Parhaat vinkit ja välineet vauvan sormiruokailuun

sormiruokailu

Sormiruokailu tulee ajankohtaiseksi vauvan siirtyessa kiinteisiin ruokiin n. 6kk iässä. Ehtona sormiruokailun aloittamiselle on että vauva pystyy istumaan syöttötuolissa itsenäisesti.

Monia vanhempia mietityttää sormiruokailun turvallisuus. Oikein aloitettuna sormiruokailu on turvallista vauvalle. Pienellä vauvalla on vahva kakomisrefleksi ja hän yskii palan pois jo ennen kun se joutuu kurkkuun. Kuitenkin hyvin tärkeää on se että vauva osaa istua tukevasti selkäsuorana ennen sormiruokailun aloittamista. Sormiruokaa voi alkuun keittää kevyesti ja aloittaa hieman pehmeillä ruuilla, jolloin tukehtumisvaara on minimaalinen. Sormiruokailevaa lasta ei saa  koskaan jättää kuitenkaan yksin ruokailemaan. 

Hyviä ruokia sormiruokailun aloitukseen on esimerkiksi kevyesti höyrytetty parsakaali ja kukkakaali. Porkkanan voi leikata pitkittäin ja höyryttää kevyesti, jolloin napakkuus säilyy ja siitä saa hyvin kiinni. Banaani, avokado, kevyesti höyrytetty omena ovat myös loistavia aloitusruokia. 

Sormiruokailu on hyvin luonnollinen asia vauvalle. Vauvat ovat uteliaita ja laittavat suuhunsa helposti kaikkea, tutkivat ja tunnustelevat. Näin myös ruuan kanssa. Usein sormiruokaileva vauva on ennakkoluuloton ja utelias maistamaan uusia makuja kun saa tehdä sen omaan tahtiinsa. 

Sormiruokailun suosio on lisännyt markkinoilla olevien sormiruokailu välineiden määrää hurjasti ja saatkin valita laajasta valikoimasta omaan tarpeeseen ja mieltymyksiin sopivat tuotteet. Tästä vertailusta löydät toimituksen suosikit, sekä tarpeelliseksi kokemamme tarvikkeet. 

 

Tärkein varuste sormiruokailussa on tukeva suoraselkäinen syöttötuoli

Ruokailua helpottaa jos syöttötuoli on samalla korkeudella muun perheen kanssa. Näin vauva pääsee ruokailemaan yhdessä perheen kanssa. Vanhempienkin ruokailut muuttuvat kun vauva alkaa sormiruokailla, ylensä hyvin positiivisesti. 

Syöttötuolissa on hyvä olla valjaat, jottei vauva pääse putoamaan syöttötuolista kun kasvaa ja alkaa keksiä miten sieltä voi itse päästä pois. Osa lapsista ei koskaan tarvitse valjaita ja osan kanssa niitä on turvallisuussyistä käytettävä aina. 

On maku asia kaipaatko syöttötuoliin omaa pöytää. Toisaalta siinä pysyy sotkut hyvin, mutta silloin vauva on hieman kauempana yhteisestä pöydästä. Paras ratkaisu usein on irroitettava pöytä, jolloin tarvittaessa ja vähän ruokalajistakin riippuen voit antaa vauvan ruokailla omalla pöydällä tai sitten yhteisessä pöydässä muun perheen kanssa. 

Syöttötuoli on hyvä olla helposti pestävä. Sormiruokailu on usein hieman sotkevaa puuhaa alkuun. 

Syöttötuolia ostaessa kannattaa miettiä myös jatkokäyttöä. Suurimmasta osasta syöttötuoleja saa ns vauva osan pois, jolloin tuoli muuttuu juniori tuoliksi johon lapsi pystyy itse kiipeämään. 

Sormiruokailu voi alkuun olla hyvinkin sotkevaa puuhaa. Ruokaa osuu monesti muualle enemmän kuin suuhun. 

Onneksi ruokalappuja on laaja valikoima tarjolla. Essumainen ruokalappu auttaa suojaamaan hyvin lapsen vaatteet. Mutta ilman kourua ruokaa voi tippua paljonkin lattialle. Hyvä vinkki varsinkin kylässä tai ravintolassa siistiin sormiruokailuun on laittaa essu alle ja kourullinen ruokalappu päälle. Kouru kerää kätevästi tippuvan ruuan ja sieltä voi napsia takaisinkin suuhun. 

