Vaunujen valinnan ABC

cybex balios

Vaunujen ominaisuudet

Vaunujen valinta on iso päätös ja aiheuttaa usein paljon kysymyksiä. Vaunu viidakossa on helppo hämmentyä. Mitä tarkoittaa heittoaisa? Käännettävä istuin? Onko merkitystä onko vaunuissa käsi- vai jalkajarru? Täältä löydät vastauksia! 

Heittoaisa vai käännettävä istuin?

Mikä on heittoaisa?

Heittoaisa on vaunujen työntökahva, jonka saa vaihdettua lennossa puolelta toiselle. Eli voit vaihtaa työntöaisan suuntaa, niin että vauvan kasvot ovat työntäjään päin tai vauvan kasvot ovat menosuuntaan päin. Heittoaisa on kätevä jos lapsi tykkää itse katsella maailmaa mutta esim nukkuvan lapsen kanssa kaipaat kävellessä näköyhteyttä. Useissa vaunuissa saa istuimen käännettyä kumpaan suuntaan vaan, joten se ajaa saman asian, mutta on hieman työläämpi. 

Käännettevä istuin? 

Istuimen saa useimmissa malleissa käännettyä kasvot työntäjäänpäin tai lapsen kasvot menosuuntaan. Istuin on kiinnitetty runkoon ja mallista riippuu miten helppo/vaikea istuin on irrottaa ja kiinnittää takaisin. Ylensä istuimen kääntäminen vaatiin istuimen tyhjänä. Istuin on ainakin painava kääntää jos lapsi/vauva on kyydissä. 

Bugaboon Cameleon mallissa on heittoaisa. Istuin pysyy paikallaan ja käännät vain työntöaisan puolelta toiselle. Cameleon mallista saat myös irroitettua istuimen ja käännettyä sen toiseen suuntaa. 

Cybex Balios mallissa on käännettävä istuin. Joten tässä on irroitettava koko istuin rungosta ja käännettävä toisin päin. Istuin on kevyt ja pikalukitus tekee hommasta helpon ja nopean. 

Jarrut

Jarruista voi valita haluaako vaunuihin käsikäyttöisen jarrun vai polkimen vaunujen alle, ns. jalkajarrun. Osassa vaunuissa on molemmat. 

Käsikäyttöinen jarru on työntökahvassa. Ylensä pieni tappiosa, jonka käännät toiseen suuntaan. Käsikäyttöisen jarrun etuna on varma lukitus, näet helposti että jarru on kunnolla lukittu. Jarun avaaminen onnistuu vääntämällä vipu toiseen suuntaan. Useimmissa vaunumalleissa on pikalukitus vivussa, ja joudut painamaan sitä ennen kun jarru aukeaa. Tämä on iso turvallisuus plussa. 

Jalka jarru on perinteisempi. Helpompi käyttää kun kädet on täynnä. Painat jarrun pohjaan ja vapautat jarrun nostamalla poljinta. Kesällä sandaaleilla jalkajarrun käyttämienn voi välillä olla hieman ikävän tuntuista, mutta osa valmistajista on tehnyt polkimen joka on mukavasti avattavissa kesäkengilläkin. Tämä toki ei iso miinus ole käytössä, varsinkaan meillä täällä Suomen kesässä. 

On makuasia kumpi on parempi, molemmat toimivia ja turvallisia. 

Babyjogger on tunnettu käsijarruista. Voit nähdä jarrun ylhäällä työntökahvassa, sivulla, juuri pyöreän pallon alla. Musta vipu jossa on harmaat painikkeet jolla jarrun saa vaputettua. Näppärä ja toimiva systeemi! 

UPPAbabyn vaunuissa voit nähdä alhaalla sivussa pienen punaisen polkimen, siinä sijaitsee jalkajarru. Varsin huomaamaton ja kauniisti sivoiteltu jarru. Toimii!

Kolme vai neljä pyörää?

Vaunuja löytyy kolmella ja neljällä pyöräällä, kumpi sitten parempi? Riippuu taas käyttötarkoituksesta. Kolme pyöräiset vaunut ovat usein hieman kinkkeriä, kaatuvat helpomppin jos lapsi kiipeää itse vaunuihin. Kolmen pyörän kanssa rullailu on kevyttä ja usein onnistuu helposti yhdellä kädellä.

Neljäpyöräisellä vaunulla meno on vakaampi. Jos edessä on kääntyvät pyörät, työntäminen on usein yhtä helppoa kuin yhdellä eturenkaalla.

Jos nelipyöräisen tai kolmipyöräisen vaunun eturengas on kiinteästi eteenpäin, ei siis liikkuva, vaunuja on hieman raskaampaa kääntää. Toki näin saadaan hyvä vakaus työnnettäessä, varsinkin vaihtelevassa maastossa. 

Jos maasto on kovin töyssyistä, vaikka metsäpolulla, on kätevää että renkaan/renkaat saa lukittua. Näin meno on hieman helpompaa, kun renkaat liikkuvat suoraan, eivätkä ole jokaisessa oksassa sivuttain liikkumisen edessä.

Joten on maku asia kummasta tykkäät, ainut moite on tuo kaatuminen kolme pyöräisellä vaunulla jos lapsi kiipeää kyytiin itse. Enemmän miettisin haluanko eteen kääntyvät pyörät vai vain eteenpäin rullaavat. Sillä eniten vaikutusta työntömukavuuteen. 

