Ihana raskausaika, Odottajan opas

odottajan opas

Raskausaika on ainutlaatuinen ja ihana aika naisen elämässä.

Keho muuttuu, mieli vaihtelee. Omaan vointiin ja jaksamiseen kannattaa panostaa, se hyödyttää äitiä ja kasvavaa vauvaa. Raskausaikana kannattaa panostaa mahdollisimman stressittömään elämään, liikkua monipuolisesti, ulkoilla luonnossa, nukkua ja tarkkailla terveellisiä elintapoja. 

Nukkuminen ja lepo

Raskausaikana nukkuminen voi olla haastavaa, erilaiset vaivat voivat haastaa yöunia, varsinkin loppuraskaudesta. Hyvän asennon löytäminen ei aina ole helppoa. Isot raskaustyynyt tukevat ja helpottavat asennon löytämistä.

Pissalla voi joutua käymään monta kertaa yössä, siihen ei välttämättä pysty vaikuttamaan. Mutta kannattaa kokeilla juoda reilummin aamupäivästä ja vähemmän illalla. Suonenvetoihin auttaa usein laadukas magnesium lisä sekä venyttely.

Kun yöunet ovat katkonaisia kannattaa otta pieniä lepohetkiä päivällä aina kun on mahdollista, nukkua päiväunet, rentoutua tai meditoida. Pienikin hetki antaa usein virtaa loppupäiväksi. 

Raskausajan tukityyny voi olla myös hauska, jolla on helposti jatkokäyttöä vauvan ja lapsen kanssa. Pehmeän ja ison tyynyn voi laittaa tukemaan vatsaa, tai ottaa kunnon haliotteen löytääkseen mukavan asennon nukkua. Raskaustyynyn voi laittaa myös pinnasänkyyn reunoille, jolloin tyyny muodostaa suloisen, turvallisen pesän vauvalle. 

 

Jos kaipaat tukea mahan alle pelkästään tai sängyssä ei ole tilaa isolle tyynylle, voi hyvä ratkaisu olla tämä raskaustyyny. Tyyny on pehmeää, tukevaa materiaalia. Päällinen on konepestävä. Monikäyttöistä tyynyä voi käyttää myös selän tukemiseen istuessa. 

Syöminen, vitamiinilisät

Moni odottaja miettii tarvitsenko vitamiineja? Terveellinen, monipuolinen, kasvispainotteinen värikäs ruoka on hyväksi äidille ja vauvan terveydelle. Paljon ravinteita ja vitamiineja sisältävä ruoka edistää myös äidin jaksamista. Vitamiineista kannattaa eritysesti muistaa foolihapon tärkeys. Useimmat meistä tarvitsee raskausaikana rautalisää, jolloin kannattaa valita mahdollisimman vatsaystävällinen valmiste. Yöllisiin suonenvetoihin auttaa laadukas magnesium valmiste, esim puhdistamon tripla magnesium, jonka löydät myös hyvinvoinnin tavaratalon valikoimista. 

Lisäravinteiden laatuun kannattaa panosta. Vitamiinien hyvä imeytyvyys on tärkeää. Näin vältyt myös ylimääräisiä lisäaineita.

Kannattaa miettiä omaa ruokavalioita ja riittääkö se kattamaan kaikki vitamiini tarpeet myös raskausaikana? Voit myös ottaa pelkän foolihapon purkista, jos ruokavaliosi on muutenkin jo monipuolinen. 

Wild Nutrition on uudenlainen ravintolisäsarja, joka on tuonut markkinoille luonnolliset, 100 prosenttisesti ravinnosta koostuvat vitamiini- ja hivenainevalmisteet. Tuotteiden ravintoaineet ovat ruoan muodossa, jolloin elimistön on mahdollisimman helppo käyttää ne hyväkseen. Lisätietoja löydät ylläolevasta linkistä. Wild Nutritionin vitamiini sarjaan kannattaa tutustua myös muuten. 

Wild Nutrition Food-Grown Pregnancy on suunnattu erityisesti raskaana oleville äideille.

  •  Suositellut 400 µg foolihappoa luonnollisena Food-Grown® folaattina, joka tukee sikiön tervettä kasvua
  • Sinkkiä joka osallistuu normaaliin solunjakautumiseen ja DNA synteesiin
  • B12-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, seleeniä ja D-vitamiinia, jotka osallistuvat terveeseen solunjakautumiseen, suojaavat soluvaurioilta ja tukevat vastustuskykyä
  • B3-vitamiinia joka vähentää väsymystä
  • Kromia joka osallistuu normaaliin rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien aineenvaihduntaan sekä normaaliin verensokeritason ylläpitoon
  • Jodia terveelle kasvulle ja kilpirauhaselle

Artic pure sarjasta löytyy loistava vitamiini raskausaikaan. Rauta, B12 , folaatti ja C-vitamiini auttavat yhdessä äidin ja kehittyvän sikiön hyvinvointia. 