Essu ruokalappu toimii loistavasti keräävänä jos laitat ruokalapun reunan syöttötuolin ja pöydän väliin. Näin siihen muodostuu suojaava kohta ja saat näppärästi ruuan takaisin siitä. Tämä toki ei toimi hyvin eläväisellä lapsella. Mutta rauhallisella paikallaan pysyvällä lapsella toimii loistavasti. 

Lapset oppivat hyvin nopeasti silmän ja käden yhteistyön, joten sormiruokailukin muuttuu kokoajan siistimmäksi. Eikä pieni sotku lasten kanssa edes haittaa. Kourullinen ruokalappu on ehdottomasti paras keräämään tippuvat ruuat, joten suosittelemme kokeilemaan sitä. 

Ruokalapun on hyvä olla pehmeä ja joustava, jotta se on mukava päällä. Joustava lappu pysyy myös ehjänä pidempään. 

Ja tärkein, sormiruokailuun lautanen tai silikooninen alusta. Markkinoilta löytyy imukupillisia kuppeja, lautaisia. Sekä silikoonisia lautasia. 

Sormiruokailun lautaseksi kannattaa valita sellainen jota ei saa paiskattua maahan pyödältä. Kun lautanen pysyy tukevasti pöydällä lapsi voi keskittyä syömään. Ja näin säästytään myös lautasen rikki menemiseltä. Pieni lapsi ei vielä ymmärrä että lautanen menee rikki osuessaan maahan. 

Lautanen, kulho, kuppi muodolla ei juurikaan ole väliä. Hauskat muodot ja eläimet houkuttelevat lasta syömään ja ilostuttavat myös vanhempia. 

Silikooninen lautanen on helppo pestä käsin tai koneessa, eikä lautasia tarvitse lapselle olla kuin yksi tai kaksi. 

Kun vauva oppii keskittymään syömiseen voi lautasen vaihtaa kevyempään. Toki nämä lautaset ovat suosittuja taaperoillakin.

Sormiruokailu lautanen on mös toivottu ja käytännölinen lahjaidea vauvalle, nimiäisiin tai ristiäisiin. 

Mukiin kannattaa totuttaa pikku hiljaa. Nokkamukit, kaksikorvainen muki, pillaamaton muki, pillipullo, kaikki loistavia lapselle. Sopivan kevyt ja pieni, lapsen käteen sopiva muki on mukava vauvalla käytössä. Mukit myös usein lentävät helposti lattialle, joten juomaa kannattaa laittaa mukiin vain vähän kerrallaan tai valita versio joka ei päästä nestettä ulos kaatuessaan.

Lusikalla on väliä vauvojen maailmassa. Pienen käden on helppo pitää kiinni isosta lusikasta ja näissä pysyy myös ruoka paremmin kyydissä. 

Sormiruokailessa lapsi syö usein pelkästään käsin, mutta myös lusikalla kannattaa harjoitella. Jotkut ruokalajit, esim. puurot, jugurtit kaipaavat lusikkaa kaveriksi. Silloin voit syöttää itse toisella lusikalla ja antaa vauvan harjoitella itse toisella. 

Kokemukset sormiruokailusta ovat hyvin positiivisia. Lapsi oppii maistelemaan eriruokia ja syömisestä tulee mieluisaa. Sormiruokaillen on helpompaa myös syödä sopiva määrä ruokaa, kun ruokailu tapahtuu hitaasti tutkien ja nauttien. Yksi miinus puoli toki sormiruokailusta löytyy ja se on hetkellinen sotkun määrä. Mutta lapset oppivat hyvin nopeasti ja onneksi on hyvät varusteet tarjolla.

Syöttötuolin alusta kannattaa suojata esimerkiksi sanomalehdillä tai konttorituolin alle tarkoitetulla suojalla, esim ikeasta. Tämä helpottaa huomattavasti siivoamista. Toki jos omistatte koiran voi suojaaminen olla tarpeetonta.

Vahva lukusuositus tälle loistavalle Marjut Ollilan kirjoittamalle kirjalle, Simppeliä Sormiruokailua. 

Kirjasta löytyy paljon tietoa sormiruokailusta, sekä vinkkejä sormiruokailun aloitukseen. löydät myös lisää varmuutta ja uskallusta aloittaa vauvasi kanssa sormiruokailun. 

Lue lisää

*Mainoslinkki