Petit Cherie valmistaa perinteisiä vaunuja. Näissä on pyörät jotka liikkuvat vain eteenpäin, loistavat epätasaiselle työntöalustalle. 

Baby jogger Elite

Baby Jogger on laadukas vaunuvalmistaja, jolla on kolmipyöräisiä vaunuja. Näissä on kevyesti kääntyvä iso etupyörä, riittävän leveä runko auttaa pitämään vaunut vakaana. 

Vaunut mukana autossa

Vauvan ja taaperon kanssa tarvitsee usein ottaa vaunut mukaan autoillessa. Vaunujen valinnassa kannattaa miettiä oman auton kokoa, millaiset vaunut mahtuvat takaluukkuun. Ja pitääkö takaluukkuun mahtua mylös muuta tavaraa, koira, kauppakassit? Nämä vaikuttavat oleellisesti vaunujen kokoon. Osa perheistä pitää matkarattaita autoilessa kätevämpänä ja osa taas haluaa että yksillä vaunuilla pärjää koko ratasiän. Kumpikin hyvä, jokaisella perheellä omat tavat ja tarpeet. 

Bugaboo bee

Bugaboo Bee malli menee pieneksi yhtenä osana, kätevästi yhdellä kädellä. 

Baby Joggerilla on innovatiivinen yhden käden kasaus, vedät vain keskellä istuinta olevasta kahvasta ja rattaat kasaantuvat. 

Pehmeä kantokoppa vai kova vaunukoppa

Valittavana vauvalle on pehmeä kantokoppa, joka laitetaan ratasosan päälle tai erillinen vaunukoppa, molemmissa puolensa. Jos vaunut ovat kuppi-istuimella, ei vaunuihin ylensä saa kuin vaunukopan. Vaunukoppa on kiinteä koppa, jota pystyy liikuttamaan mutta se on irroitettava rungosta. Pehmeä kantokoppa kiinnitetään myös vaunujen runkoon, mutta on vain klipsuilla kiinni. Pehmeä kantokoppa on ylensä reilusti pienempi kuin vastaavat vaunukopat. Riippuu vaunuista kumpi siihen sopii paremmin. Jos esim. vaunut jäävät alakertaan vaunuvarastoon, voi olla näppärämpi

kantokoppa

Kantokopassa on usein kovat reunat ja kantokassissa pehmeät. Näiden etu on helppo siirrettävyys, saat vauvan nukkuvana mukaan. Pieni koko taas lyhentää käyttöikää.  Vaunukoppien pohjalla on aina pehmeä patja, joten vaikka nimi onkin kova, sisältä pehmeä vauvan nukkua. 

vaunukoppa

Kova vaunukoppa on ylensä iso ja tilava, sinne mahtuu mukavasti vauva nukkumaan toppavaatteiden ja lämpöpussin kanssa. Vastaavasti kesävauvalle antaa ilmaa ympärille, eikä tule niin helposti kuuma. Monen valmistajan vaunukopan saa myös irroitettua rungosta ja näin kuljetettua mukana. 

Lisävarusteet

Lisävarusteita löytyy paljon! Kannattaa miettiä omaa käyttöä. Onko rattaissa tarkoitus nukkua? Silloin arkea helpottaa lämpöpussin hankkiminen. Halutaanko vaunuihin kiinnittää turvakaukalo? Adaptereita löytyy laaja valikoima, mutta kannattaa tarkkaan aina ennen ostoa varmistaa että juuri omat mallit ovat yhteensopivat. 

Seisomalauta sisarukselle? Vai tuplarattaat? Jos molemmat nukkuvat vaunuissa samaan aikaan, on tuplarattaat helpommat. Mutta jos isompi sisarus on jo luopunut päiväunista tai ei nuku vauvan kanssa ulkona samaan aikaan on seisomalauta usein täysin riittävä. Taaperot ja pienet lapset usein tykkävät kävellä, mutta jalat väsyvät vielä nopeasti, jolloin voi lepuuttaa niitä seisomalaudalla ja nauttia kyydistä. 

Seisomalauta kiinnittyy rattaiden runkoon ja siksi onkin tärkeää tarkistaa että laudan ja rattaiden rungon yhteensopivuus. 

Seisomalaudan kanssa työntäjän työntöasento helposti tulee hieman hankalaksi, eikä lauta ole jokapäiväiselle pitkälle vaunulenkille kaikille mieluinen vaihtoehto. Puistoreissut ja jo kävelevön lapsen jalkojen lepuuttamiseen lauta on loistava! 

Seisomalaudan saa myös istuimella, tällöin sisaruksen ei tarvitse jaksaa seistä, vaan voi istua matkassa mukana. 

Tuplarattaat ovat kaksosille tai pienellä ikäerolla oleville sisaruksille loistavat. Molemmat mahtuvat nukkumaan vierekkäin ja pitkät matkat taittuu mukavasti istuen. Tuplavaunuissa ja rattaissa on myös lähes aina reilusti säilytystilaa, joka on usein tarpeen useamman lapsen kanssa liikkuessa. Moniin sisarusvaunuihin saa myös liitettyä seisomalaudan, joten kolmenkin lapsen kanssa liikkuminen onnistuu näin näppärästi.

Lue lisää aiheesta:

*mainoslinkki