkoti- ja kouluikäiselle lapselle:

 • Lämpimät vedenpitävät kengät tai karvavuoriset kumisaappaat
 • Toppahaalarin tai toppatakin ja toppahousut
 • Kaulurin
 • Talvipipon
 • Lämpimät hanskat, vedenpitävät hanskat
 • Villasukat ja välitumput
 • Villa- ja/tai fleecehaalarin tai vastaavan kaksiosaisen setin
 • Kauppa-/kyläilytakki
 • Varavaatteet
 • Sadevaatteet

Muistilista vauvalle

Vastasyntynyt talvivauva tarvitsee

 • Lämpimän makuupussin Toppahaalarin
 • Villakerraston
 • Tumput + päällihanskat  Villasukat
 • Töppöset

Äitiyspakkaus kannattaa tietysti hyödyntää vauvalla. Vastasyntyyneelle äitiyspakkauksen toppapuku on aika iso.

Toppahaalarissa vauva voi nukkua äitiyspakkauksen makuupussissa lämpimänä läpi talven. 

Näillä pärjää jo pitkälle ja moni lapsi koko talven. Kannattaa kuitenkin miettiä mikä on oma tarve ja käyttö. Tarvitseeko lapsi lisäksi siistimmän kyläily-/kauppatakin? Saako talvihaalarin kuivaksi seuraavaan ulkoiluun loskakelillä, pissavahingon ja pesun jälkeen vai tarvitaanko toinen haalari? Haluatko että kura/rymy leikkeihin on toinen haalari joka saa likastua? Näitä miettimällä löydät oman lapsen tarpeet.

Osta käytettynä

Vanha, mutta toimiva neuvo. Kirpputorilla kannattaa toki käydä jos siihen aika riittää. Ja lisäksi miettiä löytyykö lähipiiristä vanhempaa serkkua? kaverin lasta? jolta voi ostaa edullisesti hyväkuntoisia talvivaatteita. Tori.fi, Facebook kirpputorit ovat myös hyviä paikkoja löytää vaatteita. Näiden kanssa kannattaa kuitenkin muistaa olla varovainen, ja tarkistaa että tuote on oikeasti myyjällä, kuntoluokitus pitää paikkansa ja hän sen postittaa. Noudot näissä kaupoissa aina turvallisempia.

Käytetyn vaatteen kohdalla kannattaa myös muistaa ettei lämpö-, kulutus- ja veden kesto ole enää monen pesun jälkeen entisensä. Vetoketjujen toimivuus kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä, jollei omaa taitoa korjata vetoketjuja. 

Kirpputoreilta voi tehdä todella hyviä löytöjä, vähänkäytettyjä ja hyväkuntoisia vaatteita on myynnissä paljon!

Etsi uutena toppahaalari alesta tai edullisempi merkki

Alennusmyynneistä voi tehdä hyviä löytöjä, jos koko osuu oikeaan. Usein uuden toppahaalarin saa helposti myytyä pois seuraavana talvena jos koon arviointi on mennyt pieleen. Onneksi on alennuskoodeja ja pienempiä alennusmyyntejä jo ennen talvikauden alkua. Hyvä säästövinkki onkin etsiä valmiiksi tarvittavat ja odottaa, ostaa ne vasta lähellä talvikauden alkua, jolloin uuden hinnassa on usein jo alennus mukana. 

Toppahaalareita löytyy uutenakin edullisesti, edullisemmatkin merkit osaavat tehdä hyviä ja laadukkaita haalareita. Näiden kanssa kannattaa olla tarkkana, varsinkin jos haluaa että haalari kestää sisaruksen käytön. Laatuun kannattaa panostaa ja maksaakkin siitä.

Jos haalari maksaa 100€, käytät sitä kahdella lapsella ja myyt kirpputorilla hyväkuntoisena haalarin vielä 45€ hintaan seuraavalle, haalarin käyttö on maksanut silloin 65€. Vain 32,50€ lapsi/talvi! 

Jos ostat edullisen haalarin 60€, eikä haalari huonolla tuurilla kestä edes yhden lapsen käytössä, joudut ostamaan sisarukselle uuden haalarin, eikä tällä rikkinäisellä haalarilla ole enää jälleenmyyntiarvoa ollenkaan. 

Mitä lapsesi tarvitsee talveksi?

Paras säästövinkki on ostaa vain tarpeeseen, ostat sitten uutta tai käytettyä. Kannattaa miettiä tarkkaan mitä lapsi todella tarvitsee ja minkä kokoisena.

Moni vanhemmista varmasti tuskastuu eteisen pipo, kenkä ja tumppu kaaokseen. Lapasia on kuitenkin hyvä olla ainakin  kaksi paria, tai lämminvuoriset fleece kurahanskat kurakeleille ja toppahanskat pakkaselle. Hanskat kuivuvat hitaasti ja ne kastuvat helposti. 

Tarpeet kannattaa kirjoittaa paperille tai puhelimeen muistiin, niin että lista on aina mukana. Näin hyvän tarjouksen tullessa kohdalle pystyt helposti tarkistamaan onko tarjouksessa olleelle vaatteelle oikeasti tarvetta. Tämä helpottaa varsinkin kirpputoreja kiertäessä, samaan lappuun kannattaa kirjata muistiin myös koot ja jalan mitta. Silloin on aina varma ostaako oikean koon. 

Jos talous antaa periksi kannattaa koko lapsen talvi vaate tarve ostaa kerralla. Samoin kuin ruokakaupassa käyminen kerran viikossa säästää ruokakuluissa, säästää vaatteiden hankkiminen kerralla kunnolla, ylensä reilusti rahaa. Joudut vain kerran miettimään mitä lapsi tarvitsee ja helpoimmillaan tilaat koko setin kotiin ja näin kaikki heräteostokset jäävät ostamatta. Moni meistä vanhemmista tietää varmasti lukuisat kauppareissut kun tulee vastaan hyvä tarjous, mutta et muista onko lapsella jo juuri sopivat kurahanskat ja ostat ne kuitenkin varastoon, kun edullisesti sai. Lopputulos voi hyvinkin olla 5 paria hanskoja ja monta pipoa kaapissa turhanpanttina. 

Tärkeintä toki kaikessa on ostaa omaan tarpeeseen sopivasti vaatteita, jokaisen perheen ja lapsen tavat ja käyttötarkoitukset on erilaisia ja näin myös tarvitsemme erilaisia vaatteita. Toinen pärjää niukemmin kuin toiset.