Lasten pukeminen pakkasella

lasten pukeminen pakkasella

Suurin osa meistä aikuisista varmasti muistaa palelevat varpaat ja sormet. Miten kurjaa ulkoilu voi olla kun leikit pitää lopettaa jos ulkona on liian kylmä. Talvi pukeutuminen oma taiteen lajinsa, mutta oikein tehtynä ulkona viihtyy kovallakin pakkasella hyvin. 

Aluskerrastoksi ihoa vasten suositellaan merinovillaa tai teknistä aluskerrastoa. Aluskerrastot ovatkin loistavia lämmönsäätelyssä ja kosteuden viemisessä iholta pois. Näitä ehdottomasti kannattaa käyttää kotona ja jos lapsi suostuu käyttämään sisävaatteena kerrastoa päivähoidossa.

Kerrastoja löytyy todella kauniita, joiden kanssa on mukava olla koko päivä. Usein suositellaan vaihtamaan sisävaatteet ulos mentäessä merinovilla kerrastoon. Todellisuus päivähoidossa on kuitenkin erilainen, jos jokaiselle lapselle vaihdetaan kaikki vaatteet jää ulkoilu aika kovin lyhyeksi. Joten lähtökohtaisesti normaalit puuvillaiset sisävaatteet käyvät hyvin ensimmäiseksi kerrokseksi. Lisää lasten lämpökerrastoista voit lukea täältä. 

Isomman lapsen kanssa voi yhdessä opetella välipaikkojen laittamista, nilkat piiloon = sukkalukot ja napa piiloon. Välipaikat aiheuttavat helposti kylmettymistä. Villasukat jalkoihin ja ohuet villatumput vedenpitävien lapasten alle.

Keskikerrokseen, teknisen tai villaisen kerraston päälle puetaan pakkasen ja lapsen tarpeen mukaan villakerrasto tai fleecepuku. On yksilöllistä kumpi materiaaleista on parempi,  fleecehaalari vai villainen. Joitakin hienokin merinovilla voi kutittaa, silloin usein auttaa villafroteesta tehdyt villavaatteet, jotka harvemmin kutittavat. Hyvin kerkälle lapselle fleece voi olla parempi vaihtoehto. Toki luonnonmateriaaleja suosivan kannattaa valita villainen vaihtoehto. Välikerrastoa ostettaessa ei kannata ostaa liian suurta, lapsen pitää hyvin päästä kyykkyyn, eikä puku saa kiristää mistään, mutta enempää tilaa siihen ei tarvita. Tämä siksi että todella lämpimän välikerraston saat kun lisäät molemmat, puuvillavaatteet alle, villahaalari ja fleecehaalari molemmat ja sen päälle toppa.

Villa ja fleecehaalarin tai villakerraston ostossa kannattaa myös etsiä ohutta vaihtoehtoa, lämmönpito on usein ihan yhtä hyvä kuin paksummallakin. Jos puku kiristää jostain, se estää verenkiertoa ja kylmettää näin helposti. Sillä onko välikerrasto kaksiosainen vai yksiosainen on vain vähän merkitystä lämpöön, joten kannattaa kysyä käyttäjän mielipidettä kumpi olisi mieluisampi. Pienellä lapsella pukemista nopeuttaa ja helpottaa haalarimallinen.  Fleece- tai villahaalari on toki isommillakin nopeampi pukea päälle, kuin kaksiosainen.

Päällikerros sitten kelin mukaan pakkasella toppaa ja syksyllä/keväällä välikausipuku. Pikkupakkasella/nollakelillä kannattaa mieluummin laittaa lapselle toppahaalari, kuin monta kerrosta välivaatteita alle. Näin on helpompi liikkua.

Kurahaalarin kanssa pitää muistaa ettei kuminen puku hengitä ollenkaan, joten sen kanssa tulee helpommin kuuma. Fleecevuorattu kurahaalari onkin loistava valinta loskakeleille. Viluiselle lapselle alle voi lisätä vielä villahaalarin. 

Välivaatteita ostaessa kannattaa ottaa huomioon myös päällivaatteen sisäpuolta. Kaksi fleecekangasta ei kulje päällekkäin sujuvasti ja näin fleecevuorellinen haalari on vaikea pukea fleecehaalarin päälle, lahkeet ja hihansuut karkaavat silloin helposti.

Nyrkkisääntönä voi pitää 5 asteen sääntöä

0 kelillä puetaan välikausi kuorivaatteet, niiden alle villainen tai fleecekerros, villasukat ja villatumput. Tai toppahaalari ja loskakelille loistava valinta on fleece vuorellinen kurahaalari.

