Päivähoidon aloitus on iso muutos pienelle lapselle ja koko perheelle. Paljon uutta opittavaa ja mietittävää, niin lapsella kuin vanhemmillakin. Mitä mukaan päiväkotiin tai perhepäivähoitoon? Millaisia aikuisia ryhmässä on? Miten lapsi pärjää? Mitä hoitopäivien aikana tapahtuu? Otahan kuppi lempi kuumaasi ja lue tärkeimmät asiat päiväkodin tai perhepäivähoidon aloituksesta täältä!
Miten valita oikea päivähoito muoto?
Voit valita lapsellesi ja perheellesi sopivamman hoitomuodon ja hoitopaikan itse. Lähes kaikki kunnat tukevat yksityistä päivähoitoa ja näin voit valita kunnallisen ja yksityisen välillä, ne ovat usein täysin samanhintaisia. Yksityisiä perhepäivähoitajia sekä yksityisiä päiväkoteja löytyy helpoiten omalta alueeltasi googlettamalla. Tietysti kerhoissa, harratuksissa ja äitiryhmissä voi kysyä suosituksia.
Tarjolla on päiväkoteja, perhepäivähoitajia, ryhmäperhepäivähoitoa. Yksityisiä sekä kunnallisia. Voit myös palkata hoitajan kotiisi vaikka yhdessä naapureiden kanssa. Kelasta saa yksityisen hoidon tukea hoitomaksuihin ja osa kunnista maksaa palveluseteleinä lasten päivähoitoa.
Yksityisissä voit käydä ensin tutustumassa, vaikka monessakin, ja valita paikan vasta sen jälkeen. Kunnallisessa usein kunta tarjoaa yhtä paikkaa ja sitä on harvoin mahdollista vaihtaa. Joskus vaihtokin voi olla mahdollinen ja aina voit hakea uutta paikkaa lapsellesi. Toki kunnatkin pyrkivät sijoittamaan lapset vanhempien toiveiden mukaisiin hoitopaikkoihin. Tämä kaikki selviää ottamalla yhteyttä kuntasi/kaupunkisi päivähoidon johtajaan. Voit myös palkata hoitajan kotiin joko yksin tai yhdessä vaikka naapurin tai ystävä perheen kanssa. Tähänkin saat kelalta yksityisen hoidon tukea. Kaikille hoitopaikoille yhteistä on se että paikkaa kannattaa hakea ajoissa, näin saat varmemmin lapsesi haluamaasi hoitopaikkaan.
Päivähoidon hinta on kuntakohtaista, sekä hoitopaikka kohtaista. Yksityinen on usein lähes samanhintaista kuin kunnallinekin hoitopaikka, mutta jokainen yksityinen paikka tietysti hinnoittelee itse itsensä. Eroa voi olla esimerkiksi loma-aikojen maksuissa. Näiden kanssa kannattaa olla tarkkana hoitopaikkaa valitessa, että tietää mihin sitoutuu.
Päivähoidon aikuiset ja ryhmät
Päiväkodissa saa yhtä hoitajaa kohden olla 4 alle 3vuotiasta lasta ja 7 yli 3 vuotiasta lasta. Kuitenkin päiväkodissa tehdään töitä vuoroissa, eli kaikki aikuiset ei ole aina paikalla. Perhepäivähoidossa suhdeluku on yhtä aikuista kohden 4 lasta ja yksi puolikas eskari esimerkiksi. Molemmat hoitomuodot ovat lapselle hyviä, kannattaa miettiä oma työmatka ja mitkä arvot kokee tärkeäksi. Yksityinen ja kunnallinen hoito on Suomessa hyvää, lapsilähtöistä sekä varhaiskasvatussuunnitelman ohjaamaa. Yksityisiä toimijoita valvoo kunnat.