Arctic Puren tuotteet valmistetaan kokonaan Suomessa, eivätkä ne sisällä mitään turhaa. Näistä on jätetty pois pintakäsittely-, säilöntä-, täyte-, väri- ja makeutusaineet, ja kapselit ovat vegaanisia.

Ihon hoitoon kannattaa myös panostaa raskausaikana. Pehmeä, ravitseva päivittäinen öljy vähentää raskausarpia ja auttaa ihoa venymään. 

Ihana tauko lämpimän teekupposen kanssa auttaa jaksamaan kiireisessä ajessa. 

Alekoodilla TERVETULOA10 saat 10% alennusta kaikista normaalihintaisista tuotteista!

Ilmainen toimitus yli 89€ tilauksiin! Ja mikä parasta, Hyviksen toimitukset ovat 100 % muovittomia!

Äitiysvaatteet

Pyöristyvä vatsa ja muodot kaipaavat uutta vaatetta. Äitiysvaate valikoima on laaja, kauniita vaatteita löytyy kohtuu hintaan. Osa vaatteista on käytettävissä myös raskausajan jälkeen ja imetysaikana. Usein ensimmäiset viikot synnytyksen jälkeen onkin mukava kulkea vielä vatsan kohdalta pehmeissä vaatteissa. 

Milker.fi tarjoaa suuren valikoiman äitiys ja imetysvaatteita. Moni vaatteista on suunniteltu pidettäväksi odotus- ja imetysaikana, joten saat rahalle enemmän vastinetta ja vaatteelle pitkän käyttöiän. 

Boob valmistaa laadukkaita ja pitkäikäisiä äitiys- ja imetysvaatteita. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen äitiysvaatemerkki. Vaatteet ovat kauniita, käytännöllisiä ja mukavia päällä, mutta ulkonäöltään tyylikkäitä ja kauniita.

Boob warmer huppari on klassikko, imettävän äidin pelastus. Yläosan alla on fleecekangas, joten imettäessa helposti kylmän arat rinnat on suojassa. Lämpö auttaa rintatulehdusten ehkäisyssä. Hupparissa on tilaa kasvavalle vatsalle ja imetysluukku, joten pitkäikäinen huppari! 

Boob mustat legginsit, once on never of ovat nimensä mukaiset. Joustava vyötärö antaa tilaa kasvavalle vatsalle raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen palautuvalle vatsan seudulle. Kestävät ja laadukkaat materiaalit takaavat hyvän jälleenmyyntiarvonkin kun oma käyttöaika on ohi. 

 

Myös toimistoon ja juhavampaan menoon löydät tyylikkäät ja kauniit äitiysvaatteet, joissa vatsalla on tilaa kasvaa. 

Rinnat raskausaikana ja imetys

Rinnat muuttuvat ja suurentuvat jo raskausaikana. Rinnat ovat usein myös arat ja kipeät. Imetysliiveihin kannattaa tutustua jo raskausaikana. Vaikka raskausaikana ei uusia liivejä tarvitsisikaan, usein jo sairaalassa imetysliivit kannattaa olla mukana. Viimeistään maidon noustessa rintoihin niiden koko kasvaa. Alussa jopa muutaman kuppikoon verran. Kannattaa miettiä suoraan imetysliivien hankkimista, mukavat raskausaikana ja käyttöikä jatkuu imetysaikana. 

Imetysliiviksi kannattaa valita mahdollisimman pehmeä ja joustava liivi. Kaarituettomat imetysliivit ovat kaarituellisia parempi vaihtoehto. Kaarituettomat liivit antavat rinnan koon muutoksille enemmän tilaa. Usein nämä ovat myös mukavammat päällä. 

Rintatulehduksista tai -tukoksista kärsivän kannattaa valita kokoanaan aukeava luukku. Näin rinnalla on tilaa olla luonnollisesti ja tiehyetukoksia tulee harvemmin. 