Pikkupakkaselle riittää toppahaalari yksinään.

yli viiden asteen pakkaselle kannattaa jo laittaa väliin lisää vaatetta, tuulesta riippuen joko koko kerrasto tai esim vain fleecetakki riittää lisäämään lämpöä liikkuvalle lapselle.

yli 10 asteen pakkaselle kannattaa laittaa jo kunnon välivaatteet, fleece tai villahaalari sekä villasukat ja lisätumput.

yli 15 asteen pakkaselle viluiselle lapselle kannattaa laittaa kaksi lämmittävää kerrosta väliin, sekä lisäksi villasukat ja tumput. Lämmittävät pohjalliset ovat myös loistava apu jos varpaat palelutuvat helposti. Ulkoilu kannattaa kovalla pakkasella mitoittaa tuntemusten mukaan, pienikin happihyppely on hyväksi. Oikeilla varusteilla ulkona voi viettää liikkuen useamman tunninkin.

Pierre Robert valmistaa kohtuu hintaisia villavaatteita, alusvaatteita ja sukkia. Lasten mallisto on laaja, merinovillaa löytyy vauvasta aikuisiin. Myös naisten ja miesten mallisto kannattaa käydä katsomassa. Samalla kerralla koko perhe lämpimäksi, helppoa ja nopeaa. 

Kypärämyssy ja ohuet villasukat auttavat pitämään lämpöä ja estävät arempia paikkoja kylmettymästä. Kypärämyssy suojaa hyvin korvia ja niskaa, tämän päälle tietysti tarvitaan lämmin pipo. Ohuet villasukat voi pukea suoraan paljaalle iholle ja näin lämpö pysyy varpaissa paremmin. Näiden päälle voi pukea paksummat villasukat jos ulkona on kovin kylmä. 

Mallistosta löytyy monenlaista villavaatetta, arkikäyttöönkin sopivaa. Varsinkin hoidossa on helppoa kun samat sisävaatteet sopivat myös ulkopuvun alle. Näin uloslähteminen nopeutuu ja helpottuu. 

Jos kuitenkin lapsi on kovin herkkäihoinen, ja hienoinkin merinovilla tahtoo kutittaa, kannattaa kokeilla fleecevaatteita. Myös jos pakkasta on todella paljon on helppoa laittaa alle villa ja päälle fleece ja vasta sen jälkeen toppapuku. Näin saa helposti extra kerroksen lämpöä.  

villatakki
vauvan villahaalari

Ruotsalainen Kuling valmistaa pehmeitä, lämpimiä villaterry vaatteita. Pehemä villateddy on mukava ihoa vasten, eikä kutita. Värit näissä ovat rauhallisia, roosaa, mustaa ja harmaata. 

fleecetakki
fleecetakki
fleecetakki

Fleece vaatteista löytyy valinnanvaraa. Yksiosaiset fleecetakit ovat helppoja lisälämmikkeitä joka kelillä, kesällä yksinään, syksyllä ja keväällä välikausiasun alla, sekä talvella lisälämmikkeenä toppapuvun kanssa. 

lasten lämpökerrasto

 

Useat lämpökerrastot ovat käytännöllisiä ja mukavia sisävaatteinakin talvikaudella. Nopeuttaa pukemista paljon ulos lähtiessä kun alin kerros on jo päällä. 

Kuvassa on Reiman lämpökerrasto. Tästä löytyy kokoja 80cm-160cm. Kerrasto maksaa n. 60€. Alla olevasta linkistä löydät tämän ja monta muuta vaihtoehtoa aluskerrastoksi. 

Pukemisessa kannattaa ottaa huomioon lasten yksilöllinen lämpö, toiset lapset hikoilevat helposti ja toiset kylmettyvät helposti. Joten kokeilemalla löytää omalle lapselleen sopivan vaatetuksen. Tuulen purevuus kannattaa ottaa myös lämpötiloissa huomioon, tuuli voi vaikuttaa monen asteen verran.

Päällivaatteen tärkeät ominaisuudet ovat huppu ja jalkalenkit. Karvareunainen huppu on muuten loistava pitämään tuulenviiman pois kasvoilta, kannattaa kokeilla myös aikuisten toppatakissa. Lahkeissa on tärkeä olla kuminauhat, on todella kurjaa jos kengät on täynnä lunta, vettä, loskaa. Hihansuut on hyvä olla kiristettävät tai kuminauhalliset, jottei kylmä ja kosteus pääse sieltä sisään. 

Toppahaalarin valinnassa kannattaa panostaa hengittävyyteen, lisää vinkkejä voit lukea täältä.

Luonto on tärkeä meidän hyvinvoinnille, mielelle ja terveydelle. Lapset oppivat aikuisten mallista, joten tärkeää viedä lapset ulos sekä näyttää heille että ulkoilusta voi nauttia. Oikeilla varusteilla kaikki säät ovat hyviä ulkoilukelejä! 

Lue lisää