Päiväkodissa työskentelee lastentarhanopettajia, sosionomeja, lähihoitajia ja lastenohjaajia, toki myös siivooja ja keittiötyöntekijät. Perhepäivähoidossa hoitajalla on joku edellä mainituista koulutuksista tai perhepäivähoitajan tutkinto. Joten jokaisessa paikassa voit luottaa että lapsesi saa ammattitaitoisen kasvattajan. Kannattaa vain valita itselle ja lapsellesi sopiva paikka ja aikuiset. Jokainen perhe ja lapsi on yksilö ja näin toiselle hyvä voi ollakkin toiselle huono valinta.
Päiväkodissa on pienten puolella 12 lasta ja isojen yli 3v 21 lasta samassa ryhmässä. Nämä luvut voivat hieman vaihdella, jos ryhmässä on osa-aikaisia. Ryhmäperhepäivähoidossa on kolme hoitajaa ja 12 lasta, lasten iästä riippumatta. Perhepäivähoidossa on yksi tai kaksi aikuista ja lapsia yhdellä hoitajalla saa olla 4 + puolikas eskari.
Mitä mukaan päivähoitoon?
Päiväkotiin ja perhepäivähoitoon tarvitset vaatteet jotka pitävät lapsen kuivana säällä kuin säällä. Kesällä on tärkeää muistaa aurinkosuojaus, uv vaatteet tai aurinkorasva + auringolta suojaava hattu, joka pysyy hyvin päässä. Päivähoitoon kannattaa jättää saappaat ja sadevaatteet, näin ne ovat saatavilla aina kun sataa eikä niitä tarvitse muistaa erikseen aamulla. Vaatteet, varsinkin kuravaatteet on hyvä pestä viikottain, kurailmoilla päivittäinkin. Näin ne on mukavampi pukea.
Mukaan kannattaa pakata vaatteet jotka voivat jäädä lapsen hoitopaikkaan. Näin vältyt jokapäiväiseltä pakkaamiselta ja kaikki on valmiina hoitopaikassa. Usein hoitopaikassa on lokero jonne voit oman lapsen vaatteet jättää. Jokaisella hoitopaikalla on omat toiveensa, joten sekin kannattaa kysyä.
Tässä muistilista päiväkotiin tai perhepäivähoitoon tarvittavista tavaroista.
- saappaat
- sadevaatteet ja kurahanskat
- vaihto vaatteet
- vaihto sukat
- välikerrasto, villaa tai fleeceä
- aurinkorasva
- aurinkohattu tai säähän sopiva pipo
- vaipat
- tutti
- unikaveri
- tossut tai jarrusukat
Mitä päiväkodissa tai perhepäivähoidossa tehdään?
Päiväkodissa ryhmät ovat isoja ja toimintaa ohjaa usein tarkka rytmi. Rytmin kanssa päivä sujuu rauhallisesti ja kaikelle jää aikaa. Perhepäivähoidossa toiminta voi olla vapaampaa, kun ryhmäkin on pienempi. Mutta päivät sujuu sielläkin usein aika samalla rytmillä kuin päiväkodissakin.
Molemmissa kuitenkin yksilöllinen hoito on mahdollista. Osa lapsista leikkii isossakin ryhmässä ja näin aikuisilla on aikaa sillä hetkellä apua tarvitseville lapsille. Myös ryhmässä toimiminen usein ohjaa lapsia yhdessä tekemiseen. Yhdessä on kiva pukea ja syödä. Ammatitilaiset osaavat hyvin työnsä ja ryhmässä säilyy iloinen meno.
Perhepäivähoidossa lapsia on vähemmän ja tuttu aikuinen hoitaa lasta joka päivä, näin kiintymyssuhde ja pieni ryhmä tukee lapsen kehitystä. Varsinkin aralle lapselle perhepäivähoito voi tuoda turvaa.