Bravado valmistaa markkinoiden laadukkaimpia imetys ja odotusajan liivejä. Äitiys- ja imetysliiveissä korostuu mukavuus ja pitkäikäisyys. Toppeja ja liivejä voi käyttää koko raskaus ja imetysajan, mutta myös sen jälkeen. Liivien mukana tulee klipsit jotka voi vaihtaa avattavien imetysklipsien tilalle. Napakat, joustavat liivit tulevat ja antavat tilaa kasvalle rinnalle. Topissa on pituutta myös kasvavalle vatsalle. 

Valikoimista löytyy myös upeita liivejä väreistä ja pitsestä pitävälle. Mom2Mom emrkiltä sekä You! Lingerie merkeiltä löydät laadukkaita ja kauniita liivejä. 

Vauvan sydänäänet, kotidoppler

Vauvan sydänäänten kuuntelu on mukavaa puuhaa, mutta jos koet että se luo itsellesi ylimääräistä stressiä kannattaa kuuntelu jättää vain neuvolakäynneille. 

Kuuntele vauvasi sydämen ääntä vatsasi läpi. Miniland SweetBeat kotidoppler antaa sinun kuunnella vauvasi sydämen ääntä reaaliajassa kuudennestatoista raskausviikosta eteenpäin. Miniland eMyBaby -applikaation avulla voit tallentaa äänen ja jakaa sen muiden kanssa. Voit käyttää sitä myös muihin tarkoituksiin, kuten oman raskauden seuraamiseen tai vauvapäiväkirjan tilastointiin halutessasi kirjoittaa lapsen päivittäisestä kehityksestä.

Raskaus tukivyöt

Raskausaikana kehon painopiste muuttuu ja voi aiheuttaa kipuja selkään tai alavatsaan. Raskausajan tukivyö auttaa oikean ryhdin säilyttämisessä sekä tukee vatsaa. 

Tukivöitä löytyy koko mahan peittäviä tai vainvatsan alle tulevia. Osa malleista on putkimallisia ja osa kiristettäviä. Hinta haarukkaa tukivöillä on 30€-100€ välillä. 

On maku asia mikä vyö sopii kenellekkin. Toinen tykkää mahan päälle tulevasta ja toinen vain alle. Loppuraskaudesta usein vatsan alle tuleva on mukavampi, kun vatsa kasvaa nopeasti ja tukivyö jää helposti pieneksi. 

Synnytyksestä palautuminen

 

Raskauden jälkeen keho palautuu pikku hiljaa raskaudesta. Voit huomata vatsalihasten puuttumista ja heikkenemistä. 

Synnytyksen jälkeen käytettävistä tukivöistä voi olla apua palautumiseen sekä kipuihin kun vauvaa joutuu kannattelemaan. Tämän tukivyön on hyvä olla säädettävä, koko vatsan ylimenevä. Näin saat kiristettyä vyötä kun vatsan seutu palautuu raskaudesta. 

Tukivyötä kannattaa käyttää jos tunnet selkäkipuja tai heikkoutta vatsalihaksissa. Myös vaunulenkeillä tukivyö on loistava apu. 

Rentoutuminen ja hemmottelu

Raskausaikana jalat varsinkin ovat koetuksella. Itsestään huolehtiminen ja hemmottelu saa äidin voimaan hyvin. Naamit kasvoilla ja jaloissa saavat arjenkin tuntumaan luksukselta ja pieni hetki itselle auttaa taas jaksamaan arjessa. Kun äiti voi hyvin, vauvakin voi hyvin. 

Luonnonkosmetiikka antaa arkeen luksusta ja saa ihosi voimaan hyvin. Luonnonmukaisesti tuotetut pesuaineet, kosmetiikka ja tarvikkeet saavat ihosi terveeksi. Kun ylimääräiset säilöntäaineet ja kemikaalit on poissa, jää jäljelle turvalliset luonnolliset ainesosat. 

 

Raskausaika on ainutlaatuista ja niistä hetkistä kannattaa nauttia. Raskauteen kuuluu omat vaivansa, mutta raskauden aikana vaivat ja olot vaihtuvat usein, joten tavallisesti esimerkiksi pahaolo ei kestä kuin ensimmäisen kolmanneksen. Kaikki raskaudet ovat erilaisia ja toinen odottaja voi hyvin koko raskauden kun taas toinen joutuu viettämään raskauden sairaalassa liikkumatta mihinkään. Onneksi ylensä raskaudet sujuvat hyvin ja äiti pystyy nauttimaan olostaan suurimman osan raskautta. Kuuntele omaa kehoa ja anna muutoksille. Rentoudu, liiku luonnossa, nauti olosta ja elämästä.