Päiväkodissa on kasvattajilla laajempi koulutus sekä aikuisia on useampi. Kaikissa hoitomuodoissa on plussat ja miinukset, nämä tarvitsee jokaisen perheen itse miettiä. Mitä arvostat ja haluat lapsesi päivähoidolta? Myös sijainti kannattaa miettiä, että jaksat ja pystyt viemään lapsen helposti hoitoon joka arki aamu. Kaipaako lapsi syliä ja pientä rauhallista ryhmää? Vai kaipaako lapsi kavereita ja touhua ympärilleen enemmän?
Miten valmistaa lapsi päivähoidon aloitukseen?
Lapselle päivähoidon aloitus on aina iso askel. Toiset lapset ottavat aloituksen rankasti ja toiset uteliaana. On hyvin yksilöllistä miten lapsi reagoi hoidon aloitukseen. Toisilla sopeutuminen käy suoraan ja toiset tarvitsevat aikaa.
Turvalliset ja kannustavat, aikuiset niin hoidossa kuin kotona, ovat lapselle tärkeitä tukijoita. Kun lapsi näkee että aikuiset ovat rauhallisia on lapsenkin helpompi olla rauhallinen. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa käydä tutustumassa hoitopaikkaan, se luo lapselle turvallisuuden tunteen kun paikka on entuudestaan tuttu. Kun hoito alkaa kannattaa lapselle sanoa eteisessä reippaasti heipat ja luottaa vastaanottavaan aikuiseen. Usein itku loppuu hetkessä ja päivän touhut kiinnostavat lasta niin että ikävä unohtuu. Jäämällä ja pitkittämällä pitkität myös eron hetkeä, josta tulee molemmille vaikeampi pitkittyessään. Lapsi myös oppii että näin toimitaan ja kaikki on hyvin. Lapsella on kiva päivä edessä ja vanhemmat tulevat hakemaan iltapäivällä.
Pienetkin lapset nauttivat ikätovereidensa seurasta. On ihana päästä leikkimään ja viettämään aikaa kavereiden kanssa. Päivähoidossa on monipuolista, kehittävää ohjelmaa, joten tylsäksi päivät ei käy. Myös läheisyyttä ja syliä on tarjolla jokaisen lapsen tarpeiden mukaan.
Alkuun lapselle kannattaa luoda mahdollisimman lyhyet hoitopäivät. Näin lapsi oppii että vanhemmat tulee hakemaan. Jos toisen vanhemman kanssa päivähoitoon meno sujuu muitta mutkitta, kannattaa miettiä saisiko oman arjen sujumaan niin että vanhempi jonka kanssa on helpompi jäädä hoitoon vie alkuun aamuisin lapsen hoitoon.
Sopeutumiseen toiset lapset eivät tarvitse aikaa ollenkaan ja toiset lapset tarvitsevat pitkänkin ajan. Täysin normaalia on että sopeutumiseen menee puolikin vuotta. Kannattaa antaa itselle ja lapselle rauhassa iakaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Iltaisin ja vapaalla nauttia yhdessä olosta lapsen kanssa. Nämä kun kaikki kasvavat hurjaa vauhtia. Myös mahdollisuuksien mukaan lapselle kannattaa antaa vapaapäiviä hoidosta. Hoitopäivät ovat usein pidempiä kuin aikuisen työpäivät ja yhtä rankkoja lapselle, joten nauttikaa yhdessä mahdollisista vapaapäivistä.
Päivähoitopaikan varhaiskasvatussuunnitelman voi pyytää nähtäväksi. Sieltä selviää oman varhaiskasvatusyksikön toiminta periaatteet. Usein ne ovat kuntakohtaiset, mutta jokaisella yksiköllä on myös omat täydentävät. Ohjelmassa on leikkiä, askartelua, retkiä luontoon, ulkoilua, satuja, liikuntaa, ravitsevaa ruokaa sekä sopivasti lepoa.
Lapset viihtyvät usein päivähoidossa loistavasti, joten voit rauhallisin mielin palata töihin. Päiväkodeissa ja perhepäivähoitajana on koulutetut varhaiskasvattajat, jotka pitävät lapsestasi hyvää huolta koko hoitopäivän ajan.